Hlavní navigace

Ivo Toman: O úspěchu rozhoduje vaše osobnost

4. 1. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Přemýšleli jste někdy nad výběrovým řízením? Nad konkurzem? Co u něj vlastně rozhoduje o tom, zda budete přijati, nebo ne?

Při výběrových řízeních na významná místa se zkoumají dvě hlediska vhodnosti uchazečů:

  1. Odborné znalosti.
  2. Jaká jste osobnost.

Odborné znalosti se dají relativně jednoduše naučit. Relativně jednoduše v porovnání s tím druhým kritériem. Jenže odborné znalosti mají jen asi třetinový vliv na to, jestli budete přijati. Rozhoduje totiž druhé hledisko. To, jaká jste osobnost. Jde o vaše postoje, vaše zvyky, váš charakter a vaše emoční schopnosti. Ty mají až dvoutřetinovou důležitost. A nedají se zvenčí tak lehce dodat. Ty prostě nenabiflujete.

Čím je pozice ve společnosti vyšší a důležitější, tím více rozhoduje to, co máte v sobě. To, co se nedá ve škole naučit.

S něčím se narodíte a umíte to využít. Kromě toho můžete mít velké skryté schopnosti, které jste jenom dodnes ještě v sobě neobjevili.

Život podle špatné mapy

Z uvedeného jasně vyplývá, co je pro úspěch rozhodující. Rozhoduje vaše osobnost, vaše postoje, vaše zvyky. Většina lidí však bohužel žije jakoby podle špatné mapy.

Představte si, že se domluvíme, že za mnou přijedete. Já vám dám mapu. Na té mapě vám vyznačím, kde je nádraží a kde bydlím. Přijedete na nádraží a půjdete pěšky podle dané mapy. Velmi rychle zjistíte, že názvy ulic v mapě a ve skutečnosti nějak nesedí. Víte, co udělá naprostá většina lidí, když zjistí, že ta mapa nesedí?

Zrychlí. Přidá do kroku. Bude rychleji utíkat od ulice k ulici, aby zjistili, že je to jinak než na mapě. Ta mapa je totiž špatná. Je stará. Je to podobné, jako když křeček v kolotoči zrychluje, zrychluje, ale stále běží na místě. A také vy běžíte, dokud nepadnete.

Nepřipadá vám někdy váš život taky takový? Kolik hodin denně pracujete? Kdy padnete? Máte špatnou mapu? Nemáte? Zkusme si malý test. Napište rychle 10 věcí, které jsou na vás skvělé. Jinými slovy, napište 10 věcí, kterých si na sobě vážíte.

Mnoha lidem činí problémy napsat už první kladnou věc o sobě. Napsat druhou věc, která je na vás dobrá, je přitom těžší než napsat tu první, že? A další jsou ještě těžší.

Kdybyste měli napsat deset špatných věcí, naprosté většině lidí by to šlo mnohem lépe. Na seminářích osobního rozvoje se mi stává, že lidé v úvodu semináře nejsou schopni napsat o sobě téměř nic kladného. Jak je to možné? Je to tím, že se nechválíme a ani se neumíme chválit. A také je to tím, že se nesmíme chválit. Je to totiž společensky nepřijatelné. Pokud někdo pochválí sám sebe, ostatní se na něj hned sesypou, že není skromný. Jenže skromnost není to, co vám moc pomůže.  Skromným patří důchod. Ale úspěšní lidé nežijí z důchodu.

Později už jsou lidé schopni napsat o sobě desítky kladných věcí. A během pár sekund. A po několika dnech napíšou o sobě desítky i více kladných věcí. Jak dojde k této proměně?

Je to tím, že změní mapu, podle které žijí. Naučí se manipulovat svými myšlenkami. Pokud se to nenaučíte, pak vám nepomůže sebelepší školení, žádný motivátor ani žádná kniha na světě.

Většina lidí to nikam nedotáhne. Oni žijí podle špatné mapy, ale je jich 19krát více než těch úspěšných. Proto tak často vidíte ty neúspěšné mapy. A vy se jim musíte ubránit, chcete-li být úspěšní. Musíte si vytvořit svůj vlastní myšlenkový svět. Takový, jaký má pouze jeden z 20 lidí.

Napadlo vás, že nejlepší cestou, jak se dostat k cíli, je zmanipulovat mapu? Jenže co dělá většina lidí?

Vedete si svůj vnitřní monolog i dialog sami se sebou. Neustále si říkáte: „Co jsem to zase pokazil. Já hlupák, proč jsem to udělal tak, a ne jinak?“

Na následující otázku odpověď najdete hned: „Co je na mně špatného?“

Na tuto otázku naopak většina lidí nedokáže odpovědět: „Co je na mně skvělého?“

Obodujte sami sebe

Nyní si oznámkujte svůj život. Obodujte sami sebe celkovou známkou od nuly do desíti. Nula znamená, že jste nejhorší ve všem. Desítka, že jste ideální. Ta celková známka vyjadřuje vaše společenské postavení, profesní růst, vaše vztahy, zdraví, kondici, vzhled a také samozřejmě váš majetek i hotové peníze. A nejen to. Ta celková známka musí zahrnovat i váš duševní rozvoj a emoční vyrovnanost.

Brand24

Napište svou známku od nuly do deseti, která vyjadřuje, jak jste na tom dnes. Abyste se objektivněji ohodnotili, představte si sami sebe před pěti lety. Vraťte se o pět let zpátky a oznámkujte se. A nakonec si napište známku od nuly do desíti do kolonky Za 5 let.

  • Před 5 lety: …
  • Dnes: …
  • Za 5 let: …

Jakou si dáte známku? Kam byste to měli dotáhnout za pět let? Deset, samozřejmě. Kdo nedal desítku do kolonky Za 5 let, osobní rozvoj pro něj není tak důležitý, aby cokoli ve svém životě chtěl změnit, či dokonce zlepšit.

Úryvek z knihy Úspěšná sebemanipulace (Tajemství vnitřní mluvy). Více informací o knize: www.jak-vydelat.cz

Autor: Ivo Toman, podnikatel, školitel, zakladatel společnosti TAXUS International, která funguje jako marketingová laboratoř. Napsal sedm knih, ve kterých se zabývá marketingem, psychologií a motivací. Od narození trpí Touretteovým syndromem, který způsobuje viditelné i slyšitelné tiky. V šesti letech navíc onemocněl meningitidou a pravou stranu těla má méně vyvinutou.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).