Hlavní navigace

Inovace by měla být základním úkolem managementu

 Autor: 258398
Lucie Domanská

Svět jde stále kupředu a tak i firma, která nechce zůstat pozadu a spět k zániku, se bez inovací neobejde, pokud chce stále oslovovat zákazníky a alespoň držet krok s konkurencí. Inovace jsou nezbytnou součástí každého fungujícího a prosperujícího podniku, který myslí na budoucnost. Vždyť úkolem managementu inovací je „dobré věci „dělat dobře“.

Představitelé inovací

Za klasického představitele inovací je považován rakouský národohospodář Josepf Alois Schumpeter. Zavádí tzv. absolutní inovace, kdy inovací je pouze nějaká světová prvotní novinka (něco, co tu předtím ještě nikdy nebylo). Takže kromě nového výrobku nebo služby i nová technologie, nový trh, nové suroviny nebo polotovary či nové organizační uspořádání.

Další významnou osobností je prof. Ing. František Valenta, Dr.Sc. Ten za inovaci považuje „jakoukoliv změnu ve vnitřní struktuře výrobního organismu (výrobní jednotky)“. Uznává tedy jak absolutní inovace, tak i relativní, které také dokáží přinášet ekonomické efekty. Jedná se o inovace, které jsou v dané výrobní jednotce novinkou, ale jiné výrobní jednotky je již používají.

Existuje tedy tzv. relativnost inovace. Patří sem:

  • akceptace, neboli pouhé převzetí známého řešení beze změny,
  • aplikace, neboli imitace, která představuje cca 20 %-ní změnu známého řešení,
  • adaptace, která představuje již větší vlastní vklad, cca 60 – 80 %,
  • absolutní inovace – vytvoření zcela nového řešení.

Změny jednotlivých faktorů ve výrobních jednotkách se měří pomocí řádů.

Řády inovací

Pan profesor Valenta rozdělil řády inovací do 2 stupňů. 1. stupeň, jehož principem je předcházení a odstraňování zjevných výrobních ztrát a škod, či účelné využívání existujících prvků výrobní jednotky. Patří sem tyto řády:

        1. stupeň je výchozím bodem managementu inovací, který přináší efekty i bez peněžních výdajů. Měli by jej provádět všichni v organizaci, tedy od dělníka až po generálního ředitele. Bez prvního stupně nelze provádět inovace 2. stupně.

        Principem 2. stupně je zjišťování, vytváření a využívání všech možných rezerv (ať už vnitřních výrobních nebo rezervy ve využívání vědy a techniky) a dosahování růstu produktivity a prosperity, tedy maximalizace hodnoty pro zákazníka. Zahrnuje tyto řády:

                      Inovace 2. stupně provádí specialisté a odborníci a zároveň manažeři na všech stupních řízení. Již vyžadují určité investice, mnohdy nemalé.

                      Management inovací

                      Úkolem managementu inovací je „dobré věci“ „dělat dobře“. Pouze tak lze docílit uspokojení potřeb zákazníků a následně i celého podniku. Pokud se zákazník ztotožní s naší inovací, udělali jsme to správně.

                      Zda budou manažerské aktivity úspěšné či ne, ovlivňují vnitřní i vnější faktory. Na vnitřní činitele má organizace vliv. Jedná se o firemní strategii, organizační strukturu a firemní kulturu. Měla by je mít tedy pod kontrolou. Působení vnějších vlivů firma ovlivnit zcela nemůže, ale měla by je pečlivě monitorovat a s ohledem na jejich možný vliv uzpůsobit faktory vnitřní.

                      Našli jste v článku chybu?
                      Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

                      Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

                      Podnikatel.cz: Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

                      Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

                      Měšec.cz: Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

                      Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

                      Podnikatel.cz: Přehledná titulka, průvodci, responzivita

                      Přehledná titulka, průvodci, responzivita

                      Podnikatel.cz: Dárkové poukazy. Vaše byznys výhra

                      Dárkové poukazy. Vaše byznys výhra

                      Podnikatel.cz: Podnikatelům dorazí varování od BSA

                      Podnikatelům dorazí varování od BSA

                      120na80.cz: Rovnátka, která nejsou vidět

                      Rovnátka, která nejsou vidět

                      Měšec.cz: Air Bank zruší TOP3 garanci a zdražuje kurzy

                      Air Bank zruší TOP3 garanci a zdražuje kurzy

                      120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

                      Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

                      Vitalia.cz: Perníčky: na uležení i hned měkké

                      Perníčky: na uležení i hned měkké

                      DigiZone.cz: Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

                      Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

                      Podnikatel.cz: K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

                      K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

                      Vitalia.cz: I církev dnes vyrábí potraviny

                      I církev dnes vyrábí potraviny

                      Lupa.cz: Proč firmy málo chrání data? Chovají se logicky

                      Proč firmy málo chrání data? Chovají se logicky

                      Vitalia.cz: Formičky naší babičky: Jak se zbavit rzi

                      Formičky naší babičky: Jak se zbavit rzi

                      Root.cz: 250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

                      250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

                      Podnikatel.cz: Zařízení pro EET zbytečně, vrátí vám peníze

                      Zařízení pro EET zbytečně, vrátí vám peníze

                      120na80.cz: Na ucho teplý, nebo studený obklad?

                      Na ucho teplý, nebo studený obklad?

                      Vitalia.cz: Jedlé kaštany jsou trpké, je třeba je tepelně upravit

                      Jedlé kaštany jsou trpké, je třeba je tepelně upravit

                      Vitalia.cz: V SAPĚ našli nelegální porážku kachen

                      V SAPĚ našli nelegální porážku kachen