Hlavní navigace

Hodinová manželka. Rozvíjející se profese, v níž se hodí láska k pohybu a úklidu

14. 9. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Po hodinových manželích se do podnikání vrhly i hodinové manželky. Zatímco muži se soustředí spíše na řemeslo, ženy se ve svém byznyse ujímají domácích prací.

Pochvalují si, že jsou výsledky jejich práce hned vidět a spokojení klienti je doporučí dál. Tvrdí ale: „Bez lásky k úklidu a pohybu se do toho nepouštějte.“

Manželé mají i odpůrce

Když se objevila profese hodinového manžela, znělo to zprvu trochu pikantně. Zaplnila však prázdné místo v oblasti služeb, dnes už je pevně usazená na řemeslnické mapě a její obsah je každému zřejmý. Dokonce už má i své heslo na Wikipedii, a to jakožto služba pro domácnost nabízející všestranné řemeslníky, kteří dokáží obstarat a opravit takřka vše kolem bytu, domu, kanceláře nebo zahrady.

Čtěte více: Karel Proksch: Hodinový manžel – tak trochu jiná živnost

A dokonce má už i své odpůrce. Popularita hodinových manželů a zájem o jejich služby mezi zákazníky již totiž také podnítily ostatní řemeslníky, podpořené i Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR), ke snaze o větší regulaci hodinových manželů živnostenským zákonem.

Hodinové manželky řeší domácí práce

Řemeslníci jim vyčítali hlavně to, že dělají i řemeslné práce, pro něž nemají, ale měli by podle stávajících pravidel mít, speciální kvalifikaci, a tak jim nejen berou práci, ale také v podstatě podnikají nelegálně. Jak tehdy uvedl Karel Havlíček, předseda AMSP ČR, pro Český rozhlas Plus, prostředí pro vstup do řemeslnického podnikání považuje za příliš liberální. A špatně je podle něj i to, že 20 procent řemeslnických prací nabízejí hodinoví manželé, kteří často nemají pro dané specializované řemeslo potřebnou kvalifikaci. Požadované zákonné zpřísnění podmínek podnikání hodinových manželů však nakonec vloni, během projektu Rok řemesel, neprošlo.

Čtěte také: Řemesla předků nevymřela. V rodinných firmách přilákala už několikátou generaci

Vedle hodinových manželů se ovšem rozvíjí i další, vlastně komplementární, profese – hodinová manželka. Do náplně její práce patří jednorázové i pravidelné služby, především úklid, žehlení a praní prádla i další domácí práce, vaření, hlídání dětí nebo venčení psů, nákupy nebo třeba doprovod členů domácnosti k lékaři, na úřady a podobně. Tak jako hodinoví manželé poskytují všestranné řemeslné práce, nabízejí hodinové manželky všestrannou pomoc v domácnosti nebo kanceláři.

Úklidová první pomoc

Hodinová manželka Jana Adámková nabízí svým klientům služby, které označuje za „první pomoc při úklidu domu, bytu a kanceláře“. K profesi hodinové manželky se přitom dostala náhodou a rozhodlo o tom její mateřství. Po ukončení rodičovské dovolené jsem se nechtěla vrátit do dřívějšího zaměstnání. Hlavní důvody byly čas a dojíždění. A jak jistě každá maminka a žena zná, tak i já vím, jaký je shon kolem rodiny a domácnosti. Bylo mi jasné, že leckdo tuto pomoc ocení, vysvětluje mladá maminka a absolventka střední podnikatelské školy pro server Podnikatel.cz, kudy vedla její cesta od zaměstnaneckého poměru přímo k samostatnému podnikání. 

Čtěte také: Ženy svět byznysu proměňují. Jak pracují podnikatelky – feministky?

Její zákazníci od ní přitom nejčastěji požadují pravidelný a jednorázový úklid, mytí oken nebo čištění koberců a čalounění. A klienty získává především na doporučení. Velkou radost mi dělá fakt, že zákazníci si mezi sebou předávají kladné ohlasy, tvrdí podnikatelka z Padochova u Oslavan v Jihomoravském kraji. Práce hodinové manželky je podle ní však vhodná jenom pro lidi, kteří mají rádi uklízení a pohyb. Což právě ji na její práci baví.

Poptávka převyšuje možnosti

Pro Janu Jedelskou je zatím práce hodinové manželky jenom přivýdělkem a se svou maminkou tak vyřešily situaci, kdy náhle potřebovaly do rodinného rozpočtu nějaké peníze navíc. Napadly nás úklidy domácností, protože jsme vždycky obě dvě byly pečlivé na pořádek a věděly jsme, že o úklidy je v našem okolí čím dál větší zájem, vysvětluje Jana Jedelská, která podniká v okolí Brna a kromě úklidu domácností i dalších domácích prací nabízí třeba i krmení domácích mazlíčků, zalévání květin nebo vybírání poštovní schránky v době nepřítomnosti majitelů.

Čtěte také: Mladí nechtějí podnikat. Odrazuje je byrokracie a příliš mnoho možných sankcí

Největší objem jejích zakázek však tvoří hlavně pravidelné úklidy domácností, kdy pro své klienty pracuje dlouhodobě. Zákazníci si většinou přejí první důkladný úklid, který trvá delší dobu a je velmi pečlivý, a dále již děláme běžný úklid, jako je vytření podlah, utření prachu, úklid koupelny, kuchyně a záchodu, doplňuje s tím, že jde o práci, u níž za sebou velmi rychle vidí výsledek, což ji těší.´ Dobrý pocit má i z toho, když se klienti po takovém úklidu rádi vrací domů a cítí se tam příjemně. A její služby pak také ochotně doporučí dál.

Kam růst?

S přivýdělkem je sice Jana Jedelská spokojená, ale brzy plánuje své podnikání více rozšířit. Chce totiž založit vlastní firmu, společnost s ručením omezeným, a oboru se již věnovat naplno. Jak tvrdí pro server Podnikatel.cz, aktuálně je totiž o její služby tak velký zájem, že vůbec není v jejích silách takovou poptávku plně uspokojit. 

skoleni_15_4

Čtěte také: Novinky v daních fyzických osob pro rok 2017

Podle zkušeností dalších podnikatelů v oboru se ale ukazuje, že i na ně doléhá nemožnost najít vhodné zaměstnankyně a zaměstnance, na níž si stěžuje řada podnikatelů v Česku napříč mnoha obory. Důvodem je rekordně nízká nezaměstnanost. To může být limitem pro rozvoj podnikání právě ve chvíli, kdy už někdo nepodniká jen na vlastní triko a na hranici své osobní pracovní kapacity, ale chce službu nabízet ve větším měřítku. Tedy spolu se zaměstnanci a spolupracovníky, a to jako součást rozsáhlejšího firemního portfolia služeb.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).