Hlavní navigace

Jak dítě ovlivní podnikání. Obzvlášť, když se ženou pracujete v jedné firmě

13. 10. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Narození dítěte zcela překope váš denní režim, řád, čas na práci i život. Tím spíše, pokud podnikáte společně s manželkou.

Tak je tu a je zdravá.

Už pomalu končíme druhý měsíc nového života s naší dcerkou a vše je naštěstí fajn. Režim už se zaběhl a my jsme si zvykli na tu velkou změnu. Ač totiž máte představy, že se nic moc nezmění a jste z podnikání zvyklí na vyladěný time management, tak tahle změna vám překope celý režim, řád, čas na práci i život.

Za prvé vám dojde, že všechny ty prkotiny, co jste doteď považovali za ukrutně důležité, jsou vlastně úplné kraviny. Že zaměstnanec něco neudělal přesně podle vašich představ? Že jste zapomněli zaplatit fakturu? Že toho máte až nad hlavu? Co to je proti tomu, že teď je na světě někdo, kdo na 100 % spoléhá, že se o něj postaráte a že nepromeškáte jeho dětství kvůli práci.

Jenže přeci vždy po narození dítěte nezavřeme naše firmy, že? A tak se prostě kousnete a najedete na nový a mnohem vyváženější denní režim. Prokrastinace během vašeho podnikání se s dítětem stává ještě mnohem horší a zbytečnější činností. Teď každá minuta, kterou ve své kanceláři projíždíte Facebook nebo bulvární média, znamená, že přesně tu danou minutu jste raději mohli trávit doma s vaším děťátkem.

Čtěte také: Kdo zapne poslední knoflík u saka, skončil. A neplatí to jen pro podnikatele

My navíc v Different.cz pracujeme s manželkou oba, čili jsme delegování zásadních věcí museli řešit s dostatečným předstihem. Ale i tak ve firmě naší velikosti není možné si dát oba měsíc či dva pauzu od práce a věnovat se potomstvu. Nejsme už firmička o dvou lidech, ale nejsme ani investoři, kteří mohou chod firem sledovat z lehátka na Bahamách.

A tak jsme upravili svůj denní režim minimálně v těchto bodech:

  • vstáváme o hodinu dříve
  • když malá během dne usne, manželka hned zasedá k PC a vyřizuje svou práci
  • naučila se dokonce pracovat jednou rukou, když ve druhé chová dítě :)
  • já se snažím fungovat s vyšší zařazenou rychlostí
  • snažím se co nejméně řešit cokoliv nedůležitého
  • ruším nebo odmítám schůzky, kde tuším, o co půjde a chtěl jsem si je dříve jen zkusit vyslechnout

V rámci firmy jsem si ale už všiml, že nás toto období posouvá zase o kus dál. Díky většímu tlaku na náš čas jsme se rozhodli pro zavedení dvou zásadních nových systémů. První je pro rychlejší a přehlednější odbavení a logistiku našich objednávek. A také zavádíme nový helpdesk systém tak, aby manželka mohla mít dohled o dění v customer servisu naší firmy odkudkoliv (třeba i z iPadu doma).

Brand24

A popravdě, od doby, kdy se nám dcerka narodila, se i v práci cítím jako politý živou vodou. On má totiž člověk hned pocit, že to všechno, co dělá, dělá pro někoho. A že to všechno má zase trošku větší význam.

Nebudu lhát a vy zkušenější mi asi dáte za pravdu. Vaše dítě vám už navždy změní život a už nic nebude jako dřív. Ale už teď po dvou měsících vím, že to stojí za to…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Milan Polák vlastní módní portál Different.cz a několik dalších projektů. Od svých 17 let se věnoval modelingu a pohyboval v módním byznysu. Kromě e-shopu píše i módní blog.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).