Hlavní navigace

Jak si vedl bankovní sektor v minulém roce?

29. 9. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Navzdory doutnající finanční krizi rostla loni bankovní aktiva ve střední a východní Evropě rekordním tempem. Letos se však očekává útlum.

Aktiva bank ve střední a východní Evropě loni vzrostla o třetinu. Letošní rok počítá se zpomalením, přesto má region předpoklady pro dlouhodobý růst, uvádí studie, kterou vypracovali analytici Raiffeisen Zentralbank Österreich AG a Raiffeisen Centrobank AG. V následujících letech by růst již neměl být tak vysoký, očekává se 15% tempo. Vývoj aktiv a úvěrů dle studie překonal vliv finanční krize na dostupnost a vyšší cenu úvěrů. Negativní účinky se začaly projevovat až v první polovině letošního roku, které díky nedostatečné likviditě zabránily další úvěrové expanzi.

Český trh v loňském roce vzrostl o 17 % a bankovní aktiva dosáhla téměř 105 % HDP. Rostoucí trend úvěrů měl 26% tempo, především díky hypotékám. Tuzemský trh patří mezi nejvíce koncentrované, neboť největší tři banky ovládají 60 % trhu. Pozitivní zprávou je, že se zlepšila návratnost kapitálu a snahy o snižování podílu nesplácených úvěrů jsou úspěšné. Čtěte více: Obchod s nesplácenými úvěry v Evropě klesá. Čeká se ale jeho oživení

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).