Hlavní navigace

HN: Evropská komise chce žalovat Česko

17. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Evropská komise včera oznámila, že plánuje zažalovat Českou republiku. Důvodem je skutečnost, že Česko do svého právního řádu nepřevedlo směrnici upravující podmínky pro fungování zajišťoven v unii. Novou normu měly státy do svých národních právních řádů zavést do 10. prosince 2007, což se ale nestalo.

Cílem směrnice má být zjednodušení přístupu investorů k informacím o společnostech, jejichž akcie jsou přijaty k obchodování na veřejném trhu, informují Hospodářské noviny. Na vládě je již ovšem předložen návrh zákona o podnikání na kapitálovém trhu, který danou směrnici zapracovává.

Právo: Slovensko schválilo první rozpočet v eurech

Slovenská vláda schválila již ve středu návrh státního rozpočtu pro rok 2009. Schodek má klesnout podle Práva na 1,7 % HDP, což je nejnižší deficit v historii samostatného Slovenska. Letos byl deficit 2 % HDP. Jedná se o první rozpočet SR připravený v eurech, protože od prvního ledna 2009 přechází země na euroměnu. Příští rok si polepší především ministerstva školství, dopravy, financí, zemědělství a životního prostředí, píše Právo. Podle slov premiéra Roberta Fica bude rozpočet nejsociálnější v historii Slovenska.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).