Hlavní navigace

Kam zařadit loňské platby přes platební brány, když vám došly na účet až letos?

10. 1. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Platební brány často posílají podnikatelům peníze až zpětně agregovaně. Do jakého období tak patří platby z prosince 2016, které brána poslala v lednu 2017?

Odpověď rozhodně není tak jednoduchá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Důvodem je mj. to, že v zákoně o daních z příjmů není definován klíčový pojem „příjem“. U každé platební brány to tak může být jinak.

Dotaz z poradny

Ve kterém období bude příjmem platba přes GoPay? Faktury jsou vystaveny v 12/2016, platby chodí na souhrnný účet GoPay a v 1/2017 je celá částka za 12/2016 přeposlána podnikateli, který vede daňovou evidenci. Spadají tyto platby do daňových příjmů již v 12/2016 nebo až v období, kdy skutečně přijdou na účet podnikateli, tj. v roce 2017?

 

Potřebujete radu od odborníka? Využijte našich odborných poraden.

Odpověď

Na první pohled jednoduchá otázka nemá jednoznačnou odpověď. Důvodem je mj. to, že v zákoně o daních z příjmů není definován klíčový pojem „příjem“. Příjmem fyzické osoby (která nevede účetnictví) jsou obvykle „příjmy“ přijímané v hotovosti či na bankovní účet. Příjmy mohou být peněžní i nepeněžní. Ovšem prostředky, resp. elektronické peníze přijímané na GoPay nejsou měnou na bankovním účtu, ale dle informace zřizovatele GoPay jsou pohledávkou za danou firmou.

„Stejně jako elektronická peněženka mají i uchovávané peníze v GoPay účtu elektronický charakter. Pojem elektronické peníze je specifický termín, který má zákonnou oporu a představuje pohledávku klienta za společností GOPAY s.r.o. a nikoliv vklad dle zákona upravující činnost bank.“

Je zde rozdíl oproti např. PayU, poskytovateli „platebních služeb malého rozsahu“ – kde oprávnění poskytovat služby vychází z § 3 odst. 1 písm. c) a e) zákona o platebním styku.

Brand24

Na Vašem místě bych zvážila také tyto okolnosti:

  1. „Peníze“ na GoPay pouze přijímáte, nebo též z GoPay platíte za zboží/služby, přičemž tyto platby chcete mít daňově uznatelné? Je zřejmé, že režim pro příjmy i výdaje musí být shodný, tedy pokud odejdou peníze z GoPay a v tom okamžiku evidujeme daňový výdaj, stejně tak by přijetí prostředků na GoPay mělo být daňovým příjmem.
  2. V rámci daňového řízení má skutečný stav přednost před stavem formálně právním. Jestliže jsou prostředky na GoPay formálně pouze Vaší pohledávkou za společností GoPay, ale fakticky s nimi můžete zcela volně disponovat, může být v rámci daňového řízení na toto „zvýšení majetku“ pohlíženo jako na zdanitelný příjem zcela analogický příjetí peněz na bankovní účet.
  3. Jak se liší GoPay od bankovního účtu ve smyslu volného nakládání s prostředky? To je otázka, na kterou neznám odpověď, jelikož by bylo nutné prostudovat smlouvu s poskytovatelem služby. Pokud jde o obdobu bankovního účtu, bylo by na místě považovat částky připsané na GoPay za zdanitelný příjem.

Nutno dodat, že ani dostupné diskuse mezi daňovými poradci nevedou k jednoznačnému závěru v této věci.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).