Hlavní navigace

Ivo Toman: Lidé, kteří jen nadávají na svoji životní situaci, ji nedokážou změnit

4. 2. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 244086
Vnitřní motivace vás nutí dělat to, co vás má dostat ze stavu, který se vám nelíbí, do stavu, který se vám bude líbit. Nadávači ale toho nejsou schopni, říká Ivo Toman.

Dokážete říci, co to je vnitřní motivace? Na tuto otázku mi lidé odpovídají, že jde o to stanovit si vlastní cíl. Jenže to není správně. Cíl si může stanovit každý „normální“ člověk. Jenže ne každý pak vyvine snahu, aby cíl splnil. Vnitřně motivovaný člověk má v sobě nějaké „vnitřní puzení“, které ho nutí dělat určité věci. Činnost samotná a pak úspěchy z té činnosti ho motivují v průběhu celého procesu.

Vnitřní motivace je nějaký stav psychické nerovnováhy. Jde o rozpor mezi tím, co člověk právě má, a tím, co chce mít. Jinak řečeno jde o rozpor mezi tím, co člověk právě prožívá, a tím, co prožívat touží. Například mezi hladověním a nasycením. hlad a touží se najíst.

   

Teď je: to je současný stav, který se vám nelíbí.
Má být: to je nový stav, po kterém toužíte.

 

Díváte se občas na televizi? Na dobrý film, sportovní zápas nebo dokument? Sedíte a napadne vás, že brambůrky a pivo jsou několik metrů od vás. To je stav teď je a tento stav se vám nelíbí. Co je stav má být? Brambůrky a pivo mají být před vámi na stole. To se vám líbí více. Pokud nemáte chuť (motivaci) na pivo, pak si představte třeba čokoládu, kávu, čaj, cigarety, tvrdý alkohol apod. Cokoli, co chcete. Princip je stejný. Čtěte více: Motivace zvenčí je jako smrad

Představte si, že od stavu teď je směřuje ke stavu má být šipka, Ta šipka mezi stavem teď je a stavem má být je něco, co vás nutí zvednout se a dojít pro ty brambůrky, pivo nebo něco jiného. Ta šipka je „vnitřní puzení“, kterému nemůžete odolat.

Ta šipka je vaše vnitřní motivace.

Ona vás nutí dělat to, co vás má dostat ze stavu, který se vám nelíbí, do stavu, který se vám bude líbit. Z nerovnováhy do rovnováhy. Jenže za chvíli to začne znova. A právě to je zajímavé. Jakmile totiž dosáhnete stavu má být, dříve nebo později to celé začne znova. A co potom? Potom to za nějakou dobu opět začne znova… A pak zase… A opět… Tak je to se vším. S jídlem, s pitím, se sexem… i s kariérou. Podívejme se na další příklady:

Teď máte na účtu dvacet tisíc. Má být milion – to je cíl, který chcete. A mezi těmito dvěma stavy je šipka, která vás žene kupředu. To je vaše vnitřní motivace.

A co auto?
Teď je: Fabia  
Má být: Octavia

A začne to znova:
Teď je: Octavia  
Má být: Superb

A začne to znova:
Teď je: Superb
Má být: Porsche

Vždy to začne znova, pokud máte silnou šipku. Vždy po dosažení stavu má být (rovnováhy) začnete dříve či později chtít ještě lepší auto. Začnete mít v hlavě nový stav má být. A na vyšší úrovni.

Podívejme se na sex.
Teď je: nic není. A to se vám nelíbí.
Má být: sex. Ta šipka je vaše vnitřní motivace, která vás „pudí“ udělat nějakou akci. Jenže za nějakou dobu to zase začne znova.

Vnitřní motivace je nespokojenost se současným stavem spojená s aktivním odstraňováním příčin nespokojenosti

Na nespokojenosti není nic špatného. Naopak, už Thomas Alva Edison prohlásil: Nespokojenost je první podmínkou pokroku. Většinou je to tak, že když jsme spokojení, jsme spokojení jen trochu, jen někdy, jen krátkodobě, jen s něčím a jen za určitých podmínek. Konflikty mezi stavem „teď je“ a stavem „má být“ spouštějí naše chování, které má dosáhnout stavu „má být“. Tak bychom měli dosáhnout vnitřní rovnováhy. Jenže stav, kdy člověk už netouží po ničem, trvá krátce. A pak to začne znovu. Čtěte více: Pokud lidé nedělají to, co chcete vy, vyměňte je

Nirvána je stav nejvyšší blaženosti a spokojenosti. Prý jí dosáhl Buddha. Ale pak už o nikom dalším nevím. Ostatní lidé jsou více či méně stále s něčím nespokojení. Snad jen mniši netoužící po majetku jsou spokojení – snad.

Vraťme se k první části zmíněné teze: Vnitřní motivace je nespokojenost se současným stavem. To je ale pouze začátek. Nespokojenost sama o sobě nestačí. Nespokojení jsou všichni nadávači. To jsou ti, kteří nadávají na poměry kolem sebe. Jenže dále s tím už nic nedělají. Určitě i vy znáte mnoho lidí, kteří nadávají na svou životní situaci. V tom jsou velmi aktivní. Jenže tím jejich aktivita končí. Bohužel ji nepřevedou do toho, aby změnili svou situaci.

Rozhoduje ta druhá část nadpisu. Jde o aktivní odstraňování příčin nespokojenosti. Je v pořádku být nespokojený například s tím, že nemáte vysokoškolský titul. Jenže pak jde o to, zda neuděláte nic, nebo studujete a získáte ho.

A kdy to skončí? Kdy opravdu dosáhneme spokojenosti? U lidí s velkou vnitřní motivací to neskončí nikdy. Je to jako neodolatelné nutkání, které vás někam žene. Nevíte proč, ale víte, že musíte kvalitněji, dál, blíž, lépe, rychleji, pomaleji, silněji, slaběji, více, méně, výše, hlouběji, prostě jinak a lépe.

Lidé s velkou vnitřní motivací mají před sebou stále nové a nové cíle, které mají splnit. To jsou nové stavy má být. Tito lidé se stále někam ženou, takže i smrt je zastihne uprostřed nějakého z mnoha bojů vedoucích od nespokojenosti k uspokojení. Čím větší vnitřní motivaci mají, tím je ten boj větší. Tito lidé se také nikdy nenudí. Vždy mají co dělat. Takovéto jedince pochopí jenom lidé, kteří mají také silnou vnitřní motivaci. Pokud ji vy v sobě nemáte, pak vám nepomůže ani žádné školení ani žádná vnější motivace. Nic vám nepomůže, protože velkou vnitřní motivaci – velkou šipku – musíte mít vrozenou.

Vnitřní motivace je talent. Pokud talent nemáte, žádný trénink vám nepomůže nahoru mezi nejlepších 5 % lidí. Přemýšleli jste někdy dříve, že právě nespokojenost a ta šipka jsou základem vnitřní motivace? Asi jste překvapení, že motivace je o nerovnováze v mysli. Tedy o něčem, co nás štve. Snažíme se to, co nás štve, napravit.

Lidé si většinou myslí, že vnější motivace je něco kladného

A pak bohužel spoléhají na pozitivní myšlení, které má vše spasit. A také na další rozšířený blud – kladné vnější motivování jiných lidí. Nesouhlasím s tím, co se uvádí v různých knihách a nahrávkách o pozitivním myšlení, že každý může uspět. Proč tedy neuspěli a neuspějí všichni, kteří si tyto knihy o pozitivním myšlení kupují a vymetají školení o pozitivním myšlení? Protože většina lidí na to prostě nemá. Jednak nemají tu šipku. A pak jim chybí talent – schopnosti. Také ještě potřebujete správné vlastnosti emoční inteligence. V naší firmě už neděláme tu chybu jako většina lidí a firem, kteří sledují, jak se kdo snaží. Nač je vám snaha, když nemáte správné schop­nosti? 

skoleni_15_4

Pokud máte devadesát kilogramů, nemůžete být baletkou. Snaha ani dobré charakterové vlastnosti vám nepomohou. Pokud lidé mají malou šipku, jinými slovy pokud mají malou vnitřní motivaci, zařadí se téměř automaticky mezi 95 % lidí, kteří nemají v životě úspěch. Protože jejich vnitřní motivace je malá, vyžadují, abyste je motivovali zvenčí. A to je past, do které se chytne většina lidí i většina firem. 

Chcete vědět, proč stále slyšíte žvásty o vnější motivaci?

  1. Protože motivace a motivování je v posledních letech líbivé a módní téma. Píšou se knihy o tom, jak motivovat. Každý den v novinách a časopisech vycházejí články o motivaci. Pořádají se o ní konference. Rozdávají se motivační benefity zaměstnancům atd.
  2. Protože být motivovaný zvenčí je příjemné. Motivace zvenčí se prostě líbí všem. Jak těm s velkou vnitřní motivací, tak i těm s malou nebo žádnou vnitřní motivací se líbí, když je někdo chválí a je na ně příjemný. Dlouhodobě ale stejně dělají to, co mají, jen lidé s velkou vnitřní motivací.
  3. Protože motivace se nedá změřit. Výkony naopak dokážete změřit přesně. Kolik jste vydělali firmě peněz, se dá změřit. Kolik jste udělali smluv, se dá změřit. Kolikrát jste zvedli zadek a šli něco dělat, se dá změřit. Kolik tun uhlí jste přemístili, se dá změřit. U konkrétních výkonů jsou výsledky rychle vidět. Pak ale musí neschopní lidé zdůvodňovat, proč neudělali to, co udělat měli. Proto raději alibisticky mluví o nedostatečné motivaci, která se nedá změřit.
  4. Za to mohou školitelé a poradci. Školitel vás bude motivovat, a pak s klidným svědomím může říct: „Nemáte úspěch? To je vaše vina. Moje ne. Vy jste nedělali to, nač jsem vás správně motivoval.“ A školitel má pravdu. Zapomíná se, že motivování je u naprosté většiny lidí zbytečné. Stále mě udivuje, jaké množství peněz a úsilí organizace „vyhazují“ v oblastech, které se nerozvíjejí. Platí to i o lidech. Mnozí jsou prostě neškolitelní.

Pravdou prostě je, že lidé s velkou vnitřní motivací jsou aktivnější než lidé s menší vnitřní motivací. Mají v sobě energii a jsou výkonnější. Jsou průbojnější a mají i jasnější představu o tom, co chtějí, a to i bez motivačních „žvástů“ jiných lidí.

Úryvek z knihy Motivace zvenčí je jako smrad. Více informací o knize: www.jak-vydelat.cz
Autor: Ivo Toman, podnikatel, školitel, zakladatel společnosti TAXUS International, která funguje jako marketingová laboratoř. Napsal sedm knih, ve kterých se zabývá marketingem, psychologií a motivací. Od narození trpí Touretteovým syndromem, který způsobuje viditelné i slyšitelné tiky. V šesti letech navíc onemocněl meningitidou a pravou stranu těla má méně vyvinutou.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).