Hlavní navigace

exPRESS: HDP rostlo i ke konci roku, recese se však blíží

14. 2. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
K překvapení řady analytiků rostlo HDP i ve čtvrtém kvartálu roku 2008. Přesto se zdá jisté, že letos se již česká ekonomika do recese propadne. Pomoci by ale mohly návrhy NERVu, které by měly do konce týdne získat přesnou podobu.

HDP na konci roku vzrostl. Analytici očekávali horší hodnoty

Hrubý domácí produkt České republiky v posledním kvartálu minulého roku meziročně vzrostl o jedno procento. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím však poklesl o 0,6 %. Za celý rok byl HDP o 3,5 % vyšší, než v roce 2007, uvádí ve svých předběžných odhadech Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici předpokládali horší výsledky.

exPRESS - Koleje 01
Finanční krize

Národní ekonomická rada chce co nejvíc ulevit firmám

Protikrizový plán Národní ekonomické rady vlády (NERV) má jednu základní myšlenku: co nejvíce ulevit firmám.

Krize zvyšuje počet lidí bez práce, v lednu bylo o 50 000 neza­městnaných ví­ce

Počet lidí bez práce se v lednu zvýšil o 50 000. Celkově je nyní 384 000 nezaměs­tnaných. Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí.

Záchranný balík schválen Senátem USA. Názory ekonomů na Obamův plán se však liší

Senát USA včera schválil záchranný balík, který má do americké ekonomiky vložit 838 miliard dolarů. Na jednotné verzi plánu se však ještě musí shodnout se Sněmovnou reprezentantů.

ČSÚ: Průmyslová produkce klesá třetí měsíc v řadě. Podobné propady zaznamenává i Evropa

Průmyslová produkce v meziměsíčním srovnání klesá již třetí měsíc v řadě, informoval ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Šéf Evropské komise pochválil české předsednictví EU

José Manuel Barroso, předseda Evropské komise, vyjádřil uznání premiérovi Mirkovi Topolánkovi za jeho prozatimní práci během českého předsednictví EU.

Vláda chce zvýšit spoluodpovědnost firem za zaměstnané cizince

Vláda chce zvýšit spoluodpovědnost firem za zaměstnané cizince. Během týdne schválila soubor opatření, na jehož základě zaplatí nezaměstnaným cizincům návrat do rodné vlasti a každému poskytne 500 eur.

Lesníci obdrží dotaci na výsadbu melioračních a zpevňujících dře­vin

Lesníci, kteří zasadí vyšší než povinný podíl melioračních a zpevňujících dřevin obdrží dotaci. Předpokládá to návrh nařízení vlády, kterým dnes také bude projednávat. Lesníci tento krok přijímají s povděkem.

Zástupci podnikatelů podporují novelu obchodního zákoníku. Mají ale jisté výhrady

Zástupci podnikatelů se staví za novelu obchodního zákoníku, určité výhrady ale mají. Nový návrh, schválený kabinetem v loňském březnu, by měl umožnit větší volnost při oceňování navýšeného kapitálu a chránit věřitele při snižování základního kapitálu firmou.

V letošním roce dojde k:

  • více než 2% růstu HDP.
    5 %
  • k růstu HDP mezi 0 až 2 %.
    20 %
  • k poklesu HDP mezi 0 až 2 %.
    32 %
  • k poklesu HDP o více než 2 %.
    43 %
exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

ČMZRB zvyšuje podnikatelům záruky za úvěry

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) zvýšila pro letošní rok záruky za úvěry na částku 2,65 miliardy Kč . Měla by tak podpořit podnikatelské úvěry až za 13 miliard Kč.

Podnikatelé by uvítali změnu režimu platby DPH

Zástupci podnikatelů by uvítali změnu v režimu plateb daně z přidané hodnoty. Místo měsíčního odvodu by tak DPH mohly podniky odvést až poté, co obdrží platbu za vystavenou fakturu.

Brand24

Z podnikatelského inkubátoru vyšla první firma

Podnikatelský inkubátor, který funguje při Univerzitě Palackého v Olomouci, opustila první firma. Stala se jí společnost Můj Multimarket, která se pokusí prosadit na IT trhu se svým softwarem pro internetový business.

O obří státní zakázku ve výši 115 mld. Kč se uchází šest subjektů

Ministerstvo financí dnes zveřejnilo subjekty, které se budou ucházet o veřejnou zakázku na odstranění ekologických škod. Její výše má dosáhnout rekordních 115 miliard korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).