Hlavní navigace

V centru Prahy schovaná kavárna Platýz zklamala

11. 1. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Gurmán otestoval pražský café-bar Platýz, který se nachází ve stejnojmenné pasáži na Národní třídě. I když leží v srdci Prahy, turista sem zabloudí málokdy, místo se tak stává klidnějším. Kavárna je vyhledávaným cílem pro pracovní schůzky, konference, setkání s přáteli a také plní funkci galerie.

Kavárna: Café bar Platýz
Lokace: Praha 1, Národní třída 37

Kavárnu Platýz jsem naposledy navštívila asi před čtyřmi lety. Ráda jsem tam chodila se svými přáteli a využívala ji i k pracovním schůzkám. Bohužel dnes mě hned mezi dveřmi porazil cigaretový kouř, přidušená jsem došla až k baru, kde jsem nemusela ani promluvit a barman mě směřoval za roh, kde byla nekuřácká zóna. Tam jsem chtěla zregenerovat plíce, ale opět jsem nasála silný cigaretový odér. Zóna nezóna, nebyl tu žádný rozdíl. Usedla jsem za určený roh, takže jsem hned přišla o výhled velkými okny ven. Mám ráda prosvětlené místnosti a ráda sleduji dění venku, tady jsem se mohla dívat jen na fasádu protějšího domu. Připadala jsem si tu trochu jako na hanbě – za rohem, žádný výhled, šero.

Jídelníček a nápojový lístek

Gurmán - Platýz jídelníček

Ten byl zcela originální titulní a poslední stranou. Zdobí ho fotografie pánů Petra Škvrněte, Kristiána Kodeta a Romana Sluky. Na úvodní stránce nemohl mezi celebritami samozřejmě chybět herec Miroslav Donutil (majitelkou kavárny je jeho žena Zuzana). Pod názvy jako káva, vína, alko a nealko koktejlů, aperitivů, sendvičů, baget, ale i teplých jídel stála dlouhá řada položek, takže v rychlém prohlédnutí se zdálo, že je z čeho vybírat.

Objednávka:

  1. Mattoni (35 Kč)
  2. Rum alkoholický koktejl – Blue hawaian – Havana club, malibu, bols blue, Ananas juice, kokos sir. (115 Kč)
  3. ovocný čaj
  4. Salát s kousky uzeného lososa – čerstvý salát, uzený losos, kapary, citron, kopr, cibule, hořčice (300 g za 159 Kč)

V nápojovém lístku jsem nejprve přibrzdila na dvoustranné nabídce vín od kvalitních až po nejdražší (0,75 archivní za 580 Kč). Další mojí zastávkou byly míchané rum alkoholické a nealkoholické koktejly. Jednomu jsem neodolala. Pro zahnání hladu a pro kavárenské naladění jsem hledala nějakou lehkou dobrotu, tu jsem ale mezi studenou ani teplou kuchyní nenašla, proto jsem zvolila jen čerstvý salát.

Koktejl, který byl podán na ubrousku, mě nezklamal. Měl nádhernou barvu moře, takže ihned po vyjmutí neznámého tělesa z pěny koktejlu jsem se na něj vrhla a přitom okukovala fotografie krásných žen českého filmu a snažila se uhodnout názvy filmů, ve kterých herečky hrály.

Provozujete restauraci či kavárnu?

Gurmán - vidlička

Rádi byste ji podrobili našemu testu? Napište nám na adresu: redakce@podnikatel.cz
Přijedeme, ochutnáme a ohodnotíme. Můžete od nás získat ocenění ve formě gurmánovských hvězdiček, které si můžete umístit na vaše webové stránky.

Možná, že vám můj čaj do objednávky moc nehraje, ale zatoužila jsem po něm v okamžiku, kdy jsem ho uviděla u vedlejších stolů. Čaj tu totiž podávají v konvičkách, které jsou zespodu zahřívány, takže čaj je až do konce teplý. A pro mě není snad nic horšího než studený čaj.

Klasické pokrmy jako sendvič, bageta, masové kuličky, rizoto, pečený hermelín, zapečený chřest nebo brokolice mě neoslovily, proto jsem zvolila jako hlavní chod salát. Ten nezklamal, ale také nebyl ničím výjimečným. Tři plátky lososa stačily sotva na vychutnání a hořčice k dochucení nebyla rovněž vhodnou variantou.

Obsluha

Zákazníky obsluhovali čtyři sympatičtí mladí lidé, jeden z nich byl za barem. Kámenem úrazu bylo to, že „plac“ neměli evidentně rozdělen. Přišel za mnou pokaždé někdo jiný a otázka zněla vždy stejně. Navíc došlo k poměrně kuriózní situaci, kdy servírka přinesla talířek na odložení ozdoby z koktejlu, jenže vzápětí ji číšník odnesl, aniž bych stačila otevřít pusu.

Gurmán - Platýz interiér

Interiér

Interiéru dominují stále nové fotografie nebo obrazy z vernisáží, takže kdykoli sem zajdete příště, můžete spojit příjemné s užitečným – dát si dobré pití a ještě se pokochat novým uměním, navíc si přečíst denní tisk či se potkat s nějakou veřejně známou osobou.

Daně x

Otevírací doba

Do kavárny Platýz můžete zajít každý všední den mezi 10. a 23. hodinou, o víkendu pak otevírají o hodinu později, navíc si kavárnu můžete zarezervovat soukromě pro svoji pracovní prezentaci.

Celkové hodnocení

Kavárna Platýz vás určitě nezklame co do výběru nápojů – vyberete si z velkého množství vín, přes koktejly, sekty, aperitivy, kávy až třeba k čaji, který nikdy nevystydne. Co se týká jídla, zašla bych o nějakou tu ulici dál. Také bych tu přivítala příjemnou muziku s rozmístěnými reproduktory a ne nerozlišitelný hluk linoucí se daleko od baru. A co bych změnila jako majitelka kavárny? Vyměnila bych kuřáckou zónu za nekuřáckou a netrestala tak nekuřáky za něco, co nedělají. Občas bych i dohlédla na čistotu toalet. Marně jsem navíc hledala informace o Platýzu na internetu, stránky se teprve chystají (?). Z Platýzu jsem tentokrát odcházela zklamaná, uděluji mu pouze dvě gurmánské hvězdičky.

Gurmán - hodnocení 2

Vadí vám v kavárnách cigaretový opar?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).