Hlavní navigace

Hospodářská komora otestuje pokladní systémy pro #EET a dá jim štempl

21. 9. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Hospodářská komora chce ulehčit výběr podnikatelům s technickým řešením pro evidenci tržeb. Proto vybrané zařízení otestuje.

Vybraná zařízení a aplikace, které testováním projdou, získají od Hospodářské komory speciální logo, které budou moci používat.

Ministerstvo financí společně s Finanční správou totiž upozorňují, že nebudou doporučovat žádná pokladní zařízení ani aplikace. Podle Hospodářské komory ale některá řešení nemusejí odpovídat požadavkům na elektronickou evidenci tržebProto Hospodářská komora začne tato zařízení testovat. Získané informace o otestovaných pokladních systémech pomůžou podnikatelům rozhodnout se, které technické zařízení vybrat, uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že otestované výrobky získají označení Poctivá pokladna podnikatele.

Komora otestuje také složitost instalace autentizačního certifikátu, který se už od 1. září vydává

Při testu se podnikatelská asociace zaměří na ověření konektivity se serverem EET prostřednictvím stabilního internetového připojení a analýzu posílaných dat za účelem vysledování, zda na pozadí neprobíhají skryté operace, které by mohly obchodníky poškodit. 

Hospodářská komora také mimo jiné prověří způsob a složitost instalace autentizačního certifikátu či jaká periferní zařízení, jako jsou třeba čtečky EAN kódů nebo tiskárny účtenek, jsou kompatibilní. Do dobrovolného testování zařízení na EET se zatím přihlásilo prvních 9 dodavatelů EET řešení. Další se mohou hlásit prostřednictvím elektronického formuláře

Polovina podnikatelů chce pro EET co nejjednodušší řešení

Testy zařízení jsou komory potřebné. Jak vyplynulo z jejích průzkumu, necelá polovina podnikatelů (47 %) zatím žádnou pokladnu nevyužívá, vystačí si s ručeně psanými účtenkami. 

Brand24

43 % obchodníků navíc nechce kvůli EET investovat velké prostředky do drahých pokladních systémů, proto bude hledat co nejjednodušší technické řešení, splňující jen nezbytné funkce pro elektronizaci tržeb. 

Zajímavostí také je, že 39 % podnikatelů v oblasti stravovacích a ubytovacích služeb ani po zavedení EET nepočítá s platbou platebními kartami. Nepovažují to za potřebné přídavné zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).