Hlavní navigace

Dobrá brigáda je jako výhra v loterii

2. 7. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 329515
Nabídka brigád a krátkodobých sezónních prací se zdá být široká. Máme několik tipů, kde a jak najít brigádníka. Zjistili jsme, které práce jsou na trhu brigád nabízeny nejčastěji a jaké je obvyklé finanční ohodnocení brigádníka.

Léto a prázdniny. Období, které je především pro studenty spojeno s vyhledáváním brigády. Poptávka po dočasném zaměstnání v období prázdnin prudce roste. Najít brigádníka by neměl být problém.

V hovoru často užívaný a zcela srozumitelný termín brigádník je naprosto neoficiální název pro zaměstnance, který je zaměstnán jen v krátkodobém pracovním poměru nebo pracuje na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr. Pod pojmem brigáda tak často rozumíme příležitostné nepravidelné či jednorázové práce. Brigáda se netýká jen studentů. Nabídka dočasných pracovních příležitostí je určena i matkám na mateřské dovolené nebo dočasně nezaměstnaným.

Brigádou rozumíme také takzvané práce na zavolanou „on-call work“. Jedná se o zaměstnance na nepravidelnou výpomoc, kteří pro zaměstnavatele pracují jen podle jeho potřeb občas a nepravidelně. Tento způsob zaměstnávání využijí především studenti, důchodci i ženy v domácnosti.

Brigádníkem až od 15 let

Nároky a potřeby mladých lidí rostou a není divu, že nejeden rodič očekává, že si jeho dítko alespoň na svou zábavu o prázdninách přivydělá. Podle Zákoníku práce však může být člověk zaměstnán, až když dosáhne věku 15 let, přičemž zaměstnat nelze před ukončením povinné školní docházky. A do školní docházky se započítávají i prázdniny po 9. třídě základní školy. Proto si nemohou podle zákona čerství absolventi základních škol sjednávat brigádu dříve než v září a to i v případě, že by splnili věkovou hranici 15 let. Čtěte více: Krátkodobé zaměstnání a zaměstnání malého rozsahu

Brigádníci ve věku od 15 do 18 let nesmí pracovat v noci, nesmí pracovat přesčas, a nemohou pracovat v žádných rizikových provozech. Zájemce o práci ve věku do 18 let musí předložit potvrzení od lékaře o zdravotní způsobilosti mladistvého. Vzhledem k tomu, že práce mladistvých přináší zaměstnavateli různá omezení, není nabídka pracovních pozic pro studenty mladších 18 let tak široká.

Nabíráte na léto brigádníky?

  • Ano, v létě si provoz bez brigádníků nedovedu představit.
    35 %
  • Ano, ale jen na doporučení známých.
    0 %
  • Ne, brigádníky nepotřebujeme.
    5 %
  • Ne, nemám žádné zaměstnance, nepotřebuji ani brigádníky.
    60 %

Student starší 18 let už může pracovat všude a to i v prodloužených pracovních směnách. Proto je pro ně snazší najít pracovní uplatnění, i když by neměli nechávat hledání brigády na poslední chvíli. Už koncem června je většina míst obsazena.

Podle ankety serveru Prace.cz, ve které hlasovalo 1899 lidí, má pouze 11 % na léto už práci domluvenou. 77 % respondentů uvedlo, že práci na léto stále hledá, ale je to těžší než loni. Navíc, podle serveru Prace.cz, uživatelé hledají brigády intenzivněji, zájem lidí o brigády stoupl oproti loňsku o 57 %. Počet brigád se však zmenšil oproti loňsku o 35–40 %.

Že není snadné najít brigádu potvrzuje i Jana Krejčová (21 let) studentka Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem: „Brigádu jako studentka, i vzhledem k rodinné finanční situaci, velice potřebuji. Ale nabídka je malá a poptávka po práci velká.“

Značný rozdíl je také v nabídce v regionech. Ačkoli v Praze je aktuální nabídka brigád serveru Prace.cz necelých 600 příležitostných pracovních míst, jiné regiony nedosahují zdaleka ani 100 brigádnických míst. Obstojně je na tom ještě Jihomoravský kraj s nabídkou 180 volných dočasných zaměstnání. Obvyklá nabídka v ostatních regionech se pohybuje kolem 30 – 40 volných míst.

Jak si najít brigádu?

Někomu seženou brigádu rodiče, jiní si hledají práci přes známé. Studenti využívají různé zdroje od nástěnky ve škole až po personální agentury. V nabídce dočasných zaměstnání pro mladé však hraje prim internet a nabídka specializovaných serverů. A to ví i zaměstnavatelé. Proto, pokud chtějí rychle najít brigádníka, obrací se právě na agentury, které práci zprostředkují.

Čtěte více: Zaměstnance si můžete také pronajmout a ušetřit si tak starosti

Fenomén dnešní doby – Internet

Dnešní mladí lidé na internetu žijí. Většina má denní přístup k internetu a to i prostřednictvím mobilních telefonů. Proto si pomocí internetu také hledají práci. Prohlíží si adresy, kde se brigády nabízejí. Hledají aktuální nabídky. Mohou si ověřit stáří inzerátu, tudíž neztrácí čas tím, že by pročítali staré nabídky, které už nejsou aktuální. Mohou tak rychle reagovat na nabídku práce. Vše se zrychluje.

Podle serveru Prace.cz je aktuálně v nabídce 1066 brigád na www.prace.cz, z toho 570 v Praze. 1143 brigád najdete na serveru www.jobs.cz, z toho v Praze je nabídka 480 dočasných pracovních příležitostí.

Studentka Jana Krejčová se podělila o své zkušenosti s hledáním brigády a nemyslí si, že je internet nejlepší cestou: „Brigádu hledám i na internetu, ale tomu moc nevěřím. Práci najdu spíše přes známé.“

Zajímavý je i pokles počtu nabídek brigád oproti loňskému roku.
Srovnání nabídky dočasných pracovních míst v roce 2008 a 2009
Pokles k datu Jobs.cz Prace.cz
1.2.2009  –23,00%  –26,00%
1.3.2009  –36,00%  –38,00%
1.4.2009  –34,00%  –38,00%
1.5.2009  –38,00%  –41,00%
1.6.2009  –41,00%  –43,00%

Zdroj: server Prace.cz

Co najdeme nejčastěji v nabídce brigád?

Zaměstnavatelé hledají dočasné zaměstnance obvykle na sezónní práce nebo na pomocné práce, které nevyžadují speciální kvalifikaci. V nabídkách najdete úklidové práce, práce v supermarketech jako je vyskladňování zboží, noční inventura a v současné době snad nejčastěji pozici pokladní. Především slečny mají možnost najít práci hostesky na předváděcích promo akcích firmy. V nabídce rozhodně nepřehlédnete ani práci v oblasti průzkumu trhu. Zmíněné práce jsou hodnoceny v průměru 60 – 80 Kč za hodinu, v Praze je finanční ohodnocení o něco vyšší než v ostatních regionech. Jana Skálová ze serveru Prace.cz říka: „Ve výjimečných případech zaznamenáme i sto odpovědí na jednu nabídku, brigády za "100 a více“ se na internetu moc neohřejí." dodává.

Čtěte více: Klíčovým článkem každé společnosti je její zaměstnanec

Při výběru brigády se studenti dlouho nerozpakují. Protože jsou nabízeny spíše pomocné pozice, hlavním kritériem výběru je finanční ohodnocení. Jana Krejčová to potvrzuje: „Když si vybírám brigádu tak se nejprve podívám na finanční ohodnocení a pak jestli ta práce za to stojí“. Jana, která si brigádami vydělává na studium vysoké školy a pobyt na koleji rozhodně není s finančním ohodnocením brigádníků spokojena: „Vše se zdražuje, ale finanční ohodnocení brigádníků je podle mého názoru nízké“ dodává.

Vyšší finanční ohodnocení čeká na ty, kteří si troufnou na kvalifikovanější práci. Zájem je o recepční se znalostí cizích jazyků, o pomocné účetní, pomocné administrativní pracovníky nebo překladatele. Studenti často nachází uplatnění při doučování. Ani tak to nebude zlatý důl. Finanční ohodnocení se pohybuje okolo 100 až 150 Kč na hodinu.

Brand24

Nezkušení brigádníci mohou být při výplatě nemile překvapeni. Proto je dobré, předem říci, že ohodnocení je hrubou mzdou, které může podléhat dani a případně zdravotnímu a sociálnímu pojištění.

Brigáda v zahraničí

Nemálo studentů uvažuje vyjet do světa na zkušenou. Proto vyhledávají brigády v zahraničí. Neočekávají pouze vyšší výdělek. Chtějí se zlepšit v komunikaci v cizím jazyce a také cestovat. Vycestovat do zahraničí za prací je do jisté míry rizikové. Agentury, které zprostředkovávají práci v zahraničí musí mít licenci od Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. I přesto mohou nastat nemalé problémy při zajištění pracovního povolení, pojištění, dopravě či ubytování.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).