Hlavní navigace

Hnutí ANO hrozí pokuta za Babišovu knihu. Nebyla označena povinnou informací

20. 9. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Úřad, který dohlíží na financování politických stran, si posvítil na Babišovu knihu O čem sním, když náhodou spím. Podle něj na ní chyběl povinný údaj.

Povinná informace, která na Babišově publikaci chyběla, se týká zadavatele a zpracovatele. Hnutí ANO hrozí pokuta ve výši 100 tisíc korun.

Politické strany musí dodržovat jistá pravidla při předvolebních kampaních. Jak zjistil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, hnutí ANO pochybilo. Kvůli knize předsedy hnutí Andreje Babiše „O čem sním, když náhodou spím“ se stranou zahájilo správní řízení. Informuje o tom server iROZHLAS.cz.

Kandidující subjekt nezajistil, aby volební materiály obsahovaly informaci o zadavateli a zpracovateli, uvádí úřad v tiskové zprávě z konce srpna.

Na prvním a druhém výtisku publikace chybí povinné informace o zadavateli a zpracovateli. Jedná se asi o 30 tisíc kusů. Podle mluvčího ANO Vladimíra Vořechovského se brožura začala připravovat už před dvěma lety, v té době se údajně nepočítalo, že bude součástí předvolební kampaně.

Pokuta do 100 tisíc korun pro hnutí ANO

Hnutí ANO se porušením pravidel předvolební kampaně mohlo dopustit přestupku. za to mu hrozí pokuta až 100 tisíc korun. Momentálně připravujeme pro úřad vysvětlení a věříme, že na jeho základě správní řízení ukončí bez udělení sankce, doplnil pro iROZHLAS.cz Vořechovský.

Pokutu za porušení pravidel předvolební kampaně dostala taky Občanská demokratická aliance (ODA). I ta na svých propagačních materiálech neuvedla informace o zadavateli a zpracovateli. Sankce dosahuje 19 tisíc korun. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).