Hlavní navigace

Oběd do 100 mezi starými fotografiemi nebo parožím

 Autor: 244086
Jana Bohutínská

Starousedlíci říkají restauraci U Bílé labutě v Lysé nad Labem familiérně „u Chloupků“. V Lysé se prý dobře jí buď tady nebo v Klubu Gurmán. Bílá labuť má výhodnou polohu – kousek od náměstí, pár kroků k výstavišti, na nádraží co by kamenem dohodil. A taky nabízí několik stylů pod jednou střechou.

Restaurace: U Bílé labutě

Lokace: Lysá nad Labem, Masarykova 10

Typ: Česká a mezinárodní kuchyně 

Koleno, klobáska, tlačenka

Restaurace U Bílé labutě zastřešuje vinárnu, café a bar Fotograf a Formanku u Bílé labutě. Fotograf byl nějakou dobu samostatnou provozovnou, ale obchodům se asi moc nedařilo, tak ho majitelé přestěhovali do někdejšího salónku restaurace. Jedna část restaurace je tedy „lepší”, se zajímavým interiérem s kovanými prvky, polstrovanými gauči a kulatými stolky, druhá s dřevěnými lavicemi a lustry z paroží. A zbývá místo ještě na oddělený salonek pro uzavřenou společnost. My jsme se usadily v prostoru Fotografa.

Jídelní lístek myslí na ty, kteří si žádají českou kuchyni, i na ty, kteří dají přednost cizozemské specialitce. V pozdějších hodinách je možné vybírat také z minutek, přes den je k dispozici jen denní menu. Nabízí takové položky, jako je domácí tlačenka s cibulí a octem, grilovaná klobása s hořčicí, langoš se sýrem, kečupem a česnekem, ale i Mexické kuřecí nudličky s olivami a rýží jako přílohou. Číšník často roznášel také specialitu – obrovské vepřové koleno.

Objednávka

  1. K sobotnímu obědu jsme si objednaly Smažené rybí filé s vařeným bramborem (68 Kč) a Křupavá kuřecí prsa s jogurtem a medem, s vařeným bramborem (75 Kč),
  2. ze zákusků jsme volily dort Zámeček (39 Kč) a pohár Horká láska (66 Kč),
  3. k moučníkům jsme pily Alžírskou kávu (43 Kč) a Cappucino (30 Kč),
  4. na žízeň jsme si objednaly Cappy jahoda a Aquilu jemně perlivou (po 20 Kč).

Filé bylo křehké a chuťově dobré, bez nepříjemných známek rybiny. Opravdu jsem si na něm pochutnala. Jen zeleninová příloha sestávající ze zvadlého salátu a nijak lákavé červené papriky měla své lepší časy už dávno za sebou. Chápu, že za necelých sedmdesát korun nemůžu čekat zeleninové zázraky, ale raději nic než něco, co jsem se stejně neodvážila jíst.

Křupavá kuřecí prsa s jogurtem a medem si naopak moje spolustrávnice nemohla vynachválit. Prsa křupala, med s jogurtem pak tvořily neobvyklou chuťovou notu – vlastně trochu řeckou s odkazem na vynikající řecký jogurt s medem a vlašskými ořechy.

Číšníkův popis dortu Zámeček mě zlákal. Dort s trojúhelníkovým průřezem, který vytvářely trubičky plněné sušenými višněmi slepované nugátovým krémem, nezklamal. Byl navíc tak velký, že jsem ho ani nemohla sníst. Podobné to bylo s pohárem se zmrzlinou a horkým ovocem s vášnivým názvem Horká láska.

Máte dobrý tip na restauraci či kavárnu?

Gurmán - vidlička
Zaujala vás některá natolik, že ji pravidelně navštěvujete a rádi byste ji doporučili? Nebo byste naopak chtěli vyzkoušet něco nového a nemáte jistotu, že je to kuchyně právě pro vás? Napište nám na adresu: redakce@podni­katel.cz Gurmán přijede, ochutná a ohodnotí.

Káva nás mile překvapila. V lístku upozorňují, že všechny kávy dělají z espressa. Ne nadarmo má restaurace ve štítu také Café. Velká Alžírská káva s bohatou čepičkou šlehačky a panákem vaječného koňaku u dna se dobře snoubila s višněmi a připomněla mi tak všemožné bonbóny s višněmi navinulými alkoholem.

Děti, pojďte si hrát

Naší obsluhy se ujala nejprve servírka, pak číšník. Když se vedle u stolu rozplakalo nudící se dítě, servírka mu zkušeně přinesla hračky. Představovala bych si, že obsluhu více znepokojí poznámka hosta, že koleno, které si objednal, bylo příliš tuhé. Na druhou stranu u našeho stolu bylo vše v pořádku.

Býval tu fotograf

V části restaurace Fotograf volili majitelé fialovou barvu na stěny, osvětlení papírovými lampami z IKEA, ale především stylové kované doplňky. Prostor je tak kovaným zábradlím rozdělený na dvě části. Na stěně je pak vybudovaná jakási malá vinotéka. Polstrované masivní gauče vytvářejí iluzi oddělených boxů. Host má dostatek soukromí, ale na druhou stranu také dostatečný přehled, co se v restauraci děje. Po stěnách jsou rozvěšené dobové fotografie staré Lysé. Jedna z nich vysvětluje název – v prostorách, kde původně Café Fotograf sídlilo, býval skutečně fotografický ateliér.

Služby

Restaurace U Bílé labutě otevírá denně v 10 hodin, zavírá v pondělí až sobotu ve 23 hodin. V neděli má otevřeno jen do 22 hodin. Nedojedené jídlo si lze nechat zabalit s sebou. Je možné si rezervovat oddělený salonek. Několikrát jsem si při rodinných oslavách vyzkoušela, že při uzavřené společnosti vše funguje výborně, vše je nachystané podle domluvy, na jídlo se čeká přiměřeně dlouho. Sociální zařízení je sice čisté, ale evidentně starší. Lysá má stále ještě výhodu pohodlného parkování kousek od restaurace. Maximálně 10 minut pěšky „dolů” je to na zastávku vlaku, na poloviční cestě minete výstaviště. Za deset minut cesty „nahoru” dojdete k zámku s parkem spojeným s hrabětem Šporkem a barokním sochařem Matyášem Bernardem Braunem nebo do muzea místního rodáka Bedřicha Hrozného. Pracovní oběd je tak možné zakončit docela příjemnou procházkou.

Hodnocení Gurmána

Pokud bych vážila poměr ceny a kvality, vyhoupla by se restaurace na vysokou příčku. Nadstandard ve své kategorii nabízí i z hlediska interiéru a obsluhy. Na druhou stranu zbytečně kazí dojem třeba ovadlá zelenina u jídla, kterou bych vzhledem k ceně pokrmu klidně oželela. Nicméně očekávání strávníka naplňuje restaurace nadprůměrně, proto jí uděluji čtyři Gurmánské hvězdičky.

Gurmán - hodnocení 4
Gurmán – U Bílé labutě
02_U bílé labutě_small
03_U bílé labutě_small
04_U bílé labutě_small
05_U bílé labutě_small

Anketa

Jakou preferujete kuchyni?

Našli jste v článku chybu?
DigiZone.cz: Zdeněk Gerlický: nový ředitel nangu.tv

Zdeněk Gerlický: nový ředitel nangu.tv

Měšec.cz: Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Lupa.cz: Proč Stream netočí jen Kancelář Blaník?

Proč Stream netočí jen Kancelář Blaník?

Měšec.cz: Jak vymáhat výživné zadarmo?

Jak vymáhat výživné zadarmo?

Vitalia.cz: 9 největších mýtů o mase

9 největších mýtů o mase

120na80.cz: Rovnátka, která nejsou vidět

Rovnátka, která nejsou vidět

DigiZone.cz: „Black Friday 2016“: závěrečné zhodnocení

„Black Friday 2016“: závěrečné zhodnocení

Podnikatel.cz: Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Root.cz: Telegram spustil anonymní blog Telegraph

Telegram spustil anonymní blog Telegraph

Podnikatel.cz: Podnikatelům dorazí varování od BSA

Podnikatelům dorazí varování od BSA

Měšec.cz: Stavební spoření: alternativa i pro seniory

Stavební spoření: alternativa i pro seniory

Root.cz: 250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

Root.cz: Firefox hodí za rok přes palubu stará rozšíření

Firefox hodí za rok přes palubu stará rozšíření

Měšec.cz: Air Bank zruší TOP3 garanci a zdražuje kurzy

Air Bank zruší TOP3 garanci a zdražuje kurzy

Vitalia.cz: Típněte to! Kde všude si už nezakouříte?

Típněte to! Kde všude si už nezakouříte?

Vitalia.cz: Formičky naší babičky: Jak se zbavit rzi

Formičky naší babičky: Jak se zbavit rzi

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

Vitalia.cz: Nejlepší obranou při nachlazení je útok

Nejlepší obranou při nachlazení je útok

Podnikatel.cz: Dva doklady netřeba, dejte to na účtenku k EET

Dva doklady netřeba, dejte to na účtenku k EET

Vitalia.cz: Nestlé vyvinulo nový typ „netloustnoucího“ cukru

Nestlé vyvinulo nový typ „netloustnoucího“ cukru