Hlavní navigace

HK ČR: Se zvyšováním DPH zásadně nesouhlasíme

16. 7. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Hospodářská komora ČR kritizuje zvyšování DPH a další vládní úsporná opatření. Zdaleka nebyly vyčerpány návrhy, které by pomohly stávající situaci řešit.

Poslanecká sněmovna v pátek schválila zvýšení daně z přidané hodnoty od příštího roku o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Hlasováním prošla rovněž sedmiprocentní solidární daň pro lidi s vysokými příjmy a další vládní úsporné návrhy. Ty mají pomoci stabilizovat veřejné rozpočty. 

Jedná se především o tato opatření: 

  • solidární zvýšení daně 
  • zrušení stropů pojistného na veřejné zdravotní pojištění pro roky 2013 až 2015
  • omezení výdajových paušálů 
  • zvýšení daně z převodu nemovitostí ze současných tří procent na čtyři procenta 
  • zrušení tzv. zelené nafty 
  • sjednocení dávek spojených s bydlením 

Čtěte více: Zvýšení DPH, solidární daň a omezení paušálů schváleno 

Hospodářská komora zásadně nesouhlasí

Hospodářská komora ČR s těmito kroky nesouhlasí. Zásadně nesouhlasíme s prudkým zvyšováním Daně z přidané hodnoty, která se v posledních dvou letech zvedá téměř každého půl roku. Toto zvyšování se odráží samozřejmě na cenách zboží běžné spotřeby, ale také bytů. Zvýšení DPH se tak negativně promítne do rozpočtu mnoha rodin, uvedl prezident HK ČR Petr Kužel

Hospodářská komora, jako největší zástupce malých a středních podniků v zemi, stejně tak nesouhlasí se změnou, která se týká OSVČ, tedy omezením paušálů. Podle Peta Kužela dosud zdaleka nebyly vyčerpány návrhy Hospodářské komory České republiky, které by pomohly stávající situaci řešit. 

Čtěte také: Jak se dotknou Kalouskova opatření zaměstnanců?

Daně x

Vláda by měla provést konsolidaci veřejných financí 

Podle Hospodářské komory ČR by vláda měla provést konsolidaci veřejných financí. Komora z dlouhodobého kritizuje především „nevýběr“ přímých daní. Konkrétně by se stát měl více zaměřit na černé daňové úniky. Ty podle interního odhadu dosahují výše až 150–220 miliard korun. 

Zdaleka se totiž nejedná jen o zvýšení DPH o jeden procentní bod. Další zvýšení daní lze očekávat pro rok 2014. Vzpomeňme například na zvýšení DPH u plynu. V případě, že sečteme oba roky, dojde, zejména u firem, ke zvýšení nákladů o mnoho procent, což může být pro některé podniky likvidační, varuje prezident Hospodářské komory ČR. 

Komora proto zásadně nesouhlasí se zvyšováním DPH a i nadále jedná o pro-růstových aktivitách tak, aby nastal hospodářský růst. Podle jejího názoru není možné spoléhat jen na export, který je v poslední době to jediné, co táhne hospodářství České republiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).