Hlavní navigace

Sluneční zahrada – příjemné doupě v centru Liberce

3. 10. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 244086
Dorazili jste na schůzku či na školení v Liberci dříve a hledáte místo, kde si dát vydatnou snídani, lehký oběd či prostě jen kávu? Chcete si v klidu přečíst noviny a přitom být uprostřed centra, kde vás může kdokoliv kontaktovat? Navštivte Sluneční zahradu.

Liberec je sice město poměrně velké a plné nejrůznějších hospůdek a barů, typických kaváren s restaurací tu však mnoho není. Kavárna a restaurace Sluneční zahrada je jedna z nich. Nachází se v samotném srdci Liberce, poblíž ústí Pražské ulice, kudy projde prakticky každý turista i běžný obyvatel města. Od ostatních podniků kavárenského typu se Sluneční zahrada liší právě nabídkou jídel (ostatní podniky zpravidla nabízejí pouze omezený sortiment zákusků), a za druhé se nesnaží být “trendy” a “in” veselými barvami a moderním designem. Je malá, v rozporu s názvem tmavá a útulná.

Název: Café – restaurant “Sluneční zahrada”

Lokalita: Soukenné náměstí 156/9 Liberec 1

Typ: káva, jídla: lehčí varianty steaků, italských těstovin, palačinek, toastů a salátů

Objednávka

  • 300 g Spaghetti Spinaci (124 Kč)
  • Ledový čaj 0,2 l (30 Kč)
  • Pařížské palačinky s jahodami (59 Kč)
  • Espresso (34 Kč)
  • Bonaqua 0,25 l (30 Kč)

Špagety byly obaleny špenátovou omáčkou se slaninovými pokroutkami a kusy vlašských ořechů, které dodaly jídlu velmi zajímavou příchuť. Omáčka byla možná až příliš hustá, ale jinak se nedalo těstovinám nic vytknout. Pařížské palačinky jsou plněné jahodami a jahodovou polevou a polité jemnou směsí jogurtu a tekuté smetany, což je výborná alternativa pro všechny, kteří nemají v lásce ohromné kopce šlehačky. Káva naše chuťové pohárky nezklamala. Cukr je k dispozici na stole v cukřence, tedy žádné nepraktické papírové pytlíky.

Sluneční zahrada palačinky

Z další nabídky vyzkoušeno:

Lívance Andy s javorovým sirupem a šlehačkou (60 Kč) – dva obrovské lívance “amerického typu”. Vypadají, že budou suché, ale sirupu a šlehačky je na nich dostatek, takže je výsledek pouze méně obvyklý českým chuťovým buňkám.
300 g Fettuccine con Pollo (115 Kč) – fettuccine s kuřecími nudličkami, brokolicí a smetanovou omáčkou; jemné a chuťově vyvážené.
300 g Salát Pegas s modrým sýrem (98 Kč)– směs křehkých salátových listů, sýr, kuřecí nudličky, paprika, okurka a zelené jablko. Velká porce čerstvé zeleniny, dostatek zálivky, dobře kořeněné maso, jablko salátu dodává svěžest.

Sluneční zahrada špagety

Jídelní lístek se skládá ze tří kategorií pokrmů – do 11.00 se podává bohatá snídaňová nabídka (wafle, lívance, vejce, zapečené toasty, studené snídaňové talíře), od 11.00 do 15.00 můžete kromě standardního jídelního lístku využít denního menu v ceně kolem 80 Kč (je napsáno křídou na tabulích vedle baru a u vchodu, na výběr jsou dvě až tři možnosti) a navíc existuje ještě speciální večerní nabídka. Jídelní lístek obsahuje i základní výběr dětských jídel, jako dezert si kromě zákusků vystavených ve vitríně můžete vybrat z různých druhů palačinek.

Avizovaná středomořská kuchyně se od té skutečně špičkové středomořské trochu odchyluje, spíše by se dala popsat jako domácká varianta. To však není na závadu, když vezmete v úvahu, že jsou použity vždy kvalitní suroviny, těstoviny jsou al dente, zelenina čerstvá, salát křupavý a šlehačka nikdy není z kupovaných sprejů. Porce jsou dostačující, ale ne přehnaně velké, takže průměrný jedlík zvládne po obědě i dezert. K jídlu se standardně připočítává 10 Kč couvert, což není úplně obvyklé, a pokud chcete poloviční porci, musíte počítat s 25% přirážkou.

Nápojová nabídka sestává z různých druhů kávy a z obvyklé řady alkoholických i nealkoholických “lahvových” nápojů od minerálek až po lihoviny. Navíc jsou nabízeny dva druhy čerstvých džusů a zejména široký sortiment mléčných či nemléčných koktejlů a míchaných nápojů, a to s alkoholem či (překvapivě častěji) bez něj. Abstinenti, řidiči a další “nealkoholici” si tady mohou opravdu užít života.

Sluneční zahrada káva

Interiér

Prostory kavárny jsou poměrně malé a členité – jsou zde menší tmavými přepážkami oddělené stolky s dřevěnými židličkami, stejně jako stoly pro větší společnost obklopené čalouněnými lavicemi a sedadly. Většinu prostoru zabírá mohutný bar, nad nímž visí obrovské kovová plastika ve tvaru slunce. Okna jsou stíněna rozměrnými květináči a dekoracemi a zvenčí ještě markýzou, a tak zde máte dostatek soukromí, přestože po ulici za oknem neustále proudí lidé. Mezi stolky a židlemi není příliš místa, jsou ale dostatečně odděleny, aby se společnosti navzájem nerušily.

Kavárna je obklopena multifunkčními budovami z 20. let 20. století; a tak je její interiér příhodně laděn do podobného stylu, zejména nezvyklý je tvar barových stoliček. Jinak zde vládnou nadčasové tvary a patina – židle jsou klasické tmavě mořené thonetky, stoly mají světlé mramorové desky bez ubrusů a křesla jsou čalouněna kůží v neutrálním krémovém odstínu. Dokonce i omšelost zdí je jen zdánlivá; jsou totiž vymalovány zlatým bronzem a z určitých úhlů vrhají rafinované odlesky. Na zdech až k vysokému stropu visí velkoformátové fotografie a tisky s kavárenskou tématikou.

Sluneční zahrada interiér 1

Mezi ty stinné stránky zatím stále patří toalety. Jsou sice čisté, ale působí zašle a klaustrofobně, možná i kvůli nevhodně volenému osvětlení, a ani odvětrávání nefunguje vždy ideálně. Navíc jsou přístupné pouze úzkou chodbičkou s několika schody, takže je-li už samotný lokál poměrně bariérový (3 schody), na toaletu si zde případný host – vozíčkář nedojde pravděpodobně ani s pomocí druhé osoby. Je to pravděpodobně daň tomu, že se objekt nachází v historické budově.

Obsluha a služby

Restaurace je jinak vstřícná k hostům všech druhů. Jsou zde vítáni i vaši zvířecí mazlíčci, zejména psi (jejich obsluha není součástí nabídky, ale pokud o něco pro ně požádáte, personál se vám snaží vyhovět). Ke čtení tu jsou troje různé “seriózní” noviny a jeden či dva bulvárnější deníky. Jídelní lístek je nově koncipován jako magazín o jídle a místních zajímavostech – proto tak úplně nechápu, proč jej obsluha hned po objednání odnese, takže vlastně nemáte šanci si ho přečíst… pokud si jej však vyžádáte podruhé, už vám jej nechají k dispozici. Pravá polovina lokálu je kuřácká, levá nekuřácká (personál se toto pravidlo snaží zejména v době oběda dodržet a kouřící hosty v nekuřácké části slušně upozorňuje). Podnik je klimatizovaný a odvětrávání funguje dobře, takže po návratu odsud nejste cítit kouřem, ani když na vás zbyl stolek jen v kuřácké části.

Sluneční zahrada jídelníček

Servírky a číšníci jsou prakticky vždy příjemní a profesionální, v mezích možností rychlí. Nevnucují se, ale pokud je potřebujete, stačí je vyhledat pohledem. V případě testovací objednávky servírka sama od sebe upozornila, že v objednávce pro kuchyň je momentálně více jídel a vyřízení bude tedy déle trvat (přesto jsem jídlo dostala do půl hodiny, a to považuji za normální rychlost).

Brand24

Podnik podle webových stránek nabízí kapacitu 40 míst, na zahrádce venku také 40, a má otevřeno denně od 8.00 do 23.00. Zahrádka je otevřena vždy v případě příznivého počasí, takže se na ni můžete posadit od jara až do zimy, je-li mírná. Pokud zahrádka otevřena není, počítejte s tím, že volných míst bude uvnitř méně a cigaretového kouře více než obvykle.

Potřebujete-li se na hodinku či dvě někam “zašít” v rušném centru Liberce, najdete ve Sluneční zahradě dostatek klidu, kvalitní jídlo i pití a zároveň budete rychle po ruce pro vaše klienty či pracovní partnery. Kavárně – restauraci udělujeme za tým Gurmánu 4 hvězdičky.

Gurmán - hodnocení 4

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).