Hlavní navigace

Poradna: Jak na smlouvu a podíly ze zisku u obchodních partnerů

10. 9. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Chcete si s obchodním partnerem založit společný byznys a nevíte, jak na to po právní stránce? Potřebujete zároveň i nějakou finanční injekci pro své podnikání? Čtěte výběr z naší redakční poradny.

Nevíte si rady? Zkuste na diskusním fóru Podnikatel.cz specializované poradny, které pomůžou zodpovědět vaše otázky. Zde je výběr nejzajímavějších témat.

Smlouva mezi obchodními partnery, podíly na zisku

Potřeboval bych poradit a je to pro mě velice závažné. Se svým obchodním partnerem potřebuji uzavřít smlouvu. Spolupráce se týká internetového prodeje (e-shopy). Náplní partnera je starat se o chod obchodu – vyřizování objednávek, doplňování zboží, propagace a také investice na uskutečnění projektu. Všechno máme prokonzultované, chybí pouze smlouva jako jistota obou stran. Partner vloží určité finance a bude mít určitý podíl na zisku (%). Stačí mně vzor smlouvy, která se týká tohoto obsahu. Již jsem jich několik prošel, ale chci mít jistotu, že je to ta pravá. Jsem živnostník.

Právě proto, že je k dispozici několik obecných verzí smluv, každá vyhovuje pro jiné podmínky podnikání a vy chcete mít stoprocentní jistotu, že je to ta pravá, bych nelitovala finanční prostředky a ušlý čas a navštívila právníka. Ten vám na základě seznámení s podrobnými podmínkami vašeho podnikání poskytne právní konzultaci a vyhotoví smlouvu. Předejdete tím budoucím možným problémům. Zasláním obecné verze smlouvy vám skutečně stoprocentní jistotu nemůžeme poskytnout.

Práce přesčas u invalidy

Chtěl bych se zeptat, jestli mně může zaměstnavatel nařídit práci přes čas (8 hodin týdně), na což má právo podle zákoníku práce, i když jsem v prvním stupni invalidity, o čemž moc dobře ví. Jestli nejsou v tomto případě nějaké jiné zákony? Mám toho plné zuby po osmi hodinách, ale na druhou stranu nemám zapotřebí mít nějaké problémy.

Práce přesčas je řešena v § 93 zákoníku práce. Legislativa přesčasovou práci poživatelům invalidního důchodu nezakazuje. Pracovněprávní vztah je vztahem smluvním. Můžete se tedy pokusit se zaměstnavatelem např. na základě potvrzení lékaře dohodnout.

Finanční podpora od státu

Chtěla bych se informovat, zda existuje nějaká státní finanční podpora pro začínající podnikatele a co je k tomu zapotřebí? Slyšela jsem, že je to něco kolem 70 tisíc a musí se podnikat minimálně 5 let, jinak se musí vrátit. Nikde jsem to nemohla najít, tak bych se na to ráda zeptala.

Dotacím podnikatelů se věnuje článek O jaké dotace může podnikatel žádat? Nabízíme rychlý přehled. Podporu poskytují uchazečům o zaměstnání také úřady práce. Jde vlastně o vytvoření nového pracovního místa zahájením samostatné výdělečné činnosti.

Učeň na praxi a zákonné povinnosti

Chtěla bych se zeptat, jak to chodí, když do firmy přijde učeň na praxi. Je zapotřebí s ním vyplnit nějaké formuláře? Např. z důvodu bezpečnosti práce či z důvodu kontroly z jeho školy? Jedná se o truhlářskou výrobu. Také bych se chtěla zeptat, jaké osobní údaje (např. trvalé bydliště, r.č., číslo OP,…) jsme oprávněni si od něj vzít v rámci interní evidence studentů na praxi a co již vyžadovat nesmíme?

Tato problematika je dosti složitá, uvádím jen stručný náznak. Odškodnění žáků praktického výcviku je řešeno v § 391 zákoníku práce. V odstavci 3 se píše: Došlo-li ke škodě při praktickém vyučování u právnické nebo fyzické osoby nebo v přímé souvislosti s ním, odpovídá za škodu právnická nebo fyzická osoba, u níž se praktické vyučování uskutečňovalo. Musí být samozřejmě dodrženy podmínky zaměstnávání mladistvých. Dále tuto problematiku popisuje školský zákon, kde je mimo jiné uvedeno, že pracovní doba, bezpečnost a ochrany zdraví při práci se řídí zákoníkem práce.

Doporučuje se nepodcenit obsah smlouvy o podmínkách praktického výcviku, kterou uzavírá škola s poskytovatelem praxe. Smlouva by měla obsahovat také identifikační údaje studentů.

Upozorňuji, že na odškodnění případného pracovního úrazu se nevztahuje pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu. Je proto vhodné sjednat zvláštní pojistku pro případ škod žáků, kteří se u zaměstnavatele účastní praktického výcviku.

Poplatek za platební rozkaz

Chci se zeptat, jak je to s poplatkem za návrh na platební rozkaz v tomto případě:

  • podám k soudu návrh na vydání platebního rozkazu,
  • uhradím stanovený poplatek,
  • dlužníkovi je zasláno soudem oznámení o zahájení řízení,
  • dlužník poplatek uhradí dříve, než je vydán platební rozkaz.

Můj dotaz zní, co bude s tím poplatkem za návrh na platební rozkaz, když už je zahájeno řízení – kdo mi ho vrátí nebo jak ho získám zpět? Zastaví soud řízení a poplatek mi vrátí (případně nevrátí) nebo vydá usnesení, že poplatek má zaplatit dlužník?

Dlužníkovi soud nezasílá oznámení o zahájení řízení, soud zasílá žalobu + platební rozkaz, proti kterému je pak možno podat odpor. Není přitom rozhodující, zda dlužník poplatek uhradí dříve, než je vydán platební rozkaz, rozhodující je, zda byl zaplacen před podáním žaloby. Soudní poplatek se vrací na základě zpětvzetí žaloby, pokud nebylo jednáno ve věci samé.

Zástavní právo FÚ na majetek s manželkou

Dlužím finančnímu úřadu, a proto mi udělal zástavní právo na 2 zahrady a garáž. Některé tyto nemovitosti jsou psány na mě a zároveň na moji bývalou ženu. V katastru jsme uvedeni oba, tudíž tam není věcné břemeno. Postupoval fin. úřad správně?

skoleni_15_4

Exekuce se vztahuje i na majetek ve společném jmění manželů, jestliže se jedná o závazky vzniklé za doby trvání manželství. Rozvodem si každý z manželů odnáší příslušnou část majetku, ale také závazků.

Pozn. Dotazy byly redakčně upraveny

Ptejte se redakce

Otazník, vykřičník, otázka, dotaz, anketa

Stále nenacházíte odpovědi na vaše otázky? Zeptejte se redaktorů business serveru Podnikatel.cz, kteří rádi dotazy zodpoví. Položit nový dotaz

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).