Hlavní navigace

Heureka.cz varuje před dalším podezřelým e-shopem

7. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nákupní rádce Heureka.cz vydal upozornění na další podezřelý e-shop, který v průběhu objednávky začíná požadovat platbu předem a odkazuje na falešné reference.

Nákupní rádce Heureka.cz upozorňuje na další podezřelý e-shop. Jedná se o online obchod www.eshoptop50.cz. E-shop totiž zasílá zákazníků výzvu k zaplacení zboží předem a odkazuje přitom na vymyšlené pozitivní reference. Hodnocení obchodu se nacházelo na stránkách „heureika.cz”, které byly okopírovány z titulky serveru Heureka.cz.

Jakmile zákazník v obchodě e-shoptop50.cz uskuteční podle Heureka.cz objednávku a vybere si dobírku, přijde mu výzva, aby zaplatil zboží předem převodem na účet. Požadavek na změnu platby e-shop zdůvodňuje tím, že jde o akční nabídku. Jako protihodnotu pak nabízí dodatečnou slevu. Právě tato e-mailová zpráva pak obsahuje link na pozitivní hodnocení na Heureka.cz. Odkaz na hodnocení však vede na podvodný web na „heureika.cz”, který je falešnou kopií opravdových stránek. Nákupní rádce Heureka.cz se proto rozhodl podniknout právní kroky proti takovému jednání.

E-shop má na uvedeném odkazu pozitivní hodnocení, jedná se ale o podvrh stránek Heureky, který je umístěný na doméně heureika. Přímo na stránkách Heureka.cz doposud tento e-shop nebyl ani zaregistrován, uvedl Kamil Demuth z nákupního rádce Heureka.cz. Po upozornění zákazníků přidala Heureka.cz e-shop na své stránky a dodala varování, že zákazníky klame pozitivním hodnocením na falešných stránkách heureika.cz. V současnosti se už na Heureka.cz nachází jedna anonymní pozitivní reference. Naopak web heureika.cz přestal být dnes po poledni funkční.

Čtěte také: Známe nový trik internetových podvodníků. Pozor na další falešný e-shop

Buďte na pozoru, když někdo mění pravidla během objednávky

Odborníci radí, aby se zákazníci měli na pozoru, pokud e-shop začne v průběhu vyřizování objednávky měnit pravidla či podmínky. Například přesvědčovat zákazníky k platbě předem a argumentovat tím, že se jedná o akční zboží, za které jiným způsobem zaplatit nelze, je velmi nestandardní a krajně podezřelé. Při takovém jednání  doporučujeme zákazníkům objednávku raději stornovat, radí Demuth.

Čtěte také: Pozor na platby předem, s podvodnými e-shopy se roztrhl pytel

Doména eshoptop50.cz byla zaregistrována podle CZ.NIC 18. ledna 2013 na jméno Kateřina Šimková. Kontaktní údaje na stránkách e-shopu jsou zase vedeny na jméno podnikatelky Jany Šimkové, která se nachází v živnostenském rejstříku. Telefon i e-mailový kontakt jsou funkční. Server Podnikatel.cz oslovil i e-shop www.eshoptop50.cz, aby se k informacím Heureka.cz vyjádřil. Autor odpovědi z e-shopu, který byl podepsán jako Roman Šimek, tvrdi, že o ničem neví. Mně zmiňovaný web (heureika.cz pozn. redakce) nefunguje a pořád nevím, kde by odkaz na nějaké hodnocení měl být? Jediná pravda je ta, že na jejich systému nejsme zaregistrováni, uvedl serveru Podnikatel.cz Šimek.

Daně x

Doménu heureika.cz, na které byly falešné reference uvedeny, vlastní podle informací na CZ.NIC údajně zahraniční společnost Heureika co.ltd. Zaregistrována byla přibližně před týdnem.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).