Hlavní navigace

Vysoký kulinářský zážitek V Zátiší

 Autor: 258398
Jana Bohutínská

Testujeme restauraci V Zátiší v centru Prahy. Francouzský šéfkuchař tu vedle mezinárodní kuchyně myslí i na tradiční českou. V Zátiší je "haute couture" mezi restauracemi. Špičkové jídlo, servírované v interieru špičkové designérky, se přibližuje umění nejen díky zátiším rozvěšeným po stěnách.

Restaurace: V Zátiší

Lokace: Praha 1, Betlémské náměstí / Liliová 1

Typ: Kombinace české a mezinárodní kuchyně

Jídelníček

Restaurace V Zátiší je na rohu Betlémského náměstí a Liliové ulice od roku 1991. Betlémské náměstí je sice v srdci Prahy, ale zároveň je tu poměrně klid. V Zátiší nepatří mezi restaurace – turistické atrakce. Mezi hosty potkáte byznysmeny, ale třeba také umělce. Není se co divit, vždyť restaurace má svým interiérem i kuchyní k umění blízko. Jídlo si můžete vybrat z několika anglicko-českých menu: obědového, večerního nebo trendy degustačního menu. Případně můžete zvolit nějakou sezonní specialitu. Otevřené kuchyni šéfuje Francouz Jacques Auffrays. K hodnocení jsme si vybrali čas krátce po poledni. Restauraci lze totiž jednoznačně doporučit pro pracovní obědy na vysoké úrovni.

Top položky:

Sezonní menu: Arborio Risotto s hříbky a lanýžovým olejem
Degustační menu: České menu, jehož součástí je křupavá kachnička s červeným zelím, knedlíky a čerstvými bylinkami

Objednávka

  1. na začátek jsem si objednala polévku z muškátové dýně a podzimní hrušky s bylinkovou salsou a krutonky (200 Kč)
  2. poté jsem vyzkoušela grilovaného mořského vlka s ratte brambůrky, hráškovými lusky a citrusovo-rozmarýnovou omáčkou (495 Kč)
  3. na závěr jsem ochutnala Creme Bruleé s vanilkovým luskem a macerovanými jahodami (100 Kč, tříchodové menu celkem: 795 Kč)
  4. vše jsem zapila espressem s mlékem (neúčtovali) a italskou neperlivou vodou San Benedetto (100 Kč)

Provozujete restauraci či kavárnu?

Gurmán - vidlička

Rádi byste ji podrobili našemu testu? Napište nám na adresu: redakce@podni­katel.cz
Přijedeme, ochutnáme a ohodnotíme. Můžete od nás získat ocenění ve formě gurmánovských hvězdiček.

Polévku servírovali ve čverhraném talíři. Dýně zjemněná hruškou tvořila zajímavou chuťovou kombinaci. Zároveň byla díky salse mírně ostřejší. Do křupava opečené krutony doslova korunovaly polévkové dílo. K jídlu servírovali pečivo. Na výběr byl bílý chléb, černý chléb se slunečnicovými semeny a pečivo se sušenými rajčaty.

Pod decentně grilovanou kůrkou mořského vlka se skrývalo jemné šťavnaté maso. Kyselá citrusovo-rozmarýnová omáčka s křehkými, na drobno nasekanými hráškovými lusky a kvalitními ratte brambůrky (brambory – rohlíčky) tvořily s mořským vlkem rafinovanou kombinaci. Navíc i na pohled jídlo vypadalo úžasně a prozrazovalo kreativní kuchaře.

Nečekejte velké porce. Díky menším porcím si však i menší jedlíci mohou dovolit tříchodové menu a tedy také zákusek. Creme Bruleé s tenkou karamelovou krustou, jahodami a sušenkami nezklamal. Sladký byl tak akorát, abyste si mohli vychutnat vanilkovou a jahodovou chuť. Servírovali ho pro komfortní konzumaci s vidličkou a lžící.

Kávu značky Illy však servírovali bez vody. Přesto, že jsem požádala o malé espresso (piccolo), přinesli mi velké. To však bylo snad to jediné, co bych mohla vytknout. Voda byla příjemně vychlazená.

Obsluha

Obsluha byla kultivovaná, ochotná a rychlá. Na recepci restaurace vás uvítá servírka, u které si můžete odložit kabáty. Takže od příchodu po odchod je o vás skutečně dobře postaráno.

Interiér restaurace

Interiér designérky Barbory Škorpilové je chloubou restaurace. Najdete zde různorodé prostory, které vyjadřují rozličné asociace spojené se zátiším. Třeba zátiší s knihami, s obrazy… Jedna z místností se pyšní extravagantními černobílými stěnami, druhá zas teplými pastelovými barvami. Restaurace, která má svoji sbírku českých zátiší, navíc funguje jako svého druhu galerie obrazů. V interiéru jsou nakombinované různé styly, takže na své si přijde milovník romantiky i čistého moderního stylu. Luxusní sociální zařízení je pro tento typ restaurace samozřejmostí.

Služby

Restaurace V Zátiší má otevřeno 7 dní v týdnu, a to vždy od 12 do 15 hodin a od 17.30 do 23 hodin. Hosté si mohou odložit své věci v recepci restaurace. Restauraci ocení především nekuřáci, kuřáci to zde budou mít složitější. Podle informací recepční totiž nemají v restauraci speciálně vyhrazený prostor pro kuřáky, protože většina hostů nekouří. Kouří se tu tedy jak kdy a jak kde. Pro jistotu se vyplatí stůl rezervovat, což je možné telefonicky, e-mailem i online přes webové stránky. Parkovat u restaurace, vzhledem k městské části, raději nezkoušejte.

Hodnocení Gurmána

Restaurace V Zátiší patří mezi špičku. Vyšší cena rozhodně odpovídá vysoké kvalitě. Zároveň však nejde o žádnou snobskou záležitost. Restaurace má příjemnou klidnou atmosféru, díky členitosti prostoru zaručuje také relativní soukromí. Je nutné ocenit profesionální personál. V Zátiší oceníte, pokud chcete připravit pro svého obchodního partnera opravdový kulinářský zážitek a ukázat mu svůj dobrý vkus. Restauraci V Zátiší náleží pět Gurmánských hvězdiček.

Gurmán - hodnocení 5
Gurmán – V Zátiší
V Zátiší - Perex
V Zátiší - Interiér 01 small
V Zátiší - Interiér 02 small
V Zátiší - Polévka small
V Zátiší - Chod small
V Zátiší - Desert small

Anketa

V Zátiší bych si objednal/a...

Našli jste v článku chybu?

7. 4. 2008 9:54

Hezký den,
děkuji za upozornění. Haute couture (vysoká krejčovina)jsem myslela přeneseně, spíš jako přirovnání - aby to nebylo zavádějící, měl být termín v závorce. Haute cuisine to opravdu není.
Jana Bohutínská

6. 4. 2008 21:41

Janecek (neregistrovaný)
je haute cuisine. Akorat ze to v Zatisi neni (i kdyz dobra restaurace to urcite je). No ale nevadi, on kazdy nepise jako Karel Capek.
120na80.cz: Rovnátka, která nejsou vidět

Rovnátka, která nejsou vidět

Lupa.cz: Insolvenční řízení kvůli cookies? Vítejte v ČR

Insolvenční řízení kvůli cookies? Vítejte v ČR

Měšec.cz: Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Vitalia.cz: Vychytané vály a válečky na vánoční cukroví

Vychytané vály a válečky na vánoční cukroví

Podnikatel.cz: Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Vitalia.cz: Formičky naší babičky: Jak se zbavit rzi

Formičky naší babičky: Jak se zbavit rzi

Vitalia.cz: Paštiky plné masa ho zatím neuživí

Paštiky plné masa ho zatím neuživí

Podnikatel.cz: Podnikatelům dorazí varování od BSA

Podnikatelům dorazí varování od BSA

Root.cz: 250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

Podnikatel.cz: K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

Měšec.cz: Air Bank zruší TOP3 garanci a zdražuje kurzy

Air Bank zruší TOP3 garanci a zdražuje kurzy

Vitalia.cz: 9 největších mýtů o mase

9 největších mýtů o mase

Podnikatel.cz: Zařízení pro EET zbytečně, vrátí vám peníze

Zařízení pro EET zbytečně, vrátí vám peníze

Root.cz: Certifikáty zadarmo jsou horší než za peníze?

Certifikáty zadarmo jsou horší než za peníze?

Měšec.cz: U levneELEKTRO.cz už reklamaci nevyřídíte

U levneELEKTRO.cz už reklamaci nevyřídíte

DigiZone.cz: „Black Friday 2016“: závěrečné zhodnocení

„Black Friday 2016“: závěrečné zhodnocení

Vitalia.cz: Jedlé kaštany jsou trpké, je třeba je tepelně upravit

Jedlé kaštany jsou trpké, je třeba je tepelně upravit

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Root.cz: Firefox hodí za rok přes palubu stará rozšíření

Firefox hodí za rok přes palubu stará rozšíření

Měšec.cz: Stavební spoření: alternativa i pro seniory

Stavební spoření: alternativa i pro seniory