Hlavní navigace

Jak se doba nezaměstnanosti započítává na důchod?

4. 12. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Uchazeči o zaměstnání, kteří jsou vedeni na úřadu práce, nemají někdy dostatek informací, jak se jim doba, po kterou pobírají podporu v nezaměstnanosti, započítá do celkového nároku na důchod. Jde o náhradní dobu pojištění, která se týká také studentů nebo zaměstnanců na mateřské či rodičovské dovolené.

Dobou potřebnou pro nárok na starobní důchod je v současné době nejméně 25 let pojištění. Jestliže není tato podmínka splněna, postačí dosažení 65 pěti let věku a minimálně 15 let pojištění. Do doby pojištění se počítá doba zaměstnání nebo důchodového pojištění (např. osob samostatně výdělečně činných) a náhradní doba pojištění. Tou je období studia, nemoci, nezaměstnanosti, péče o děti a osoby, závislé na jiných osobách. Náhradní doba se započítá pro nárok na důchod plně nebo v určitých případech jen zčásti.

Doba vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání se započítává před 1. 1. 1996, bez jakéhokoliv omezení, po 31. 12. 1995 vždy, pokud člověk pobírá podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci. Jestliže podporu již nepobírá a je dlouhodobě v evidenci úřadu práce, započítávají se maximálně tři roky. Tato doba tří let se zjišťuje zpětně ode dne vzniku nároku na důchod. Doba vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání, po kterou podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáležela před dosažením věku 55 let, se započítává v rozsahu nejvýše 1 roku. Čtěte více: S délkou nezaměstnanosti se vzdaluje i nárok na důchod

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).