Hlavní navigace

Je tu první česká finta a návod, jak hospody mohou obejít #EET

24. 10. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Netrvalo to dlouho a již před ostrým startem evidence tržeb se objevil první skutečný návod, jak mohou restaurace a hospody obejít EET.

Obejít evidenci tržeb mohou především ty hospody a restaurace, které mají mezi klientelou zaměstnance blízkých firem, nebo se dokážou dohodnout na spolupráci s jiným podnikatelem.

Česká vynalézavost se mezi provozními šíří jako blesk. Připouštějí, že hledají cesty, jak se EET vyhnout, zároveň však nechtějí uvést svoji identitu, aby se jejich podnik neocitl v hledáčku Finanční správy. Píšou to Hospodářské noviny. 

Jak obejít v hospodě EET? Fakturou nebo voucherem

Podle deníku tak existují již dva možné scénáře, jak se evidenci tržeb vyhnout. První možností je fakturovat za obědy firmám, jejichž zaměstnaci jsou častými zákazníky restaurace.

Tip: Všechny pojmy a povinnosti k EET v přehledném manuálu

Druhou možností je si nechat vytisknout voucher na tzv. „zážitkový pobyt s obědem“. Ten by zákazníkům předával jiný podnikatel, který nepodléhá evidenci tržeb a s nímž by se restaurace dohodla na spolupráci. 

Kdo krátil tržby, bude krátit dál, říká Havlíček

Někteří provozovatelé uvažují již o tisku dokonce tisíců kusů podobných voucherů. Podle Karla Havlíčka z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) není takový postup moudrý a rozhodně ho nedoporučuje: Pokud teď někdo krátil tržby, bude se o to snažit dál. Rozhodně však nedoporučujeme EET obcházet, kontroly jsou důmyslné a dnes dokážou zjistit krácení tržeb třeba jen porovnáním podobných podniků ve stejné lokalitě, řekl Hospodářským novinám Havlíček. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).