Hlavní navigace

Hospody mají zatím smůlu, koalice se na nižší DPH na pivo neshodla

9. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Andrej Babiš chce v rámci EET snížit restauracím DPH na 10 % u točeného piva a nealkoholických nápojů. Hospody však mají zatím smůlu, koalice návrh odložila.

Návrh na snížení sazby DPH u točeného piva zatím v koalici narazil. Proti se postavili především lidovci. Koaliční rada nicméně avizovala, že se k návrhu opět vrátí do konce února.

Proti snižování DPH jsou lidovci

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Když Andrej Babiš zveřejnil svůj plán snížit kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) restauracím DPH u točeného piva na 10 %, zvedla se vlna kritika, a to i z řad koaličních partnerů. Ty se navíc o prospěšnosti snížení DPH na pivo nepodařilo přesvědčit ani včera na koaliční radě. ČSSD sice není vysloveně proti, podmiňuje ale tento návrh i poklesem DPH na 10 % na základní potraviny, jako jsou mléko, máslo, maso nebo pečivo. Ani Babiš se snížení DPH na potraviny nebrání, chce však, aby k němu došlo až o ledna 2018. Nižší DPH na pivo a nealkoholické nápoje ovšem požaduje už od roku 2017.

Čtěte také: Babiš chce nižší DPH i pro vodu a nealko. Populismus, říká opozice

Proti jakémukoli snižování se nicméně postavila KDU-ČSL. Osobně se domnívám, že bychom s daněmi neměli hýbat, protože to je věc, která nepřispívá stabilizaci systému, uvedl podle Hospodářských novin předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Koalice se tak na svém včerejším jednání dohodla, že se k tématu vrátí do konce února. Nyní budou jednotlivé strany řešit problematiku snižování DPH v rámci svých poslaneckých klubů.

Čtěte také: Nižší DPH na pivo a nápoje? První krok k jedné snížené sazbě 10 %, říká Babiš

Snížení DPH u piva má motivovat hospodské

Andrej Babiš nicméně stále věří, že jeho návrh na snížení DPH u točeného piva projde. Podle Babiše jde totiž o rozpočtově zodpovědný a promyšlený návrh, který má, mimo jiné důvody, hospodské motivovat k placení daní. Snížení sazby DPH navrhuji právě kvůli hospodám, které nebudou mít po zavedení EET slevu na jídlo. Je bláhové si myslet, že snížením DPH na točené pivo výrazně stoupne konzumace alkoholu a zvýší se počet závislých na něm, uvedl na svém blogu Babiš.

dan_z_prijmu

O samotné EET se bude ve sněmovně hlasovat zítra. Opoziční ODS již upozornila, že kvůli tomu podá ústavní stížnost.

Čtěte více: Máme harmonogram, koho a odkdy se dotkne #EET. Prvních lidí asi už od listopadu

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).