Hlavní navigace

Jak poslat na firmu kontrolu? Anonymním e-mailem. Potvrzuje to inspekce práce

8. 10. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Msta na bývalého zaměstnavatele ve formě anonymního e-mailu je účinná. Inspekce práce totiž potvrzuje, že se zabývá i těmito podněty.

Kdo chce poslat kontrolu na svého bývalého zaměstnavatele, může tak učinit anonymním e-mailem. Inspekce práce se i tak bude podnětem zabývat. Anonymní podněty e-mailem totiž tvoří podstatnou část přijatých oznámení. Mnohdy se jedná o elektronickou adresu pravdědopodobně vytvořenou pouze za tímto účelem, potvrzuje Ivona Foltisová, mluvčí Státního úřadu inspekce práce.

Anonymní podněty jsou většinou oprávněné

A zároveň dodává, že pouhých 19 % tvoří podněty neoprávněné. Zhruba 30 % se pak na celkovém počtu podnětů podílí podněty, u kterých se kontrolou porušení právních předpisů nakonec prokázat nepodařilo, zhruba stejný podíl v rozsahu cca 20–25 % na celkovém počtu podnětů pak mají podněty částečně oprávněné a podněty oprávněné.

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Také anonymní e-mail Státní úřad inspekce práce prověřuje.

Podnět inspekci může podat prakticky kdokoli. Podmínkou je, aby se podnět týkal porušování právních předpisů mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci. Navíc pokud anonymní pisatel zmíní i název svého bývalého zaměstnavatele včetně jeho adresy, inspektoři si na něj ihned došlápnou.

Čtěte také: 5 úřadů, na jejichž kontrolu se podnikatelé mohou nejčastěji „těšit“

A že se inspekce snaží. Jen v září zaevidovala celkem celkem 2454 kontrol a zaměstnavatelům rozdala pokutu v celkové výši dosahující pomalu 14 a půl milionu korun. Inspekce u té příležitosti připomíná, že s nástupem chladného ročního období vyvstává u firem potřeba ukončení sezónních prací. S těmi je neodmyslitelně spjat institut pracovního poměru na dobu určitou.

Pozor na pracovní poměr na dobu určitou

Jenže tento způsob způsob uzavření poměru provází zákonná omezení, pokud se jedná o poměr se stejným zaměstnavatelem. Dle současného znění zákoníku práce (s účinností od 1. 1. 2012) nesmí pracovní poměr na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami přesáhnout 3 roky a ode dne vzniku prvního pracovního poměru může být opakován nejvýše dvakrát. Za opakování pracovního poměru na dobu určitou se přitom pokládá také i jeho prodloužení. Jestliže však mezi předchozím a nově sjednávaným pracovním poměrem na dobu určitou uplynuly alespoň 3 roky, k předchozímu pracovnímu poměru se nepřihlíží a o opakování se nejedná, upřesňuje Ivona Foltisová.

Brand24

Čtěte také: Konec jednoduchosti sjednávání dohod o provedení práce

Podle ní obecnou výjimku pro tato pravidla představují situace, kdy jsou u zaměstnavatele dány vážné provozní důvody spočívající ve zvláštní povaze práce. Výjimkou stanovenou přímo zákoníkem práce je také pracovní poměr agenturních zaměstnanců. Další výjimky pak výslovně stanovují zvláštní právní předpisy, např. zákon o zaměstnanosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).