Hlavní navigace

Názory k článku Jak vybavit firemní počítač softwarem zcela zdarma?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 7. 2011 13:17

    Fido (neregistrovaný)
    Pokud by však váš nový počítač operační systém neobsahoval, pak je nutné jej dokoupit.

    Ne neni. Take je mozne pouzit jiny bezplatne dostupny system.
    Mimochodem neni nahodou podmineni nakupu jednoho zbozi (pocitace) nakupem jineho zbozi (systemu) trestna? Zkuste nekde koupit notebook bez windows. Asi se vam to tezko podari. U stolnich pc se to jeste da.
  • 8. 7. 2011 15:06

    P2010 (neregistrovaný)
    To je jednoduche, az bude vice jak 0.001% zakazniku pozadovat konfiguraci notebooku bez predinstalovaneho operacniho systemu (v cene cca 10 USD za OEM licenci), bude se tim vyrobce zabyvat.

    Pohledem do historie zjistite, ze velci vyrobci jako IBM/Lenovo, Dell ci HP toto zkouseli a vyhodnotili jako zcela nezajimavy segment. V pripade Lenovo to lze nakonfigurovat jako CTO, coz ovsem neni dostupne v bananovych republikach jako CR.

    Takze ano, castka 10 USD v cene notebooku 1500 USD (predrazeneho v CR jeste o dalsich az 100%) je opravdu zavazny problem :-)
  • 10. 7. 2011 11:29

    P2010 (neregistrovaný)
    Ja urcite ne :-) Ale pokud je odeberete ve stamilionovych objemech jako nejvetsi firmy, urcite se na takovou cenu dostanete ...
  • 10. 7. 2011 16:34

    Zdenek (neregistrovaný)
    Ty firmy, ktere budou OEM nakupovat v takovem objemu, by na prstech spocital jednoruky s jednim prstem (vetsi firmy pouzivaji nektery z multilicencnich programu). Cena OEM licenci klientskych OS Windows se pohybuje okolo 100 USD.
  • 10. 7. 2011 23:51

    P2010 (neregistrovaný)
    Temi "firmami" mam samozrejme namysli vyrobce notebooku, kteri nakupuji OEM licence v takovych objemech. Diky tomu je pak koncova cena pro zakaznika daleko nizsi, nez kdyz si jako jednotlivec koupi jednu OEM licenci k sestavenemu PC z komponent :-)
  • 21. 10. 2011 0:43

    Max (neregistrovaný)
    Přesně tak, je to nechutný monopol nenažraného M$..... jejich politika se mi hnusí. Když chce člověk NB, musí ho vzít i s Win., přesto, že je posléze nahradí, něčím jiným. Alternativních OS je tady několik....
    Proto používám ve firmě alternativní SW, který plní stejnou funkci, jako programy za tisíce a mnohdy i lépe.
  • 10. 7. 2011 10:44

    Zdenek (neregistrovaný)
    Pro zivnostniky a male firmy muze byt zajimavy program Microsoft BizSpark. Ve zkratce, za vystupni poplatek 100 USD splatny po dvou letech clenstvi, ziskavate omezene mnozstvi trvalych licenci na operacni systemy (klientske i serverove), aplikace a aplikacni servery Microsoft.
  • 12. 7. 2011 11:08

    Pavel Čejka (neregistrovaný)
    Zdarma ... no, když si to uživatel nainstaluje sám, tak ano. Když se o počítače někdo stará, tak to stojí práci stejně jako komerční software. V tom rozdíl není (ostatně http://ecsgroup.cz).

    Krom toho přeinstalace Windows 7 je ve srovnání třeba s instalací Ubuntu docela na dlouho (řádově hodiny). Zvlášť když je potřeba PC kompletně připravit, ne jen oživit OS a ovladače.

    Další problém spíš je v tom, že si uživatelé pletou freeware, shareware, komerční software, svobodný software ...

    Mockrát jsem se setkal s názorem "když to jde stáhnout a používat, tak to je zdarma". To rozhodně není pravda. Existuje spousta programů, které jsou zdarma, ale pouze pro nekomerční použití. Instalátor nepozná, jestli je program instalován ve firmě, nebo na domácím PC, uživatele to nezajímá, o potenciálním průšvihu nikdo netuší, na adminech se šetří ...

    Ještě víc mne zaráží, když uživatelé nechtějí používat třeba OpenOffice, protože "je jiný" a přitom jim nevadí nové verze Windows, nebo MS Office, které jsou leckdy přeorané mnohem víc (ve srovnání s tím, co uživatel dosud používal). Atd... takhle by šlo pokračovat hodně dlouho.
  • 12. 7. 2011 14:49

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)
    Škoda jenom, že kolem toho LInuxu celá linuxová komunita tak strašně lže.

    Při instalaci Windows a Ubuntu – budu rychleji hotov s instalací Windows. Počítám koncový stav, kdy nebude problém s rozchozením žádného hw (Linux má obrovský problém s ovladači zejména sofistikovanějšího hw) včetně všech programů, které jsou potřeba.

    Klidně Vás vyzývám na souboj, pojďme se setkat a srovnat instalaci Windows a Ubuntu.

    V té kompletní přípravě počítače budou Windows připraveny mnohem mnohem rychleji.

    Před Linuxem byly prání kategorie sw poměrně jasné – public domain, freeware, shaware, plně komerční sw. A to je vše. Pokud se nějaká licence před Linuxem lišila, její text byl na pár řádcích (viz BSD lience).

    Pak přišel Linux a začal v tom dělat neuvěřitelný bordel. Linux se vyžívá v čím dál delších, a nesrozumitelnějších licencních – stačí porovnat skok mazi GPL verze 2 a verze 3. Dokonce ani většina bojovníků za Linux nerozumí základní GPL licenci, na což stačí pár otázek k libovolnému nadšenci Linuxu. Možná jeden ze sta se bude orientovat, zbylých 99 nebudou vědet o co go, ale budou GPL obhajovat jako nejlepší licenci. Vyzkoušeno mnohonásobně a opakovaně v průběhu posledních 15 let na velkém počtu členů linuxové komunity.

    Linux ani zdaleka není čistý. Díky svým licencím má značné právní problémy. Není možné napsat ednoduše a bez problémů binární driver (porušení GPL licence), dokonce jako vývojář sw není jednoduché pro Linux vyvíjet. Pomíjím-li to, že každý Linux je každý pes jiná ves, pak přehršel knihoven s omezenými právními licencemi vede k tomu, že pro Linux všechno vzniká v několika verzích – kvůli právním problémům s Linuxem. Na Windows nemám problémy využít standardní grafickou knihovnu a nemusím pátrat po licenci, na Linuxu je programátor více právník, než programátor.

    Právní problémy se na Linuxu porušují rovněž. A ne málo. Rozhodně to není ráj, kde nejsou právní překážky. Jsou a ne malé.
  • 12. 7. 2011 21:35

    Marv-CZ (neregistrovaný)

    Při instalaci záleží také na konkrétním hardwaru. Např. dostat XP na novější počítače nebo naopak Win7 na starší je docela porod. Pokud problém není (a v dnešní době musíte mít hodně exotický hardware, aby ho Linux neznal), tak je instalace Linuxové distribuce podstatně rychlejší. Stačí nahrnout základ (ovladače jsou součástí) a ve správci balíčků zaškrtat, co chci nainstalovat. U Windows aby člověk seděl pořád něco stahoval a na něco klikal. A to nemluvím o různých aktivacích u komerčního softwaru.

    Stížit vývoj binárních driverů není chyba, ale cíl. Vývojáři jádra je prostě nechtějí (jako technik se jim vůbec nedivím). Může se vám to nelíbit, ale je to jejich volba. V komerčních licencích jsou daleko větší prasárny a taky jim nikdo nerozumí a přitom to pro něj může mít horší následky.

  • 20. 7. 2011 16:36

    Pavel Čejka (neregistrovaný)

    Škoda jenom, že kolem toho Linuxu celá linuxová komunita tak strašně lže.

    Všichni máme tendence přehánět, abychom vypadali dobře a tím si zlepšili pozici ve skupině, ale neřekl bych, že "komunita lže". Rozhodně ne výrazněji, než v jakémkoli jiném oboru.

    V té kompletní přípravě počítače budou Windows připraveny mnohem mnohem rychleji.

    Jak kdy a jak na čem, jak která distribuce ...

    Hrozně moc záleží na tom, jak velký je časový posun mezi vydáním hardwaru a použité verze Windows. U současných verzí Linuxu na tom záleží citelně méně (moje zkušenost).

    Taky záleží na tom, čemu říkáme kompletní příprava. Někdo si pod tím představí "fungují ovladače k hardwaru a mohu se přihlásit" a někdo jiný to chápe třeba až k "uživatel má k dispozici nejenom původní data, nastavení, aplikace, ale i stejně umístěné ikonky". Liší-li se verze staré a nové instalace, tak bývá snazší do nově instalovaného Linuxu překopírovat kompletně celý home uživatele než totéž udělat ve Windows. Opět záleží na konkrétní situaci.

    Podle mých zkušeností je instalace Windows 7 (a Vista) pomalá i na docela novém hardwaru (cca 2.5GHz Core i5 a pod.).

    Před Linuxem byly prání kategorie sw poměrně jasné

    Nesouhlasím. Pod těmi vyjmenovanými kategoriemi se toho mohlo skrývat stejně jako dnes (a taky skrývalo). Potud se nic zásadního nemění. Snad jen to, že dnes lze snadno najít znění všech běžných licencí na webu včetně mnoha názorů na jejich výklad. To tehdy - dejme tomu před rokem 1995 - bylo nemožné.

    Licence se mají číst , jen to skoro nikdo nedělá.

    Pak přišel Linux a začal v tom dělat neuvěřitelný bordel.

    Pluralita, demokracie ...co dodat. Ale dobře tomu tak (většinou).

    Osobně jsem některé licence četl (MS EULA, GPL, BSD ...), ale že bych rozuměl všem (a všemu v těch přečtených), to tvrdit nemohu, je jich fakt hodně a hlavně nikdo netuší, kde se skrývá nějaká právnická klička. Mimochodem, dobře jsme se s kolegou bavili nad licencí k ICQ. .. docela peklo.

    Díky svým licencím má značné právní problémy. Není možné napsat ednoduše a bez problémů binární driver (porušení GPL licence)

    A mnozí tvrdí, že je to dobře. O tom lze bezvýsledně diskutovat dlouho.

    Na Windows nemám problémy využít standardní grafickou knihovnu a nemusím pátrat po licenci

    Určitě? Vážně jste si jistý, že MS má ke svému softwaru pořád stejnou EULA? ...

  • 14. 5. 2012 18:03

    Martin Mašek

    Chválím velice kvalitní seriál a samotnou jeho existenci. Sám se touto problematikou již několik let zabývám a musím konstatovat, že se jedná o velice pracnou a časově náročnou aktivitu. Projít licenci každého programu, prostudovat dokumentaci na webu výrobce a vyznat se v právní terminologii (zvlášť když zákon tuto oblast přímo nedefinuje) je někdy neskutečně složitá práce. U některého sw dokonce ani nelze z obsahu licence jednoznačně vyvodit, zda komerční použití je či není povolené. Možná i proto je článků s touto tématikou jak šafránu.

    Po domluvě s autorem seriálu, než budou pokračovat další díly, zde nabízím svůj přehled zatím nezmíněných programů, které lze použít zdarma pro firemní sektor. Jen ještě dodám, že u takovéhoto sw se licence občas změní a proto je potřeba si aktuální možnost použití raději ověřit. Seznam tak berte jako inspiraci, kudy se za potřebným sw vydat.

    Další programy:

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).