Hlavní navigace

Je podnikání genetická úchylka, nebo se dá vše vydřít? Zeptali jsme se úspěšných

 Autor: www.isifa.com
Daniel Morávek

Když chce někdo začít podnikat, potřebuje k tomu nějaký talent, nebo stačí píle a dřina? Odpověděli nám ti nejpovolanější, sami úspěšní podnikatelé.

Když někdo dosáhne v nějakém oboru úspěchu, vždy vyvstane otázka, jestli měl dotyčný “jen” talent a vlohy na prováděnou činnost, či vše musel vydřít, anebo kombinace obojí. Ne jinak je tomu i v podnikání. Zeptali jsme se proto těch nejpovolanějších, tedy úspěšných podnikatelů, zda podle nich hraje větší roli talent, nebo píle. A stejně, jak tomu u podobných otázek bývá, jsme dostali rozdílné odpovědi.

Čtěte také: 3 věci, kterými Tomáš Baťa inspiruje podnikatele do dnešních dnů

Názor A: Bez vrozených vlastností do podnikání nelez

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek.

Všichni podnikatelé se v podstatě shodují, že bez jistých vrozených kvalit a určité míry dřiny se úspěšný businessman prostě neobejde. Oslovení se však již liší v tom, čemu přikládají větší váhu a o které vlastnosti se vlastně jedná. Investor a podnikatel Ondřej Bartoš, známý například z televizního pořadu Den D, je přesvědčen, že podnikatelem se člověk rodí. Musíte mít určité vrozené vlastnosti, nazval bych to podnikavým puzením. Neznamená to, že by musel mít nějaké určité schopnosti nebo vlohy, jde opravdu spíše o „touhu to dokázat“, a ta se naučit nedá, domnívá se Ondřej Bartoš.

Podobný názor sdílí další známý investor z Dne D Michal Rostock – Poplar, podle kterého davy zaměstnaných studentů MBA znova a znova ukazují, ze podnikání nelze naučit a že se dá možná jen trochu podpořit formální formou. Podnikáni je genetická úchylka, stejně jako šestiprstost, zrzavost nebo homosexualita. Genus Homo Entrepreneuris vymírá v zemích s dominantním vlivem státu na hospodářství a naopak vzkvétá tam, kde stát pochopil, ze všichni jsou bohatší, pokud je státu méně, doplnil serveru Podnikatel.cz Michal Rostock – Poplar.

Že rozhodují vlastnosti vrozené nebo získané výchovou a vzděláním, si myslí i Dalibor Dědek, majitel společnosti Jablotron. Podle Dědka je pro podnikání klíčové, aby si člověk uvědomil, že nechce jít se stádem, ale že si chce v životě najít vlastní cestu. Dále by podnikatel měl mít schopnost snít, spřádat v hlavě vize budoucích úspěchů, ale také soudnost, tedy být schopen posoudit reálnost toho, co si vysní.

Jak dále dodal Dalibor Dědek, podnikatel musí mít odhodlání a vytrvalost a řídit se i intuicí, protože spoustu věcí musí rozhodnout dle citů a pocitů. Neméně důležitá je i zpětná vazba. Podnikatel se musí občas zastavit a zhodnotit, jestli se skutečně pohybuje tam, kam chce, a jestli se pouze nedře hloupým způsobem. Člověk se pak nesmí bát změnit taktiku a nebo cíl. Dobré je mít i optimismus, s veselou myslí a úsměvem jde fakt všechno líp. Mně se osvědčilo systematické mazání špatných zážitků z mé hlavy. Když to shrnu, tak si myslím, že cca 60 % jsou vlastnosti vrozené či získané výchovou a vzděláním, 35 % dřina a 5 % štěstí, upřesnil serveru Podnikatel.cz Dalibor Dědek.

 

Start: Začněte podnikat s Podnikatel.cz

Názor B: Bez píle a dřiny je talent k ničemu

Určité nadání podnikatel musí mít, klíčová pro úspěch je však velká vnitřní motivace a z ní vyplývající píle, tvrdí ve své knize “Motivace zvenčí je jako smrad” Ivo Toman. Připomíná v ní tzv. pravidlo deseti let neboli deseti tisíce hodin. Toman přitom odkazuje na výzkum psychologa K. Anders Ericssona, podle kterého o úspěchu rozhoduje, jak tvrdě člověk pracuje a štěstí. Žádných skutečně tvořivých výsledků se nedosáhne bez minimálně deseti let intenzivní přípravy… …Syrová genialita prostě vyžaduje dlouhé roky pilné práce, aby se patřičně rozvinula. Platí to u hudebníků, básníků, malířů i skladatelů. Architekti i lékaři potřebují 5 až 10 let studia k tomu, aby mohli dělat svá náročná povolání. 10 000 hodin tréninku platí i pro sportovce, spisovatele, šachisty, píše Toman.

Čtěte více: Ivo Toman: Rozhoduje geniální talent, nebo to musíte vydřít? Obojí

O důležitosti píle a dřiny je přesvědčen i Radim Jančura, majitel společnosti Student Agency. Já měl od rodičů jen logické myšlení, respektive selský rozum, a zbytek jsem musel vydřít. Dokonce jsem měl mizerné sebevědomí, což se dá časem zlepšit, dodal s úsměvem serveru Podnikatel.cz Jančura.

Také podle Petra Čížka, manažera projektu ZaložFirmu.cz, jsou talent a vlohy pouze částečný a možná ani ne nutný předpoklad pro podnikání. Jak tvrdí Petr Čížek, praxe i nepříliš talentovaného podnikatele dříve nebo později naučí. Za hlavní naopak Čížek považuje odvahu se do podnikání vůbec pustit. Tedy mít odvahu opustit dosavadní jistoty většinou pravidelné výplaty a vrhnout se do prostředí, kde je zpravidla nutná nějaká počáteční investice, ale zaručeno není nic. Pokud podnikatel tento moment překoná a začne, již zpravidla vydrží, těch kteří se vrací zpět, je dle mého výrazná menšina, uzavřel Petr Čížek.

Našli jste v článku chybu?

7. 11. 2013 9:54

jana (neregistrovaný)

je to jako z životem jeli povoleno zákonem vydělávat si tím že poskytuji službu jiným ,tak na začátku u těch slušných 5% je to služba a zbytek jsou ctižádostivý jenž to mají jen na půl ale ve skutečnosti jim jde jen o to patřit mezi bohatou elitu jenž má podporu ve všem i v okrádání státu občanů ,a hlavně schromaždování pryvylégií jenž beztrestně zaručují moc nad podřízenými a občany jenž jsou povynni uctívat moc bohatých jedinců jenž si tak upevnují moc bohatství jež to umožnuje, a člověk jenž …

Lupa.cz: Slevové šílenství je tu. Kde nakoupit na Black Friday?

Slevové šílenství je tu. Kde nakoupit na Black Friday?

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Podnikatel.cz: Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Vitalia.cz: Jak vybrat suroviny k poctivému pečení cukroví?

Jak vybrat suroviny k poctivému pečení cukroví?

DigiZone.cz: Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Lupa.cz: Proč firmy málo chrání data? Chovají se logicky

Proč firmy málo chrání data? Chovají se logicky

Podnikatel.cz: Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Vitalia.cz: Paštiky plné masa ho zatím neuživí

Paštiky plné masa ho zatím neuživí

Lupa.cz: Insolvenční řízení kvůli cookies? Vítejte v ČR

Insolvenční řízení kvůli cookies? Vítejte v ČR

Měšec.cz: 6 změn v novele občanského zákoníku

6 změn v novele občanského zákoníku

Root.cz: Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

120na80.cz: Na ucho teplý, nebo studený obklad?

Na ucho teplý, nebo studený obklad?

Vitalia.cz: 9 největších mýtů o mase

9 největších mýtů o mase

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Podnikatel.cz: Věčně rozzlobený podnikatel? Cesta do pekel

Věčně rozzlobený podnikatel? Cesta do pekel

Podnikatel.cz: Podnikatelům dorazí varování od BSA

Podnikatelům dorazí varování od BSA

Vitalia.cz: Formičky naší babičky: Jak se zbavit rzi

Formičky naší babičky: Jak se zbavit rzi

Vitalia.cz: V SAPĚ našli nelegální porážku kachen

V SAPĚ našli nelegální porážku kachen

Podnikatel.cz: K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá