Hlavní navigace

Jsou to zloději, ale potřebujeme je, hodnotí komunální politiku podnikatelé

17. 10. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Účast v letošních komunálních volbách byla vysoká, alespoň ze strany podnikatelů. Ti si totiž uvědomují, že komunální politiku potřebují.

Ve dnech 10. a 11. října proběhly doplňovací volby do Senátu, ale také komunální volby. I když výsledky komunálních voleb byly známy už v neděli ráno, do dnešního dne ještě některým radnicím nevládne stabilní vedení. Pokračují tahanice o vládu i jednotlivá křesla. Ale jak hodnotí výsledky voleb sami podnikatelé? Server Podnikatel.cz oslovil v rámci své Databáze respondentů celkem 966 registrovaných podnikatelů a další čtenáře prostřednictvím sociálních sítí. Výsledek? Více než polovina z nich (59 %) je spokojena s tím, jak letošní komunální volby dopadly. Na politiky i přesto snášejí ostrá slova.

Polovina podnikatelů je s výsledky voleb spokojena

Na otázku, jak jsou podnikatelé spokojeni s výsledky voleb, odpovědělo celkem 43 % z nich „spíše ano“. Výhradní „ano“ označilo pouze 16 % podnikatelů. Odpověď „ne“ a „spíše ne“ zaškrtlo celkem 41 % oslovených respondentů.

Podle ankety se letošních komunálních voleb zúčastnilo překvapivě rovných 70 % podnikatelů, přičemž celková a celorepubliková účast v letošních volbách se zastavila na hodnotě 44,46 %. Je tedy zřejmé, že o výsledcích komunálních voleb chtějí podnikatelé rozhodovat.

Je to i tím, že si plně uvědomují, že komunální politika má na jejich byznys vliv. Regionální volby mají na malé podnikání značný vliv, vůbec bych to nepodceňoval. Pro živnostníky a mikropodnikatele je přece důležité, kdo bude rozhodovat o tvorbě infrastruktury regionů a obcí, na čemž se malé a střední firmy podílejí. Nemluvě o tom, že v regionech, kde podnikají, obvykle i bydlí a mají zájem na tom, aby jejich okolí slušně vypadalo a fungovalo a podle toho se rozhodují, jestli třeba nepřemístí firmu jinam, komentuje výsledky voleb Karel Havlíček, šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR).

Podnikatelé vědí, že komunální politiku potřebují

Že komunální volby jsou důležité také pro život podnikatele, potvrzuje i známý podnikatel Dalibor Dědek, majitel společnosti Jablotron: Výsledky komunálních voleb se do podnikání nepromítnou přímo. Ale promítnou se do kvality života v místě, což má v konečném důsledku dopad na podmínky, ve kterých podnikáme.

Čtěte také: Podnikatelé oznámkovali českou vládu. Takové vysvědčení byste nechtěli

Zajímavým faktem však zůstává, že podnikatelé zatím novým uskupením na radnicích nevěří. Nemyslí si, že by se noví zastupitelé zasadili o budoucí rozvoj jejich podnikání. Je o tom přesvědčeno celkem 78 % respondentů. Na druhou stranu polovina podnikatelů se zajímá o to, jak dopadnou tahanice o vládu v příslušných zastupitelstvech. O místní tahanice se zajímá 57 % oslovených podnikatelů, celorepublikově pak 51 % podnikatelů.

Vítězem komunálních voleb je ANO

A kdo je jednoznačným vítězem letošních voleb dle celkového zisku hlasů? Podle 57 % respondentů je to politické hnutí ANO, podle 22 % respondentů jsou to pak nezávislí kandidáti. O ČSSD si to myslí pouze 5 % podnikatelů, přičemž z oficiálních statistik vyplývá, že ČSSD je v celkovém zisku hlasů na druhém místě za hnutím ANO. Nezávislí jsou až na místě třetím.

Čtěte také: Babišova republika: Čtěte, co všechno Babiš vlastní a kam až sahá jeho moc

Jsou to zloději, označují zastupitele podnikatelé

Podnikatelé si přejí, aby v zastupitelstvech seděli lidé, kteří nebudou krást. Jako zloděje je ostatně označovala v komentářích ankety valná většina z nich: Mně osobně stačí, když tam budou čestní lidé, kteří nebudou krást a rozhazovat veřejné finance za nesmysly. A není zde podle mě důležité, z jaké strany ten člověk je, svěřil se serveru Podnikatel.cz Jan Dostál z e-shopu Alistair.cz.

Daně x

Podobný názor má i J.N., který se zabývá textilní tvorbou: Myslím, že ve velkých městech je úplně jedno, kdo je u moci. Každý se snaží nahrabat si co nejvíc pro sebe a nezáleží na tom, jestli to rozkrade jedna strana nebo druhá. Smysl vidím jen v malých obcích, kde se lidi navzájem znají a mají zájem něco pro obec dělat. A tam vítězí jednotliví kandidáti, kteří nejsou členy žádné strany. Lidi už mají dost tahanic mezi stranami.

Vyjádřete svůj názor: Registrujte se do Databáze respondentů

Podnikatelé si také všímají toho, že politici často sledují spíše své osobní zájmy nad těmi veřejnými: Bohužel stále i v komunální politice převládají osobní a partajní zájmy, a s tím související arogance nad zájmy obyvatel, říká J.B., který provozuje detektivní služby. Jan Šebelík z Lázní Bělohrad, který se zabývá vývojem softwaru, to zakončuje slovy: Je to pýcha, je to pohrdání jednotlivým občanem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).