Hlavní navigace

Jde podat daňové přiznání a přehledy bez datovky či e-podpisu? U sociálky nikoli

4. 3. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Dá se přiznání a přehledy pro zdravotní pojišťovnu a ČSSZ podat elektronicky, aniž byste vlastnili datovou schránku nebo e-podpis? ČSSZ bohužel stále zaostává.

Kdo nemá zpřístupněnou datovou schránku nebo elektronický podpis, všechny potřebné věci spojené s daní z příjmů a pojištěním elektronicky nepodá. Ačkoli můžete bez datovky nebo e-podpisu podat jak daňové přiznání, tak přehled pro zdravotní pojišťovny, u přehledu pro ČSSZ se bez nich stále neobejdete.

Poradna s daňovým poradcem

Zeptejte se, jak na daňové přiznání. Odpovídá Jan Molín, daňový poradce a člen Prezidia Komory daňových poradců České republiky.

 

Jak podat elektronicky daňové přiznání

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

U ČSSZ se bez datovky nebo e-podpisu neobejdete.

Daňové přiznání můžete podat elektronicky bez e-podpisu už nějaký ten pátek. Stále platí, že stačí využít Daňový portál, na něm přiznání vyplnit a rovnou odeslat na příslušný finanční úřad. Formulář za vás navíc provede výpočty a kontrolu, že jste na nic zásadního nezapomněli. Pokud však formulář v systému nepodepíšete nebo nevyužijete datovou schránku, musíte vytisknout a podepsat tzv. e-tiskopis a ten do 5 kalendářních dnů doručit na příslušné místní pracoviště finančního úřadu. Můžete tak učinit osobně nebo poštou.

Někteří podnikatelé e-tiskopis využít nemohou

Ne všichni podnikatelé však mohou e-tiskopis využít. Už od loňska platí, že kdo má zpřístupněnou datovou schránku nebo musí mít účetní závěrku ověřenou auditorem, je povinen činit vybraná podání (včetně daňového přiznání) jen elektronicky. Pokud tak podnikatel neučiní, obdrží pokutu 2000 korun. Vloni ovšem platila výjimka a tuto povinnost šlo vyřešit i e-tiskopisem. Letos však již vypršela a ti, kdo mají datovou schránku nebo účetní závěrku ověřenou auditorem, nemohou přiznání vyřešit e-tiskopisem. Musí tak přiznání podat v požadované struktuře a formátu XML a autorizovat.

Čtěte také: Máte datovou schránku? Na e-tiskopis u přiznání za rok 2015 zapomeňte

Pro ostatní poplatníky samozřejmě platí, že si mohou vybrat, jakým způsobem přiznání podají. Kdo ho chce raději podat v papírové podobě, může využít například interaktivní daňové přiznání za rok 2015, které mu usnadní výpočty a zkontroluje, zda nic zásadního neopomněl. Výhodou formuláře je, že je spojený i s přehledy pro zdravotní pojišťovnu a ČSSZ a podnikatel tak může vše jednoduše a rychle vyřídit najednou.

Přehledy pro zdravotní pojištění podáte i bez datovky a e-podpisu

Také přehled o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovny lze podat elektronicky. Ačkoli si kvůli tomu nemusí OSVČ ve většině případů pořizovat datovou schránku ani elektronický podpis, bez předchozí registrace do systému zdravotních pojišťoven se neobejdou. Například největší zdravotní pojišťovna VZP (Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR) nabízí podnikatelům možnost podat přehled elektronicky přes Portál VZP či skrze e-podatelnu. Kdo chce ovšem využít Portál VZP, musí s pojišťovnou uzavřít smlouvu (dodatek) o využívání zabezpečené elektronické komunikace a také podání vždy nějak autorizovat. Má přitom dvě možnosti

  • komerční nebo kvalifikovaný certifikát vydaný akreditovanou certifikační autoritou nebo komerční certifikát Komerční banky. Certifikát je třeba mít naimportovaný v internetovém prohlížeči a registrovaný v operačním systému.
  • ID, heslo, SMS – jako identifikační e-mail (ID) můžete použít pouze e-mailovou adresu, která dosud nebyla použita jiným Uživatelem (tzn., musí se jednat o unikátní údaj v rámci všech Uživatelů VZP Pointu). Číslo mobilního telefonu musí být rovněž unikátní (povolena pouze předvolba +420).

Podobný postup mají i ostatní pojišťovny. Třeba u Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP) mohou OSVČ podat přehled prostřednictvím portálu VITAKARTA ONLINE, kde kromě toho mohou zjistit svou platební bilanci, a dokonce uhradit případný nedoplatek, a to i platební kartou či QR platbou. Nepotřebují k tomu mít elektronický podpis, musí se však registrovat (a autentizovat) při vstupu do VITAKARTY ONLINE, kde lze sledovat i stav zpracování požadavku. Právě na základě registrace pošle OZP přístupové heslo. Přihlášení do systému pak probíhá skrze heslo a autentizační SMS.

Čtěte více: Jak podat přehled pro zdravotní pojišťovny elektronicky? Máme kompletní souhrn

ČSSZ stále zaostává

Ještě před pár lety nešlo přehled pro ČSSZ podat elektronicky vůbec. To nyní již neplatí, bez e-podpisu nebo datové schránky ale podnikatelé neuspějí. ČSSZ sice chystá novinku, která by měla fungovat na podobné bázi jako podání u zdravotních pojišťoven, dříve jak na konci letošního roku ji však nezprovozní. Spuštění projektu totiž naráží na podepsání memoranda o spolupráci mezi ministerstvem práce a sociálních věcí a ministerstvem vnitra a Českou správou sociálního zabezpečení. Až ČSSZ systém zprovozní, bude stačit k ověření identity zadat autentizační údaje, které klientovi ČSSZ vygeneruje.

Brand24

Čtěte více: Podání Přehledu pro ČSSZ i bez datovky, plánuje se velká změna v online podání

I nadále rovněž platí, že přehled pro zdravotní pojišťovnu i pro ČSSZ můžete podat v papírové podobě. Stačí opět využít interaktivní přehledy, ty na počítači vyplnit, následně vytisknout a doručit na příslušnou zdravotní pojišťovnu nebo OSSZ. Samozřejmě nic nebrání ani tomu, aby podnikatelé formulář vyplnili propiskou.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).