Hlavní navigace

Je nutné podávat přiznání k dani, pokud je živnost přerušena? Radí odborník

2. 3. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: isifa/Lidové noviny/FRANTISEK VLCEK
Povinnost podávat daňové přiznání a přehledy pro zdravotní pojišťovnu a ČSSZ se týká každého živnostníka. Jak je to ale v případě, že je živnost přerušena?

Odborné poradny na serveru Podnikatel.cz nabízí svým čtenářům možnost najít odpověď na jejich otázky v oblasti podnikání. Ty zajišťují fundovaní profesionálové, kteří jsou odborníky ve svém oboru.

Jak na daň z příjmů?

Přečtěte si daňový speciál, který poradí jak na daň z příjmů věcí krok za krokem.

 

Můj dotaz se týká přerušení živnosti a povinnosti podání přiznání k dani. Živnostenský list mám přerušený od července 2013. Musím za rok 2014 podávat daňové přiznání nebo jiné přehledy? Popřípadě mám nějakou jinou povinnost?

Živnost lze přerušit na libovolnou dobu, která může trvat dokonce i několik let. Není nutné to hlásit přímo živnostenskému úřadu, ale máte povinnost přerušení živnosti oznámit do osmi dnů na správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu. To jste zřejmě učinil již v roce 2013. Přerušení se hlásí také finančnímu úřadu, a to do 15 dnů.

skoleni_15_4

Jestliže jste ohlašovací povinnosti splnil již v roce 2013 a za rok 2014 nebudete mít žádné jiné příjmy, kvůli kterým by vám vznikla povinnost podat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob (např. souběh dvou zaměstnaneckých poměrů), pak nemáte povinnost podávat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Rovněž tak nemáte povinnost podat přehledy na správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu.

Poradna s daňovým poradcem

Zeptejte se, jak na daňové přiznání. Odpovídá Jan Molín, daňový poradce a člen Prezidia Komory daňových poradců České republiky.

 

Pro úplnost si dovoluji doplnit, že pokud poplatník daně z příjmů fyzických osob v průběhu zdaňovacího období přeruší podnikatelskou nebo jinou samostatnou výdělečnou činnost (tedy ve Vašem případě v roce 2013), a tuto podnikatelskou nebo jinou samostatnou výdělečnou činnost nezahájí do termínu pro podání daňového přiznání za příslušné zdaňovací období (zřejmě 1. 4. 2014), má povinnost upravit výsledek hospodaření nebo rozdíl mezi příjmy a výdaji podle § 23 odst. 8 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, a to za zdaňovací období (nebo část zdaňovacího období), které předchází dni přerušení podnikatelské činnosti. Zjednodušeně řečeno, v tomto případě musí podnikatel postupovat stejným způsobem, jako kdyby podnikání ukončil, tj.dodanit pohledávky atd.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Daňový poradce a člen Prezidia Komory daňových poradců České republiky. Sledujte Jana na Twitteru @janmolincz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).