Hlavní navigace

Pořiďte si do firemního PC antivir nebo kancelářský balík zadarmo

15. 7. 2011
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Pro běžnou kancelářskou činnost lze použít software, který vás nebude stát ani korunu. Stačí pouze zvolit správné aplikace, jež umějí plně zastoupit placené programy. Které to jsou?

V první části našeho přehledu, jenž je věnován bezplatným programům pro komerční použití, jsme si představili nejčastěji užívané softwarové licence, které vám umožní používat daný software ve vaší firmě zcela zdarma. Nyní se podíváme na první část programů, které slouží k zabezpečení počítače před viry a dalšími škodlivými kódy, k pohodlné práci se soubory, prohlížení či editaci obrázků a také k tvorbě dokumentů nebo prezentací. Čtěte více: Jak vybavit firemní počítač softwarem zcela zdarma? (1. díl)

Zabezpečení počítače

Ihned po prvním spuštění nového počítače je nutné myslet na ochranu před viry a dalšími škodlivými kódy, které na systém mohou zaútočit. Prvním krokem by proto měla být instalace antivirového programu. Zde je bohužel výběr mezi bezplatnými produkty značně omezen. Většina výrobců bezpečnostních řešení si nechá za své služby zaplatit a bezplatnou licenci nabízí pouze domácím uživatelům. V lepším případě se můžete setkat s plnohodnotnou demoverzí bezpečnostního produktu, jejíž funkčnost je prodloužena na několik měsíců (například u programu Norton Internet Security na 90 dní). Instalace tohoto dočasně fungujícího softwaru však není vhodným řešením, neboť po uplynutí zmíněné doby stejně budete muset daný program odinstalovat a nahradit jej jiným bezpečnostním nástrojem.

Nicméně i v oblasti zabezpečení počítače se najdou světlé výjimky a pár kvalitních nástrojů lze používat i pro komerční účely zcela bezplatně. Jedná se zejména o Microsoft Security Essentials, který je dostupný zadarmo nejen pro domácí uživatele, ale i pro malé firmy s nejvýše deseti počítači. K dispozici je přitom již druhá generace tohoto antiviru od Microsoftu. Uživatelům nabízí především heuristickou analýzu pro odhalení hrozeb, které nejsou dosud obsaženy ve virových databázích. Poskytuje i větší provázanost s aplikacemi ve Windows. Chrání tak například Internet Explorer, v němž rozpoznává škodlivé kódy již v průběhu jejich načítání. Program Microsoft Security Essentials vás také upozorní na deaktivovaný firewall, který lze přímo jeho prostřednictvím konfigurovat. Uživatelé se mohou těšit i na funkci, která má za úkol ochránit počítač před útoky ze sítě. Nelze ji však využívat ve Windows XP z důvodu absence Windows Filtering Platform, jež je součástí pouze novějších verzí Windows. Čtěte více: Sůl nad zlato a data nad počítače. Poradíme vám, jak je zálohovat

Vedle samostatných antivirů si mohou uživatelé pořídit také kompletní bezpečnostní balíky, které v sobě kombinují antivir a firewall, případně ještě antispam. Tyto balíky jsou však v převážné většině případů placené. Světlou výjimkou tak zůstává produkt Comodo Internet Security, který nabízí bezplatnou ochranu firemních počítačů před škodlivými kódy v kombinaci s firewallem. Ačkoliv tento program dokáže ochránit váš počítač před digitálním nebezpečím, v některých případech vám způsobí vrásky na čele. Můžete se totiž v určitých případech setkat s problémy týkajícími se funkčnosti a potrápit vás může i obtížná odinstalace produktu z počítače. Pokud se tedy namísto uceleného bezpečnostního balíku raději rozhodnete pro použití samotného antiviru, pak nesmíte zapomenout na správně nastavený firewall, který funguje jako nepropustná zeď mezi vaším počítačem a internetem. Základní bezplatnou ochranu počítače zajistí firewall, který je integrován přímo ve Windows. Většina komerčních firewallů je pak bezplatná pouze pro domácí použití. V rámci podnikání tak můžete použít například bezplatný produkt Comodo Firewall či Ashampoo FireWall.

Zapomínat byste neměli ani na ochranu před spywarem. Ten bez vašeho vědomí odesílá svým tvůrcům prostřednictvím internetu nejrůznější osobní či jinak citlivé údaje. Může se jednat například o historii navštívených internetových stránek, otevřené dokumenty nebo spuštěné programy. Základní ochranu před spywarem vám dokáže zajistit většina současných antivirů. Pokud byste chtěli raději sáhnout po nějakém specializovaném nástroji, pak můžete vyzkoušet bezplatné programy Spyware Terminator či Spybot – Search and Destroy. Čtěte více: 6 pravidel a další rady pro výběr informačních technologií pro firmu

Správci souborů

Pokud máte počítač zabezpečen před digitálními hrozbami, pak je na čase porozhlédnout se po vhodném správci souborů. Součástí Windows je Průzkumník. Jeho používání však není příliš pohodlné a je tedy vhodnější využít služeb některého ze specializovaných programů, které kromě samotné práce se soubory ve dvou panelech nabízejí i další funkce, jako například FTP klienta, práci s komprimovanými archivy a mnoho dalšího. Uživatelé se občas mylně domnívají, že propracovaným správcem souborů je pouze Total Commander. Ten však zdaleka není jediným a lze za něj nalézt plnohodnotnou bezplatnou náhradu. Podobnou funkcionalitu vám totiž dokáže nabídnout například FreeCommander, který obsahuje zabudovaného FTP klienta, umožňuje práci s komprimovanými archivy, nabízí vlastní editor textových souborů a jednoduchou tabulku ASCII znaků. Dokáže také vytvářet screenshoty. Soubory je možné ve FreeCommanderu zobrazit několika různými způsoby. Lze je buď uspořádat v seznamu, zobrazit s detaily, ve formě malých či velkých ikon, nebo využít zobrazení náhledů obrázků.

Pokud by vám dva panely ve správci souborů nestačily, pak raději sáhněte po programu Q-Dir. Ten pro práci se soubory a složkami nabízí jeden až čtyři panely, které umožňují až dvanáct různých kombinací pro zobrazení dat. Program od sebe navíc dokáže barevně odlišit soubory a složky či různé typy souborů. Užitečné je i zobrazování požadovaných souborů a složek v samostatných skupinách. Aplikace Q-Dir dále nabízí možnost práce se ZIP archivy, prohlížení obrázků a fotografií, nebo export seznamu souborů do formátů XLS, CSV, TXT, HTML. Možná je i volba z více jazyků, mezi kterými nechybí ani čeština. Čtěte více: Netahejte s sebou notebook, pro práci s cloudovými aplikacemi stačí tablet

Z dalších správců souborů můžeme jmenovat například FAR Manager. Ten svým „retro“ vzhledem připomíná původní Norton Commander, který uživatelé znají z dob DOSu. Mezi jeho přednosti patří práce s komprimovanými archivy. Funkcionalitu aplikace je možné dále rozšiřovat za pomoci doplňků. Lze ji tak například „obohatit“ o možnost práce se soubory prostřednictvím FTP klienta či využít editor registrů.

Bezplatně můžete používat i program NexusFile, nabízející rozdělování a spojování souborů, vyčištění disku od dočasných a zbytečných souborů, spolupráci s komprimovanými archivy, nebo barevné odlišení různých složek či souborů. Za zmínku stojí i nástroj pojmenovaný jednoduše Commander, jehož základní výbava obsahuje prohlížeč obrázků a fotografií nebo nástroj pro práci se ZIP a RAR archivy.

Prohlížení a editace obrázků

Standardní součástí Windows jsou i základní nástroje pro prohlížení a úpravu obrázků. Ty však nabízejí skutečně nejjednodušší možnosti ovládání a funkčně uspokojí pouze méně náročné uživatele. Je proto vhodné porozhlédnout se po některém z kvalitních programů určených k prohlížení a úpravám obrázků či fotografií. Stejně jako v případě výše zmíněných aplikací, také nástroje pro práci s obrázky bývají v převážné většině případů placené. Zadarmo však budete moci používat propracovaný program Picasa, za jehož vývojem stojí samotný Google. Uživatelům přináší možnost prezentovat a na poměrně vysoké úrovni také upravovat obrázky. Výhodou programu je jeho přímé propojení s oblíbeným online foto editorem Picnik. Mnohé uživatele jistě potěší i možnost hromadného uploadu fotografií do veřejné galerie Picasa Web Albums. Zajímavá je též funkce Face Movie, jež zajistí, aby byl obličej dané osoby v průběhu prezentace fotografií umístěn neustále na středu kompozice.

Bezplatně můžete používat také program Gimp, který je plnohodnotnou náhradou komerčního nástroje Adobe Photoshop. Umožňuje tvorbu náročných bitmapových obrázků a pokročilé úpravy včetně vytváření působivých efektů. Standardní součástí Gimpu je i bohatá škála editačních nástrojů. Využít můžete například možnost práce s kanály, vrstvami a cestami, grafické filtry a standardní nástroje (štětec, pero, tužka, razítko, apod.). Čtěte více: Vzkaz pro manažery: Ajťák není exotické “zviřátko”

Tvorba dokumentů

Základem každého kancelářského počítače je software pro vytváření dokumentů. Jedná se zejména o přípravu textů, tabulek, či prezentací. K tomuto účelu lze vhodně využít ucelené balíky kancelářských aplikací, jež v sobě sdružují všechny potřebné nástroje. Pro mnoho uživatelů je synonymem pro takový kancelářský balík produkt Microsoft Office. Ten je sice nejrozšířenější, nicméně není na trhu jediný. Existují k němu alternativní bezplatné kancelářské balíky, které zastanou stejný kus práce. Jedná se především o funkčně prakticky shodné programy OpenOffice.org a LibreOffice. Druhý jmenovaný je pak nezávislým klonem OpenOffice.org, od něhož se odlišuje pouze v maličkostech. LibreOffice je navíc výsledkem boje mezi vývojáři, nespokojenými se současným směřováním vývoje OpenOffice.org. Oba zmíněné produkty v sobě kombinují textový editor, tabulkový kalkulátor, nástroj na přípravu databází a aplikaci pro tvorbu prezentací. Mnohé uživatele potěší také vestavěný editor matematických vzorců a rovnic, nebo možnost upravovat vektorovou grafiku. OpenOffice.org i LibreOffice existují jak v klasické variantě, tak i v přenosné verzi, kterou si můžete vzít na USB flash disku kamkoliv s sebou. Samozřejmostí je česká lokalizace obou zmíněných kancelářských balíků.

Dalším zástupcem bezplatných programů pro tvorbu kancelářských dokumentů je IBM Lotus Symphony, který taktéž staví na základech OpenOffice.org. Oproti svému vzoru však přináší netradiční grafické pojetí a možnost práce se všemi součástmi balíku z jednoho společného okna.

skoleni_15_4

Mnohé uživatele bude jistě zajímat vzájemná kompatibilita dokumentů vytvořených v Microsoft Office a OpenOffice.org či LibreOffice. Zde je nutné kriticky uznat, že ačkoliv je podpora souborových formátů na vysoké úrovni, stále není ideální. Můžete se tak někdy setkat například s nesprávně zobrazeným formátováním při otevření daného dokumentu v odlišném kancelářském balíku (obsah dokumentu však zůstane zachován). Pokud byste nebyli s kompatibilitou mezi jednotlivými kancelářskými balíky spokojeni, pak můžete využít také možnosti vytvářet a editovat vaše dokumenty online pomocí internetové sady kancelářských aplikací. Jedná se především o Google Docs a Office Web Apps od Microsoftu. Dokumenty vytvořené například v Microsoft Office 2010, které vám někdo zašle, pak bez obtíží otevřete v Office Web Apps a naopak. Čtete více: Nebuďte lama, naučte se správně komunikovat s ajťákem

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).