Hlavní navigace

Na zvyšování daní se vykašlete, radí studenti ekonomických oborů

6. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 546762
Zatímco vláda řeší problémy veřejných financí jak na příjmové, tak výdajové straně, studenti ekonomických oborů by se zaměřili hlavně na výdaje.

Studenti ekonomických oborů vysokých škol by problém státního dluhu řešili hlavně omezování výdajů rozpočtu, efektivnějším výběrem daní a důsledným potíráním korupce. DPH a firemní daně by studenti většinou zvyšovat nechtěli. Zda by se mělo být rovné či progresivní zdanění fyzických osob se studenti neshodují a v názoru se dělí přibližně půl na půl. Vyplynulo to z průzkumu společnosti KPMG Česká republika s názvem „Co si myslí studenti“.

Čtěte také: Jsem student a podnikání je pro mě jasnou volbou

Průzkumu se zúčastnili 577 studentů ekonomických oborů Masarykovy univerzity v Brně, Technické univerzity v Liberci a Vysoké školy ekonomické v Praze. Budoucí ekonomové se k celé problematice staví velmi zodpovědně a z jejich odpovědí je patrné, že sledují dlouhodobý efekt a zaměřují se nejen na příjmovou stránku rozpočtu, ale sledují také výdajovou efektivitu, vysvětluje Jan Žůrek, řídící partner společnosti KPMG Česká republika.

V oblasti snižování výdajů by budoucí ekonomové nejraději sáhli na státní zakázky a poslanecké platy (63 procent studentů). Na lepší kontrolu výběru daní by se zaměřilo 16 procent studentů a důsledné potírání korupce (18 procent).

Čtěte také: 7 věcí, které vám na „vejšce“ o podnikání neřeknou

skoleni_15_4

Na straně příjmů státního rozpočtu se studenti staví proti zvyšování daní. Nárůst DPH považuje za dobrý nápad třetina studentů, zatímco proti se vyslovilo 58 % respondentů. Firemní daně by zvýšilo pouze necelých 8 % studentů. Pro zachování stávající výše firemních daní se vyslovilo 42 % oslovených a jejich snížení navrhla čtvrtina z nich. Studenti preferují prorozvojovou podporu firem, neboť vyšší daně by jim mohly zkomplikovat podnikání, dodává Jan Žůrek.

V případě daně z příjmů fyzických osob ale studenti tak jasno nemají. Jak pro progresivní zdanění, tak pro rovnou daň se vyslovilo 38 procent studentů. Nevyhraněný názor studentů na daně z příjmů odráží debatu napříč celou odbornou společností. Ani profesionální ekonomové totiž nemají zcela jasno, která ze strategií by byla vhodnější, uzavírá Jan Žůrek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).