Hlavní navigace

Inflace mírně klesla, podraží až příští rok

11. 10. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Hladina spotřebitelských cen v září klesna o tři desetiny procentního bodu. Meziročně povyskočila inflace o jednu desetinu procentního bodu na 2,0 %. To bylo plně v souladu s naším odhadem a prakticky v souladu s tržním očekáváním, takže by trh reagovat na údaj neměl, komentoval čerstvé výsledky Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank. Podle něj je cenová hladina v Česku velmi stabilní a inflace tudíž nízká.

Jak doplnil Jiří Škop, analytik Komerční banky, nejvíce rostly ceny především u potravin: Zvýšily se ceny mouky o 8,2 %, másla o 4,0 % a plodové zeleniny o 7,8 %. Ceny zboží úhrnem se meziměsíčně nezměnily, ceny služeb klesly o 0,8 %, doplnil Škop.

Podle ekonomů dosáhne inflace ke konci roku hladiny 2,4 %. Příští rok pak poroste cena hlavně u energií, obecně regulovaných cen a také administrativní opatření jako DPH. I přes to a přes určitý růst cen komodit na světových trzích by v ČR mělo příští rok přetrvat nízkoinflační prostředí, jelikož spotřebitelská poptávka je slabá a silná koruna bude pravděpodobně dál pomáhat cenový růst krotit, uzavřel Brožka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).