Hlavní navigace

Podpora v nezaměstanosti se má v rámci protikrizových opatření změnit

15. 4. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Od 1.ledna 2009 se změnil systém výplaty podpory v nezaměstnanosti. V prvních dvou měsících nyní dostává nezaměstnaný podporu, která dosahuje výše 65 % průměrného čistého výdělku. Současně se také ale o měsíc snížila délka podpůrčí doby. Ekonomická a vládní krize však systém podpor v nezaměstnanosti zřejmě opět pozmění.

V současnosti na podporu v nezaměstnanosti mají nárok jen uchazeči, kteří vykonávali v rozhodném období zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost, ze které platili pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti alespoň 12 měsíců. Rozhodným obdobím jsou poslední 3 roky před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání. Z tohoto vyplývá, že i podnikatel, který ukončí svou činnost, může být zařazen mezi uchazeče o zaměstnání a zažádat o podporu v nezaměstnanosti.

Záleží také na věku uchazeče. Do 50 let mají nově od 1.1.2009 neza­městnaní právo na podporu 5 měsíců, od 50 do 55 let 8 měsíců a lidé starší mají možnost pobírat podporu v nezaměstnanosti celkem 11 měsíců. Maximální výše měsíční podpory v nezaměstnanosti činí nyní 13 307 Kč. Ve všech kategoriích se podle nového návrhu má prodloužit podpůrčí doba o 1 měsíc. Čtěte více: I podpora v nezaměstnanosti od ledna 2009 v novém kabátě.

V prvních 2 měsících, kdy se očekává, že aktivní člověk práci najde, je vyplácena podpora v nezaměstnanosti ve výši 65 % průměrného čistého výdělku. To je o 15 % více než vloni. Novelizace zákona nahrává lidem aktivním a má být motivující. Ti co pracovat nechtějí nebo nemohou delší dobu získat práci, dostanou v úhrnu podporu nižší. Jenže také sazba se má v rámci protikrizových opatření změnit. V prvních dvou měsících by měli nezaměstnaní nově pobírat 80 % předchozího výdělku, v dalších měsících pak 55 %. Stahujte doklad o výši čtvrtletního příjmu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).