Hlavní navigace

Je tu legální způsob, jak e-shopy mohou nabídnout platbu kartou a obejít #EET

25. 4. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Na českém trhu se teprve rozhlíží nová platební metoda na internetu, kterou uvítají především malé e-shopy. Umí platbu kartou a legálně obchází EET.

Za novou platební metodou stojí ostravská firma, která 4 roky vyvíjela systém tzv. garanční platební brány s názvem VIKIPID.

Jedná se o zcela nový způsob platby, který i předchází případnému krachu e-shopů. Ale co je hlavní dobrou zprávou, umí malým e-shopům nabídnout možnost platby kartou pro zákazníky a přitom e-shop nemusí evidovat tržby.

Zákazník platí kartou, peníze e-shopu dorazí klasickým bankovním převodem

Garanční platební brána funguje na principu tzv. notářské úschovy, respektive elektronické dobírky. Zákazník při výběru zboží v e-shopu vybere klasicky možnost platby kartou a je přesměrován na garanční platební bránu VIKIPID. Tam zadá údaje o kartě, čímž dojde k vygenerování štítku, který e-shop nalepí na balík, v němž zboží dodává. Při platbě dojde také ihned k převodu prostředků na speciální bankovní účet u ČSOB, kde peníze zůstanou do doby, než si zákazník zboží převezme. 

Pokud si zákazník zboží nepřevezme nebo e-shop zboží nedodá, peníze se automaticky vracejí zpět na účet zákazníka. S ohledem na to, že platba probíhá přes speciální účet a e-shop nedostává peníze přímo z karty zákazníka, ale převodem z účtu na účet, evidovat tržby nemusí. Potvrdil ve svém stanovisku i finanční úřad: Správce daně dospěl k závěru, že peněžní prostředky přijaté převodem z účtu poskytovatele peněžní služby na účet žadatele (e-shopu) nesplňují formální znak evidované tržby dle ustanovení § 5 ZoET (zákona č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb), a nepředstavují tudíž evidovanou tržbu v souladu s ustanovením § 4 ZoET, uvedl Finanční úřad pro Moravskoslezský kraj v Rozhodnutí o závazném posouzení.

Schéma, jak funguje VIKIPID


Zdroj: VIKIPID

Malé e-shopy se tak mohou opět vrátit k platbám kartou

Toto potvrzení může mít zásadní vliv na služby e-shopů. Ty stávající se mohou prostřednictvím systému VIKIPID vrátit k online platbám kartou, které po zavedení EET zrušily. 

Brand24

Především malé e-shopy tak mohou jednoduše aplikovat nový garanční systém a tím nejen vyřešit starosti s EET, ale zároveň nabídnout svým zákazníkům jedinečné zajištění bezpečnosti jejich plateb. Implementace naší garanční platební brány VIKIPID není náročná a tvůrci e-shopů ji zvládnou během 1 až 2 dnů, říká k tomu David Chuděj, předseda představenstva, VIKIPID a.s.

Jak jsou na tom poplatky? Jsou nižší než u klasických platebních bran, ujistil server Podnikatel.cz David Chuděj, jednatel společnosti. 

Společnost podléhá přísnému dohledu České národní banky. Další možností, jak e-shopy mohou řešit platbu kartou ve svém e-shopu, je například pomocí platební brány GoPay. Ta má v sobě implementaci EET zahrnutu. Evidenci však u ní podléhají všechny platební metody, které GoPay nabízí. Výjimkou jsou platby přes tzv. online bankovní tlačítka, na které se EET nevztahuje. EET řešení už nabízejí i platební brány velkých bank. 

Náhled účtenky v systému GoPay


Zdroj: GoPay
Uložit

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).