Hlavní navigace

Jak si poradit s DPH, když chcete začít prodávat zboží zakoupené v zahraničí

10. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Začinající podnikatel chce nakupovat zboží v cizině a v Česku jej prodávat. Daňový poradce Jan Molín radí v poradně, jak si v tomto ohledu poradit s DPH.

Pokud budete pořizovat zboží z Polska, a to jako podnikatel – ovšem neregistrovaný k DPH v ČR, polský dodavatel (je-li polským plátcem) Vám bude fakturovat včetně polské DPH. Tu si ovšem v ČR nelze nárokovat.

 

Potřebujete radu od odborníka? Využijte našich odborných poraden.

Dotaz z poradny

Jsem neplátcem DPH a chystám se nakupovat z Polska za ceny bez DPH a následně v ČR prodávat přes e-shop za koncové ceny (tedy neuvádím, jestli vč. DPH). Podnikám jako s.r.o. Jelikož jsem začínající podnikatel, vůbec si nevím rady, jestli takhle mohu fungovat. Popřípadě, jak vlastně DPH odvedu? Jak se mi vrátí? Jaká bude situace v účetnictví?

Poradna s daňovým poradcem

Zeptejte se, jak na daňové přiznání. Odpovídá Jan Molín, daňový poradce a člen Prezidia Komory daňových poradců České republiky.

 

Odpověď odborníka

Pokud budete pořizovat zboží z Polska, a to jako podnikatel – ovšem neregistrovaný k DPH v ČR, polský dodavatel (je-li polským plátcem) Vám bude fakturovat včetně polské DPH. Tu si samozřejmě nemůžete nárokovat v ČR. Do 326 000 Kč (hodnota pořizovaného zboží) nejsou nákupy z Polska předmětem daně v ČR, tedy českou DPH platit nemusíte, a ani se nemusíte registrovat coby plátce nebo identifikovaná osoba v ČR.

Pokud nepřekročíte obrat za 12 měsíců po sobě jdoucích 1 mil. Kč, nevzniká Vám registrační povinnost ani z tohoto důvodu (obrat je pro tento případ definován v § 4a zákona o DPH).

Limit pořízeného zboží z jiného členského státu ve výši 326 000 Kč se počítá za příslušný a předchozí kalendářní rok (viz § 2a odst. 2 písm. a) zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, dále jen „ZDPH“).

Pokud byste se k DPH zaregistroval (jako plátce), bude Vám polský dodavatel fakturovat bez daně, a Vy uvedete daň na výstupu v českém daňovém přiznání (tzv. systém reverse-charge, kdy je povinnost odvést daň přenesena na odběratele). Zároveň ovšem (při splnění všech zákonných podmínek) máte nárok na odpočet, je pro Vás tedy tato operace neutrální (máte tutéž částku daně v jednom daňovém přiznání uvedenu na výstupu, coby Vaši povinnost vůči FÚ, i na vstupu, coby Váš nárok vůči FÚ.

Pokud se k DPH nezaregistrujete jako dobrovolný plátce, ale překročíte uvedenou hodnotu pořizovaného zboží, stáváte se okamžitě identifikovanou osobou. Potom musíte z pořízeného zboží odvádět DPH v ČR, ale, na rozdíl od plátce, identifikovaná osoba nemá nárok na odpočet.

skoleni_15_4

K identifikovaným osobám viz § 6h a násl., dále § 101,5, § 102,2 a § 97 ZDPH.

Problematika DPH je poměrně složitá, záleží též na typu obchodovaného zboží (otázka sazeb…), pokud začínáte, doporučuji konzultaci s daňovým poradcem, abyste si od začátku nastavil správně všechny postupy.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).