Hlavní navigace

Kašlete na stereotypy, radí mámy, které sladily péči o děti s prací a podnikáním

24. 7. 2017
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Jak sladit práci nebo podnikání a péči o malé dítě? Podnikatel.cz se zeptal maminek, které mají s podnikáním nebo prací na rodičovské svou osobní zkušenost.

Jsou to ženy, které se realizují v mnoha rozdílných oborech. A sdílejí své vyzkoušené tipy a triky, na co se zaměřit. A co se jim samotným nejlépe osvědčilo.

Mámy čeká manažerský úkol

Psycholožka Jana Tomanová propojila péči o syna s prací a také je to téma, kterému se věnuje se svými klienty. Zdůrazňuje, že každá žena má jinou představu, jak trávit mateřskou a rodičovskou dovolenou. Rozhodneme-li se jako mámy, že chceme dítěti ukázat už od malička, jak to vypadá, když pokračujeme ve své práci, pak nás většinou čeká manažerský úkol, vysvětluje. Je podle ní na místě zvážit všechny možnosti: Kdo pomůže s hlídáním? Bude to placená, či neplacená služba? Umožňuje práce mít dítě při sobě? Jak se k ženám s dítětem staví zaměstnavatel? Vychází vstříc s home officem, firemními jeslemi nebo dovolí, aby máma měla dítě s sebou na pár hodin v kanceláři?

Zná zástupce všech možností a tvrdí, že pokud se v tom žena cítí dobře, pak všechno klape. Zaměstnavatel si navíc uvědomuje, že získává nadšenkyni, která si práci užívá, má energii a radost, protože může obohatit svůj život miminkem a zároveň nepřijít o profesi.

Podnikat se dá i s dětmi na ruce

Za první šok označuje Jana Schwarz, majitelka módní značky Jane Bond Special, chvíli, kdy její dceru nevzali ve třech letech do školky. Všechno zorganizovat bylo těžší. Ale i s dítětem na ruce se všechno dá. Malá chodila do soukromých jeslí dvakrát týdně a zbytek jsme absolvovaly spolu, vzpomíná. I své druhé miminko bere kamkoliv.

Říká se, že nejlepší zaměstnanci logistiky jsou matky. Věřím tomu, tvrdí a vysvětluje, že každá máma jede podle časového rozvrhu dítěte a sama si dokáže vytipovat momenty, kdy může pracovat. Osvědčilo se jí efektivní plánování. Nebo to, že když při jízdě autem děti spí, telefonuje.

Mámy by se podle ní neměly bát, že něco nezvládnou, když opravdu chtějí. Neměly by se také stydět říci si o pomoc, využít jesle, babičky, kamarádky. Není jednoduché podnikat s dětmi na ruce, ale pokud máte opravdový zápal pro věc, jde to. Můžete si splnit svůj pracovní sen, stejně jako já, povzbuzuje.

Také podle učitelky jógy Markéty Faustové je důležité, aby si máma sama ujasnila, zda chce nebo potřebuje pracovat. Mateřská dovolená může být období, kdy vytvoříte něco nového, rozjedete svůj byznys. Tak to bylo i v případě našeho projektu moje-joga.cz, tvrdí. A dodává, že když má máma drive zvládnout obojí, rozhodne se tak a ví proč, nebude to sice stále jednoduché, ale vždy to jde.

Čtěte také: Talent ženy je často nevyužitý zdroj. Dejte ženu do vedení své firmy

Jana Tomanová je zastánkyní toho, aby se oba partneři ve snahách sladit rodinu, profesi a partnerský vztah potkali. A oba udělali kompromisy. I to je totiž podle ní cesta, jak předejít vzájemnému odcizení. To je pro mne strašák už jen proto, že téma vzdálení se obou partnerů (rodičů) je častou náplní sezení v mojí poradně, prozrazuje.

A doporučuje nefixovat se na perfektní rodičovskou roli. Ta neexistuje, respektive je jí taková, která je vykonávána s tím, že rodiče (a partneři), ale i děti jsou spokojené a v určitých chvílích i překypují štěstím. A jak se to dělá, co se při tom říká, nakoupí a jí, je vcelku jedno, zamýšlí se. Neměl by podle ní umřít zdravý rozum, intuice, pud sebezáchovy a záchovy partnerství.

Doporučuje hned od začátku učit dítě, že jsou momenty, kdy maminka pracuje. Děti si zvyknou a naučí se vnímat důležitost chvil, kdy se máma věnuje něčemu jinému. Také je podle ní vhodné brzy svěřovat na krátké chvíle dítě dalším osobám, ať už z rodiny nebo najatým chůvám. Myslím si, že jedna osoba, byť miluje dítě sebevíc, mu neumí zprostředkovat tolik podnětů a zážitků jako více lidí, kteří se o ně starají, objasňuje a připomíná, že to tak bylo vždy. Matky s dětmi byly součástí většího celku, ať už širší rodiny nebo dalších maminek, které vedle péče o dítě pracovaly.

Čtěte také: Jak myslí politici před volbami na ženy a podnikatelky? Čtěte kompletní přehled

A dodává, že není vůbec nutné, aby měly děti u každého stejný režim. Platí to i pro rodiče, kteří se rozejdou. Děti jsou houby, rády si zvykají a nechtějí se nudit. Život je o adaptaci na změny, učme to tedy sebe i děti, vysvětluje. A poznamenává, že máma nemusí před dítětem skrývat ani své negativní emoce související s prací. I ty jsou součástí života a je fajn, když se v nich dítě učí číst od začátku, tvrdí.

Nesnažte se být superžena

Monika Šimůnková Hošková, advokátka a Head of Russia/CIS Desk z nezávislé advokátní kanceláře PETERKA & PARTNERS, pracuje se dvěma malými dětmi. Za důležité považuje uvědomit si, že když je máma v práci, nesmí si vyčítat, že není s dítětem a naopak. To je podle ní základ duševní rovnováhy. A pak taky vnější aspekty jako tolerantní partner, šéf a kolegové. Mám štěstí, že pracuji v prostředí, kde mít děti je běžné, nikdo se nediví tomu, když v souvislosti s péčí o ně nastane neočekávaná situace, a vzájemně si vycházíme vstříc, tvrdí s tím, že pevným bodem je pro ni manžel, bez nějž by vše bylo výrazně těžší.

To, jak si máma vše zorganizuje, podle ní závisí na věku a charakteru dětí i na tom, jaké práci se věnuje. Dokud je dítě předškolák a vy máte svobodné povolání, tak můžete improvizovat, třeba si občas udělat „mateřské“ dny během pracovního týdne a pak práci v klidu dokončit o víkendu, kdy se prckovi může věnovat někdo jiný, doporučuje. Jinak to je se školákem, který musí do školy chodit v jasně daný čas, a tak je ideální, když se i práce soustředí na dobu, kdy je dítě ve škole. Tahle fáze ji brzy čeká.

Čtěte také: Jsem matka a podnikám. Kdo jsou ženy, které se nebojí riskovat?

Osvědčilo se jí přitom vykašlat se na stereotypy. Třeba že se musí osobně postarat, aby měla domov jako klícku. Fakt nemusím. Bez paní na úklid a na žehlení se dnes už neobejdu a nestydím se za to, říká. Také uvádí, že se věnovala tomu, aby dětem našla jesle a školku, o nichž bude vědět, že je jim tam dobře. A měla štěstí na obojí. Syn tam byl vždy spokojený, nemá problém jednat s ostatními dětmi i s dospělými, každý den mě překvapoval tím, co nového umí, objasňuje.

Mámám radí, aby se řídily intuicí a upřímně si odpověděly na některé otázky: Co je dobré pro moje dítě? Je šťastné? To je navede správným směrem. Vykašlete se na snahu být superžena a nic si nevyčítejte, uzavírá.

Pravidelnost, na níž lze stavět

S tím, jak podstatné je pochopení a podpora okolí, souhlasí i Bára Paulátová, předsedkyně neziskové organizace Kredance. Sladit péči o dítě a práci je energeticky náročné a ještě trávit čas bojem s nejbližšími, to nepřidá, tvrdí. Základem pohody je podle ní také to, aby na mámině práci nezávisel základní rodinný rozpočet. Protože dítě není stroj, někdy potřebuje víc času, než si naplánovala, a kdyby věděla, že když neodpracuje svoje, nebudou mít kde bydlet, nebude v pohodě ani sama, ani dítě – a to se dál cyklí v rodinné atmosféře.

Báře se osvědčil pravidelný, každý týden stejný rozvrh hlídání. Vše si pak podle něj může zorganizovat. Flexibilní být musím, ale tahle pravidelnost je něco, čeho se dá chytit, doporučuje. Obdobnou zkušenost má i Markéta, která, když má na práci jen krátkou omezenou dobu, třeba než se dítě vzbudí, se věnuje jen práci a ničemu jinému. I kdyby neměla doma uklizeno. A naopak všechno, co může dělat s dítětem, do toho ho zapojí.

Zaměstnavatel mi vyšel vstříc, teď mu to vracím

Zdravotní sestra Jana Motlová se na sladění práce a péče o malé děti dívá pohledem zaměstnankyně. Nezbytná pro práci na rodičovské je podle ní stabilní rodina, která mámu podporuje – hlídací babička, fungující manžel, osvědčená chůva. Aby se mohla žena v práci soustředit, je důležité, aby si byla jistá, že je o děti perfektně postaráno, tvrdí.

Sama s dětmi pracovala na noční směny nebo o víkendu, takže pro ni byla důležitá komunikace – kdo co uvaří, jaké mají děti plány, když bude v práci. Vše jsem připravila, abych nemusela z práce několikrát telefonovat a řešit problémy doma, vysvětluje. 

Otevřená komunikace je podle ní navíc podstatná i v práci. Je třeba se jasně dohodnout, kolik hodin může máma odpracovat, zda má hlídání, pokud je v práci nutné flexibilně zaskočit. Osvědčilo se mi na začátku dokázat, že jsem schopná vzít nebo vyměnit službu navíc. A tím si zajistit důvěru nadřízené, která mi pak vyjde vstříc, když marodí děti mně, prozrazuje.

Zaměstnavatel jí ulevil na dva a půl roku, kdy pracovala jen konkrétní dny. Teď se situace otočila a sama se mu snaží vstřícnost oplatit.

Podporu partnera a rodiny a pravidelnost vyzdvihuje i další máma, která si nepřála zveřejnit své jméno. S malým synem žije v Hamburku. Musím říci, že zdejší systém, kdy jesle jsou od jednoho roku pro každé dítě zdarma, je skvělý, srovnává. Zároveň předesílá, že podstatné je také mít štěstí na zdravé dítě, které dobře spí. Jakákoliv malá věc komplikuje situaci a logistiku, uvádí s tím, že přínosem „mateřské“ je, že se člověk naučí organizovat čas a řešit úkoly co nejefektivněji.

Čtěte také: Živnostenský zákon se změní, ubyde byrokracie, zároveň se ale „uzavře“ rejstřík

V Bářině případě bylo zásadní určit v Kredance osobu, které může v případě tísně své úkoly předat. Pokud má zrovna víc času sama, pomůže s něčím navíc. A co se jí ještě osvědčilo? Pracovat na vnitřním pocitu klidu, pohody a bytí nad věcí. Všechno se dá odložit, zjednodušit, přeplánovat, rekapituluje. Mámám doporučuje, aby, pokud je to jen trochu možné, upřednostnily své děti před pracovními povinnostmi, alespoň při rodičovské. Pak se nebudete zbytečně stresovat, když si naplánujete večerní práci a dítě ne a ne usnout, popisuje. Také radí naučit se používat pravidlo 20/80 – 20 % práce vydá za 80 % výsledku.

Držte se rytmu dítěte

Choreografka a lektorka současného tance Věra Ondrašíková považuje za užitečné moc si neplánovat dopředu. Spíš poznat narozené dítě a postupně si, podle jeho rytmu, vše nastavit. A vybalancovat i podle toho, jak se dítě mění a vyvíjejí se jeho potřeby. Máma pak ví, jaký čas může věnovat práci. A kdy lze s kočárkem a spícím dítětem klidně dorazit i na pracovní schůzku. Obecně však není velkou příznivkyní toho, aby se práce a péče o dítě míchaly. Když s sebou mám dítě, nemyslím, že je možné se plně soustředit na práci. Vždycky pak dělím pozornost mezi práci a dceru, vysvětluje.

To potvrzuje i Markéta Faustová. Tvrdí, že brzy pochopila, že není ideální pracovat ve stejné místnosti, kde je její dítě. Záleží samozřejmě na typu práce, kterou vykonáváte. Pokud si ale svůj pracovní čas můžete a musíte organizovat sami, myslím, že je důležité rozdělovat čas hraní a čas práce, říká.

Čtěte také: Na vztahu záleží. Pokud vám vypomáhá v podnikání družka, nejde o nelegální práci

S tím podle Věry souvisí i to, aby si máma rozmyslela, jaká práce jí vůbec stojí za to, aby kvůli ní přišla o čas strávený s dítětem. A to jak vzhledem k finančnímu ohodnocení, tak i podmínkám práce. Sama si lépe uvědomila svou cenu i okolnosti, za kterých chce pracovat. Tvrdí, že jí to posílilo a nakoplo. Je dobré předem si nastavit profesionální podmínky, domluvit se, kolik hodin denně například maminka může odpracovat, za jaké peníze a trvat na smlouvě. Protože často, aby mohla svou práci dělat na sto procent, potřebuje si také zaplatit hlídání, uvádí. Je totiž podle ní třeba si uvědomit, že i rodina, přesto, že mámu podporuje, má své limity a nelze ji přetěžovat. Co ji ale zaráží, je fakt, že jako OSVČ nemá nárok na ošetřovačku, kterou mohou využít zaměstnanci.

Zapojte otce a nestresujte se

Hodné dítě, vstřícný manžel a dostatek hlídacích kapacit, shrnuje Veronika Pařízková, co je podle ní důležité pro to, aby žena mohla sladit rodičovskou s prací. Ne vše lze ovlivnit předem. Jak dodává, svou roli hraje také typ práce. Pracuji jako novinářka, kurátorka a PR manažerka v galerii Kvalitář a psát lze bez větších problémů odkudkoliv, tvrdí.

Čtěte také: Letní byznys: jak vyrábět limonády a mošty v malém?

Brand24

Za klíč k dobré organizaci práce i rodiny považuje schopnost rezignovat na to, že bude doma všechno v dokonalém pořádku. Doporučuje zapojit otce. Jsem přesvědčená, že by se každý tatínek měl umět plnohodnotně postarat o dítě už od narození, uvádí. 

Osvědčila se jí práce na mobilu, snaha mít rozumně nastavené termíny, aby nepracovala ve stresu. Mnohem víc než dřív pracuje systematicky a snaží se věci neodkládat. A ostatním mámám radí najít si čas také na sebe, protože stres škodí jak vztahům v rodině, tak soustředění na práci. Podobný názor má i Markéta: Nebuďte na sebe přísné. Děláte vše, jak nejlíp můžete. Někdy se opravdu nic nestane, když v čase, kdy dítě spí, neotevřete počítač, ale třeba si zacvičíte, uděláte si krátkou meditaci nebo si jen zdřímnete. Doplňování energie je vážně potřeba, uzavírá.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).