Hlavní navigace

Jestliže OSVČ onemocní na delší dobu, nemusí hradit zálohy na zdravotní pojištění

12. 10. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jestliže se osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) dostane do pracovní neschopnosti po dobu delší než jeden měsíc, nemusí za daný čas hradit zálohy na zdravotní pojištění. Možnost neplatit zálohy se týká i těch, kterým byla nařízena karanténa. Obě uvedené skutečnosti však musí OSVČ doložit lékařským potvrzením.

Po ukončení pracovní neschopnosti musíte zálohy znovu začít platit, včetně měsíce, kdy PN netrvala už celý měsíc. Pokud by váš příjem jako OSVČ byl nízký i po ukončení pracovní neschopnosti, kdy už zálohy platit budete muset, můžete využít možnosti požádat o snížení záloh. Zálohy placené v minimální výši však snížit nelze, uvedl Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR (VZP ČR).

Pokud si OSVČ platila nemocenské pojištění a pobírala tak během pracovní neschopnosti nemocenskou, sníží se jí minimální vyměřovací základ zdravotního pojištění, a to o počet odstonaných měsíců. Zákon uvádí, že minimální vyměřovací základ se sníží na poměrnou část odpovídající počtu kalendářních měsíců, kdy osoba samostatně výdělečně činná měla po celý kalendářní měsíc nárok na výplatu nemocenského jako OSVČ, dodává Rod. Čtěte tutoriál Zdravotní pojištění.

Jestliže si však OSVČ neplatila nemocenské pojištění a dostala se do pracovní neschopnosti, musí i v této době uhradit zdravotní pojištění alespoň v minimální výši. Od letošního ledna tato částka činí 1590 Kč. Čtěte více: Nemocenské pojištění nově: OSVČ zůstává 14 dní bez peněz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).