Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jiří Vlček: Proč se bát zneužití e-knih? Papírové knihy též lehce okopírujete od Pat - DRM je totálně k ničemu. Jednak jak je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 8. 2011 13:18

    Pat (neregistrovaný)
    DRM je totálně k ničemu. Jednak jak je uvedeno se dá jednoduše odstranit, ale hlavně to potom není čitelné všude a dneska je situace taková že co vydavatel to vlastní DRM tudíž co knížka to jiná čtečka a na hardwarových čtečkách to nepřečtete kolikrát vůbec. Za sebe můžu říct že když už za to platím, chci to mít použitelné všude a ne abych to musel nejprve "odvšivovat" ať si to můžu vůbec přečíst na své čtečce. Ostatně ani mít v iPadu pět různých programů pro ten samý účel - čtení není zrovna fajn. A co se týče papírových knih a časopisů, skenování? Ale kdeže. Dneska stačí lepší mobil s kvalitnějším foťákem, pak to stačí v počítači akorát oříznout a dát do PDF, ani nepotřebujete skener, v iPadu to je čitelné jak to nafotíte. Papír jako "DRM" už dávno nefunguje :-)

    Osobně si myslím, že selfpublishing to nakonec vyhraje. Vydávání přes nakladatelé je strašně komplikované, nehledě na to že autor pak se svým dílem ani nemůže nakládat jak by chtěl. Není nic co by se bez nakladatelů nedalo zvládnout a to že by nakladatel byl nějakou zárukou kvality, to je, nezlobte se na mně, k smíchu. Já čtu téměř výhradně e-texty, k papíru se uchýlím jen vyjímečně nebo když není vyhnutí a když už mám to "potěšení" vidím že nakladatel nebo vydavatel není schopen zvládnout ani korektury. A jestliže si neporadí ani s banalitami typu měkké/tvrdé "y" tak mně o kvalitě kterou zaručuje nakladatel/vydavatel ještě něco vykládejte. Vaše přání otcem myšlenky.. A co se týče samotného textu, ono dnešní doba se potýká s "krizí obsahu" všude kam se podíváte, kniha, zpravodajství, film, všechno. Že by tohle vyřešil nakladatel je iluze, stejně jako to nevyřešili vydavatelé novin a časopisů, naopak. Výsledkem novin je bulvár a o kvalitní článek který by byl originální a ne někde opsaný nebo přeložený ze zahraničí člověk skoro nenarazí. Pokud dneska chcete kvalitní článek tak ho nejspíš najdete na webu nebo blogu amatérů a nadšenců. A netýká se zdaleka jen odborných textů, to že dneska aktuální a hlavně pravdivé informace najdete spíš na Twittru (např.) nebo na stránkách jednotlivců - amatérů než v televizi jistě víte sami. Takže bych ten selfpublishing, být vámi, tak úplně neodmítal. Mimochodem, jak se Vám tam dostal ten Zandl, když selfpublishing u vás ne? :-)
  • 30. 8. 2011 23:18

    vigo (neregistrovaný)
    Je vidět, že naprosto netušíte, co nakladatel pro knihu dokáže udělat a když to není fušer (ti jsou v každém oboru), tak to skutečně také dělá! Kdybyste to věděl, tak podobný blábol nenapíšete.

    Už tu jen chybí nesmysl typu kniha za 30 Kč :-))
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).