Hlavní navigace

Pod křídlem noci se najíte v naprosté tmě

 Autor: 244086
Gabriela Klimánková

Navštívíte-li restauraci Pod křídlem noci, čeká vás nevšední zážitek. Najíte se totiž v naprosté tmě a tím, že přijdete o jeden smysl, nabude stolování úplně jiný rozměr.

Tentokrát Gurmán zavítal na zvláštní místo, kde zrak necháváte za dveřmi restaurantu a příbor se stává vaším nepřítelem. Stolujete totiž v naprosté tmě a ztráta zraku vás přinutí vnímat gurmánský zážitek z nového úhlu.

Restaurace: Pod křídlem noci
Lokace: Národní 10, Praha 1
Typ: česká kuchyně, ryby, vegetariánská jídla
Gurmán  Pod křídly noci 1 světlá část

Restaurace Pod křídlem noci se skládá z tmavé a světlé části. Noví hosté začínají svou návštěvu v restauraci ve světlé části, kde si mohou před jídlem zvýšit apetit aperitivem. Než zavítají do černočerné tmy, číšník hosty instruuje, jak bude návštěva probíhat, prozradí číslo stolu i jméno obsluhy a nabídne bezpečnostní schránku k úschově všech věcí, které by mohly být nežádoucím zdrojem světla. V tmavé části restaurace totiž obsluhují lidé se zrakovou vadou a světlo by je mohlo zmást.

Gurmán  Pod křídly noci 2 tmavá část

Následuje výběr z nabídky, která obsahuje menu inspirované domácí kuchyní, vegetariánské nebo rybí menu a jako poslední také menu zahalené tajemstvím, které rozluštíte až na talíři. Každá z nabízených variant obsahuje předkrm, hlavní chod, dezert a kávu nebo čaj.

Vstup do tmavé části restaurace má vždy tentýž rituál. Číšník ze světlé části předá vaši ruku obsluze, která o vás pečuje v tmavé části. Ta ji umístí na své pravé rameno, taktéž se vás chytne případně i váš další spolustolovník. Jako „vláček“ pak pomalu dojdete ke svému stolu. Stejně se po restauraci pohybujete i při odchodu. Vždy za doprovodu číšníka, který se stará o váš stůl.

Objednávka

Vegetariánské menu – 790 Kč

  • Okurkové špalíčky plněné omáčkou s tzatziki a tapenádou z oliv, kaparů a sušených rajčat
  • Pečený lilek plněný čerstvou zeleninou a zapečený sýrem ricotta
  • Grilovaný ananas na zeleném pepři s javorovým sirupem a vanilkovou zmrzlinou
  • Káva nebo čaj

Menu inspirované domácí kuchyní – 790 Kč

  • Kuřecí consomé se zeleninou julienne a celestýnskými nudlemi
  • Telecí medailonky s balsamicovými cibulkami a šťouchaným bramborem s jarní cibulkou a slaninou
  • Tradiční jablečný závin s vanilkovou omáčkou
  • Káva nebo čaj

Jdete-li do restaurace s představou, že i beze zraku se budete držet zásad slušného stolování, už předkrm vás vyvede z omylu. Okurky plněné chutnou omáčkou s tzatziki by bylo obtížné krájet i za světla. Za tmy se tato představa jeví jako nemožná. Záhy proto oceníte přívětivou tmu, která ukryje váš nerovný zápas s pokrmem, který by za denního světla působil všelijak, jen ne důstojně. Čtěte více: V brněnské kavárně můžete zpomalit a cestovat časem

Stejně obtížný souboj vás čeká také s hlavním chodem. Plněné plátky šťavnatých lilků je nejjednodušší jíst holýma rukama. Způsob stolování ale nic nezmění na výborné chuti. Bez možnosti si jídlo pořádně prohlédnout, hosté často ze svého chodu identifikují jen nejvýraznější ingredience. Budiž proto Gurmánovi odpuštěno, když poznamená pouze to, že směs, kterou jsou lilky naplněny, je chutná a obsahuje žampiony a rajčata.

Sladká tečka na závěr vegetariánského menu dělá tomuto přízvisku opravdu čest. Grilovaný ananas tvoří s javorovým sirupem úžasnou kombinaci, kterou jemně dotvoří chutná zmrzlina a pikantní pepř. Milosrdná tma skryje pod svou rouškou i ty, kteří se labužnicky odváží sbírat zbytky sirupu z talíře holými prsty. Čtěte více: Bílé rukavičky pro pocit luxusu

Gurmán  Pod křídly noci 3 - černo:o)

Předkrm z menu inspirovaného domácí kuchyní tvoří silný chutný kuřecí vývar, který obsahuje výborné celestýnské nudle. Výhodou restaurace je, že vás nikdo nepokárá pohledem, budete-li si polévku vychutnávat srkáním.

Snažit se jíst, aniž byste viděli, kde se právě na talíři nachází maso a příbor, je pravým oříškem. Po několika marných pokusech dopravit do úst na vidličce aspoň malé sousto zjistíte, že k jídlu vlastně potřebujete pouze vidličku a zbytek obstaráte druhou rukou. V opačném případě se totiž přistihnete při tom, že maso konzumujete po obřích kusech, abyste se vůbec najedli. Telecí maso totiž není křehké tak, jak by mohlo být, a proto se snaha krájet ho příborem nesetká s velkým úspěchem. Pestře ochucené šťouchané brambory se slaninou vám při konzumaci problém dělat nebudou. Zato u balsamicových cibulek jinak než s rukama nepochodíte.

Jablečný závin už žádnou nástrahu neskýtá. Na talíři nikam neutíká a vy si proto můžete užít jeho jemnou a sladkou chuť, doprovázenou voňavým aroma pečených jablek a vanilkové omáčky.

Večery ve tmě s doprovodným programem se konají každý čtvrtek a pátek od 19 do 23 hodin. Přes týden funguje restaurace, kterou zdobí vkusné obrazy, jako místo, kam můžete zajít na oběd. Během večera s programem si můžete poslechnout hru na violoncello nebo například erotické povídky.

Anketa

Jakou preferujete kuchyni?

Neobvyklý zážitek zpříjemňuje milá obsluha, která se pečlivě stará o každé vaše přání. Po tmavém prostoru se pohybuje s naprostou jistotou, oproti hostům, kteří se neorientují ani na svém stole. Čtěte více: Liberecký Zoo 1320 Restaurant nabízí pastvu pro oči i žaludek 

Hodnocení

Restauraci jsme opouštěli nadšeni a skvěle naladěni. Bylo zajímavé pozorovat své reakce v situaci, kdy se nemůžeme orientovat v prostředí pomocí zraku. A vychutnat si u toho, nikým nepozorováni, i dobré jídlo, zaručí vzpomínku, ke které se budeme rádi vracet. Za Gurmána proto oprávněně udělujeme všech pět hvězdiček.

Gurmán - hodnocení 5

Pět hvězdiček – maximální počet hvězdiček, který mohou hodnotitelé udělit. Vyjadřuje, že restauraci/kavárně nelze s ohledem na její kategorii nic zásadnějšího vytknout.

Našli jste v článku chybu?

19. 4. 2010 19:38

uživatel si přál zůstat v anonymitě
taky si myslim, nekdo se tu asi zblaznil.

18. 4. 2010 13:19

jste ste pomatli asi (neregistrovaný)
Priste zkuste nabidnout veceri bez jidla nejmin za 990,-, to bude teprv zazitek
Měšec.cz: Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

120na80.cz: Horní cesty dýchací. Zkuste fytofarmaka

Horní cesty dýchací. Zkuste fytofarmaka

DigiZone.cz: R2B2 a Hybrid uzavřely partnerství

R2B2 a Hybrid uzavřely partnerství

Měšec.cz: Jak vymáhat výživné zadarmo?

Jak vymáhat výživné zadarmo?

DigiZone.cz: Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Lupa.cz: Proč firmy málo chrání data? Chovají se logicky

Proč firmy málo chrání data? Chovají se logicky

Vitalia.cz: Típněte to! Kde všude si už nezakouříte?

Típněte to! Kde všude si už nezakouříte?

Lupa.cz: Teletext je „internetem hipsterů“

Teletext je „internetem hipsterů“

Podnikatel.cz: Podnikatelům dorazí varování od BSA

Podnikatelům dorazí varování od BSA

Root.cz: Certifikáty zadarmo jsou horší než za peníze?

Certifikáty zadarmo jsou horší než za peníze?

Vitalia.cz: Formičky naší babičky: Jak se zbavit rzi

Formičky naší babičky: Jak se zbavit rzi

DigiZone.cz: „Black Friday 2016“: závěrečné zhodnocení

„Black Friday 2016“: závěrečné zhodnocení

Podnikatel.cz: Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Vitalia.cz: Nestlé vyvinulo nový typ „netloustnoucího“ cukru

Nestlé vyvinulo nový typ „netloustnoucího“ cukru

Podnikatel.cz: Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Podnikatel.cz: Dva doklady netřeba, dejte to na účtenku k EET

Dva doklady netřeba, dejte to na účtenku k EET

Měšec.cz: Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Vitalia.cz: Perníčky: na uležení i hned měkké

Perníčky: na uležení i hned měkké

120na80.cz: 5 nejčastějších mýtů o kondomech

5 nejčastějších mýtů o kondomech

Měšec.cz: Air Bank zruší TOP3 garanci a zdražuje kurzy

Air Bank zruší TOP3 garanci a zdražuje kurzy