Hlavní navigace

Zámecké menu stojí za kilometry ujeté navíc

 Autor: 244086
Jana Bohutínská 28. 3. 2008

Dobřichovice leží dvacet kilometrů od Prahy na poloviční cestě mezi Prahou a Karlštejnem. Ke křižovnickému zámku na břehu Berounky, ve kterém je restaurace Zámecký had, je to z hlavní trasy jen krátká odbočka. Restaurace oprašuje slávu Dobřichovic, někdejšího vilového letoviska zámožných Pražanů.

Restaurace: Zámecký had

Lokace: Dobřichovice, Křižovnické náměstí 1

Typ: Francouzsko-italská kuchyně 

Gurmánský výlet

Dobřichovice jsou odjakživa spojené s Rytířským řádem Křižovníků s červenou hvězdou. Už první zmínka o Dobřichovicích z roku 1253 je s řádem spojená: 6. dubna potvrdil Václav I. darování Dobřichovic řádu. Křižovníkům patřil i zámek, který má dnes pozdně barokní podobu. Restaurace Zámecký had v samém srdci zámku je pro gurmána velkým překvapením. Stojí za cestu do tohoto městečka, které si po lahodné krmi zaslouží také prohlídku.

Francouzsko-italská restaurace se může pochlubit rozsáhlým menu, které je dílem šéfkuchaře Patrika Novotného. Nabídku předkrmů, polévek a salátů následuje výběr domácích těstovin, lehkých a zeleninových jídel, ryb, včetně mušlí nebo tygřích krevet. Milovníci masa mohou volit mezi vepřovým, kuřecím, francouzskými kachními prsy nebo steaky. V menu počítají také s dětmi nebo návštěvníky, kteří chtějí jen chuťovku k vínu. A protože se restaurace prezentuje také jako kavárna a cukrárna, nabízí velký výběr skutečně atraktivních zákusků a káv či mléčných koktejlů.

Nabídka vinného lístku pochází jak z domácích vinic, tak vzhledem k zaměření restaurace samozřejmě z Itálie a Francie, ale také Rumunska a Bulharska.

Z jídelního lístku:

Předkrm: Carpaccio z červené řepy – tenké plátky červené řepy ochucené panenským olivovým olejem, 15ti letým octem balsamico, parmezánem a marinovaným patizónem s bylinkovou bagetou (95 Kč)

Salát: Salát s restovanou chobotnicí (135/137 Kč)

Ryby: Novozélandské mušle v paprikovém krému podávané se zapečenou bylinkovou bagetou (310 Kč)

Steak: Butt Steak z brazilského hovězího zadního plemene Angus, šéfkuchařem doporučenou přílohou jsou kořeněné americké brambory (270 Kč bez přílohy)

Dezert: Créme brulee – smetanový krém s karamelovou krustou a jahodovým pyré (105 Kč)

Objednávka

Restauraci jsem navštívila brzy odpoledne, spíše s chutí a ambicí místo prozkoumat, než se skutečným hladem. Moje objednávka tedy byla skromná:

  1. Z venkovní zimy jsem se nejprve trochu zahřála Tátovým bylinným čajem ze směsi čtrnácti bylinek (40 Kč),
  2. pak jsem ochutnala Cibulovou polévku s portským vínem, octem balsamico, sýrem a krutóny (60 Kč),
  3. jako zákusek jsem zvolila Marcipánovou pěnu s italským kávovým piškotem a sekanými pistáciemi (80 Kč),
  4. a z velké nabídky speciálních káv italské značky Corsini jsem si vybrala espresso z kávy biologica.

Cibulová polévka patří k mým neoblíbenějším a protože si ji dávám velmi často, mám s čím srovnávat. Po octu balsamico nakyslá polévka s většími kusy nasládlé cibule mne nezklamala. Krutóny byly křehké, takže se daly lžící lehce konzumovat. Cibulačku podávali ve skleněných, čtverhraných, poměrně mělkých talířích. Bylo jí tedy „tak akorát” na zahřátí a na chuť. V případě oběda nebo večeře by ani menší jedlík neměl problém s polévkou jako součástí vícechodového menu.

Zatímco Cibulová polévka reprezentovala francouzskou část kuchyně Zámeckého hada, s Marcipánovou pěnou jsem se ponořila do sladké části kuchyně italské. Zákusek byl prokládaný na způsob tradičního tiramisu, ale místo krému z mascarpone, vajec a dalších ingrediencí jsem se zakousla právě do odlehčené marcipánové pěny. Pistácie tvořily s marcipánem vynikající kombinaci (vždyť je známý i samotný pistáciový marcipán).

Máte dobrý tip na restauraci či kavárnu?

Gurmán - vidlička
Zaujala vás některá natolik, že ji pravidelně navštěvujete a rádi byste ji doporučili? Nebo byste naopak chtěli vyzkoušet něco nového a nemáte jistotu, že je to kuchyně právě pro vás? Napište nám na adresu: redakce@podni­katel.cz Gurmán přijede, ochutná a ohodnotí.

Kávu podávali bez vody. Teplé mléko, které jsem si přiobjednala k Espresso Piccolo, bylo opravdu skoro horké, což mě potěšilo. Na druhou stranu už jsem pila lepší kávy – od takové restaurace, jako je Zámecký had, jsem čekala trochu víc.

Obsluha, která si pamatuje

O mém názoru na dámskou obsluhu rozhodl opět detail. Hned při objednávce polévky jsem upozornila, že si pak dám už jenom zákusek. Servírka mi po dojedení sama bez požádání přinesla jídelní lístek, abych si zákusek mohla vybrat. Přesvědčilo mě to o pozornosti obsluhy, která vnímá přání hosta.

Nové ve starém

Základní ráz restaurace udávají samotné zámecké prostory, ve kterých se nachází. Zajímavě je však do interiéru umístěný třeba moderní bar. Originální nábytek, malby na stěnách dodávají restauraci kouzlo luxusu, ale zároveň jsou příjemné. Nedivila jsem se ani, že jsem tu nad polévkou a moučníkem pobyla bez mála tři hodiny. Díky Velikonocům byla restaurace speciálně vyzdobená, a to samo o sobě stálo za pozornost. Francouzský vkus a jednoduchost povýšily tradici.

Služby: Menu na míru

Zdá se, že v Zámeckém hadovi není nic problém. Otevřeno je denně od 10 do 24 hodin. Speciálně jsou tu zařízení pro děti – v restauraci i na sociálním zařízení. Ve všední dny nabízejí denní menu za 89 korun – jen škoda, že ho na internetových stránkách nespolehlivě aktualizují. Stůl se dá rezervovat přes mobilní telefon nebo e-mail. Restaurace také nabízí možnost uspořádat raut, večírek či svatbu v malém a velkém zámeckém sálu, včetně menu sestaveného šéfkuchařem na míru. S parkováním není kousek od zámku problém, nedaleko ale je i vlaková stanice – pro toho, kdo si nechce nechat ujít nabídku vín a postrádá řidiče. Vína totiž nabízí nejen restaurace, ale i sousední Degustační galerie Českého archivu vín. V prostoru, kde jsem jedla, se nekouřilo. Přesto ale mají v restauraci také nabídku doutníků. Zajímavostí je i to, že restaurace neúčtuje couvert. V letní sezoně je možné sedět na zahrádce venku na nádvoří.

Hodnocení Gurmána

Zámecký had je překvapení, které jsem v Dobřichovicích nečekala. Přesto, že jimi pravidelně projíždím. Až tentokrát mě ale napadlo odbočit z hlavní trasy. Restaurace na zámku má výhodu speciální atmosféry. Zámecký had na ni ale nespoléhá a nabízí mnohem víc. Proto mu uděluji pět Gurmánských hvězdiček.

Gurmán - hodnocení 5
Gurmán – Zámecký had
07 - Zámecký had - small
08 - Zámecký had - small
02 - Zámecký had - small
05 - Zámecký had - small
09 - Zámecký had - small
06 - Zámecký had - small
04 - Zámecký had - small
03 - Zámecký had - small

Foto: Autorka a www.zameckyhad.cz

Anketa

Preferujete kuřácké nebo nekuřácké kavárny?

Našli jste v článku chybu?

22. 5. 2008 17:24

xxx (neregistrovaný)
22. 5. 2008 20:25 smazal Michael Hovorka, důvod: duplicita názoru, shodný jako předchozí příspěvek

22. 5. 2008 17:21

xxx (neregistrovaný)
Zámecké menu sice za ujeté kilometry stojí, ale jenom na papíře. Protože Patrik Novotný na zámku už dávno nepracuje a myslím, že za něj stále nenašli dostatečně dobrou náhradu......
Vitalia.cz: Říká amoleta - a myslí palačinka

Říká amoleta - a myslí palačinka

Měšec.cz: mBank cenzuruje, zrušila mFórum

mBank cenzuruje, zrušila mFórum

Podnikatel.cz: Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

120na80.cz: Jak oddálit Alzheimera?

Jak oddálit Alzheimera?

Vitalia.cz: 9 největších mýtů o mase

9 největších mýtů o mase

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Podnikatel.cz: Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

120na80.cz: Na ucho teplý, nebo studený obklad?

Na ucho teplý, nebo studený obklad?

Lupa.cz: Proč Stream netočí jen Kancelář Blaník?

Proč Stream netočí jen Kancelář Blaník?

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

120na80.cz: Rovnátka, která nejsou vidět

Rovnátka, která nejsou vidět

Měšec.cz: Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Lupa.cz: Insolvenční řízení kvůli cookies? Vítejte v ČR

Insolvenční řízení kvůli cookies? Vítejte v ČR

Vitalia.cz: V SAPĚ našli nelegální porážku kachen

V SAPĚ našli nelegální porážku kachen

Vitalia.cz: I církev dnes vyrábí potraviny

I církev dnes vyrábí potraviny

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Podnikatel.cz: K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

Podnikatel.cz: EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

EET: Totálně nezvládli metodologii projektu