Hlavní navigace

Jsou pracovníci v OP Prostějov novodobí otroci, či jen flákači?

26. 2. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 329515
(NAŠE TÉMA) Firma OP Prostějov se potácí nad propastí. Soud jí poslal do úpadku a řídí ji teď insolvenční správce. Řada bývalých zaměstnanců navíc tvrdí, že museli pracovat v nelidských podmínkách. S tím však nesouhlasí zástupci odborů.

Na konci ledna poslal brněnský krajský soud do úpadku textilní firmu OP Prostějov. Důvodem vyhlášení insolvence se staly velké dluhy společnosti, které dosahovaly až 1,6 miliardy korun. Řízení firmy proto převzal insolvenční správce, kterého jmenoval právě brněnský soud. Podnik tak v současnosti čeká reorganizace, či konkurz. V současnosti ve firmě pracuje asi 1500 zaměstnanců, kterým vedení zkrátilo pracovní týden na 4 dny.

Pracovní podmínky v samotné firmě OP Prostějov, respektive jejího závodu v Jeseníku, jsou však podle jejích bývalých zaměstnanců takřka nelidské. Vedení mělo pracovníky údajně nutit pracovat bez odměny přes čas, pokud zaměstnanci nepracovali v sobotu, nedostali prémie a podle některých bývalých zaměstnanců se dokonce během dovolené snižoval plat. Odbory prostějovského podniku to však odmítají a tvrdí, že zaměstnanci většinou neplnili svou práci včas a museli proto zdarma nadělávat po pracovní době.

OP Prostějov od konce ledna v úpadku

O problémech firmy OP Prostějov se spekulovalo již delší dobu. Už v roce 2007 hlásila společnost propad tržeb, a přestože celý rok zakončila se ziskem 13,7 milionu korun, problémy se již neúprosně blížily. Levná asijská konkurence společně se silnou korunou začaly vytlačovat výrobky OP Prostějov z trhů a v roce 2008 se firma propadla do rekordní ztráty přesahující jednu miliardu korun. Loňský rok pak podnik vykázal ztrátu ve výši 400 milionů korun.

V rámci úspor společnost zavřela své závody v Ostravě, Uherském Hradišti, Olomouci a Lošticích a zkrátilo svým zaměstnancům pracovní týden na 4 dny. Přesto počet zaměstnanců klesl o více než polovinu a v OP Prostějov jich tak nyní pracuje 1500. Dluhy společnosti se mezitím vyšplhaly na 1,6 miliardy korun a na počátku roku s ní zahájil soud insolvenční řízení. Jeho výsledkem se na konci ledna stalo vyhlášení úpadku a stanovení insolvenčního správce. Firmu tak čeká buď reorganizace, či konkurz.

Situace by se měla více vyjasnit na začátku března, kdy se uskuteční setkání věřitelů, kde by mělo dojít kromě jiného také ke zvolení věřitelského výboru. Teprve poté by se měla začít řešit konkrétní budoucnost firmy. Čtěte také: Textilní průmysl je v krizi a podniky propouští zaměstnance

Podle pracovníků byly přesčasy zdarma a nelidské podmínky

Situace v samotné firmě však zůstává složitá především pro její zaměstnance. Řadu jich již firma musela propustit a zbytek se o svoji práci obává. Jenže jak upozorňují bývalí zaměstnanci podniku, pracovní podmínky jsou v závodě v Jeseníku takřka nelidské. Lidem zde prý nejsou propláceny přesčasy, povinně musí chodit do práce i o sobotách, jakmile onemocní, přestanou se jim vyplácet prémie a když si někdo vezme dovolenou, strhávají se mu prémie. Někteří expracovníci hovoří dokonce o šikaně a ponižování.

V zaměstnání jsem celou dobu stála. Doma to bylo utrpení, nevěděla jsem, kam mám dát nohy, šílená bolest. A toho prachu, prostě nelidské podmínky. Vedení se k nám chovalo, jako bychom měli lepru. Peníze se strhávaly za každou blbost, která nesouvisela s prací. Přesčasy se nesměly evidovat do píchaček. Tenhle teror začal, jak do vedení nastoupil mladý tým, uvedla v diskuzi na serveru Podnikatel.cz bývalá zaměstnankyně, která si nepřála být jmenována.

Podle dalších bývalých zaměstnanců neumí vedení jednat s lidmi a motivovat je k práci. Donutí vás k tomu, abyste měli nějaký výkon, a pak vám uberou peníze, takže děláte 10 až 12 h denně a máte téměř minimální mzdu. A ještě z vás dělají idioty, kteří můžou být vlastně rádi, že mají práci, připojil(a) se další čtenář(ka) v diskuzi.

A právě strach ze ztráty zaměstnání údajně brání pracovníkům na problémy veřejně upozornit. Zákony se obcházely, tak jak jim to vyhovovalo a my poslušné ovečky poslouchaly a dřely, jinak za neposlušnost zdvižená ruka: „Tam jsou dveře, na vrátnici čeká deset dalších.“ Jsem ráda, že jsem před několika lety odešla. Vzpomínka na OP mi zůstala, astma a berličky, píše expracovnice.

Další zaměstnankyně, která již z podniku odešla, zase podle svých slov vstávala o dvě hodiny dříve. První hodinu trávila tím, aby se psychicky připravila na to, než vyrazí do práce. Druhou pak absolvovala již v práci, aby nahnala vyrobit dopředu nějaké kusy. Za ty, co byli doma, to někdo udělat musel. A výsledek? Prémie navíc, co vám přislíbila mistrová, jste stejně nedostali, protože vedení vám je strhlo. Mohli jste pracovat co nejvíc, výsledek byl stejný, dodává.

Zaměstnance na uvolněná pracovní místa hledám převážně:

Odbory – zaměstnanci jen nestíhají

S výtkami expracovníků ale rázně nesouhlasí zástupci odborů, podle kterých nikdy nedostali žádnou písemnou stížnost někoho ze zaměstnanců. Předsedkyně odborů v závodě Jeseník je s odbory OP Prostějov v neustálém kontaktu a pravidelně mě informuje o situaci na závodě, ať již po stránce zajištěnosti výrobou, personální nebo i věcech, týkajících se odborové problematiky na závodě, uvedla serveru Podnikatel.cz Helena Vyroubalová, předsedkyně odborů OP Prostějov.

Odbory upozorňují, že závod v Jeseníku zaměstnává převážně pracovníky z bývalých jiných závodů, kteří jako nezaměstnaní pod úřadem práce Jeseník byli zaučeni pro výrobu v OP Prostějov. Tito zaměstnanci prý většinou neplnili tzv. výkonnostní normy a nestíhali svou práci ve stanovené pracovní době. Proto zůstávali přesčas, a protože nešlo o nařízenou přesčasovou práci, nedostávali za ni přesčasový příplatek.

Content First

Každý závod i dílna má podle Vyroubalové stanovený nějaký denní i měsíční plán a když ho neplní, dohání to po pracovní době. V dnešní době, kdy je podnik v situaci, že propouští zaměstnance a zbavuje se zejména těch, kteří si neplní výkonnostní normy a doplácí jim vysoké částky do minimální mzdy, někdy i polovinu, tak si tito zaměstnanci stěžují, vysvětluje Vyroubalová.

S tím ovšem zase nesouhlasí zaměstnanci, podle kterých se denní plán za směnu stihnout nedá. Vedení firmy se k celé situaci v Jeseníku nechce zatím vyjadřovat. Je to škoda, že tak upadá, mám k tomu podniku nějaký vztah, ale zřejmě vedení razí: Po nás potopa, uzavírá expracovnice OP Prostějov. Čtěte také: Ekonomické propadáky roku: ČSA, Orco a Tomi Tour.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).