Hlavní navigace

Katalogové firmy útočí neustále. Terčem zůstávají začínající podnikatelé

2. 8. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 329515
Ještě nedávno odborníci hovořili o tom, že útoky katalogových firem patří minulosti. Jak však zjistil server Podnikatel.cz, složenky a dopisy chodí podnikatelům pořád.

Především začínající podnikatelé by se měli mít na pozoru před nástrahami, které na ně číhají v podobě některých vykutálených firem. Nedávno server Podnikatel.cz informoval o podvodných praktikách doménových spekulantů, kteří se za pomoci nátlaku snaží firmám prodat předražené domény. Nejde však zdaleka o jediné podnikavce, kteří takto vydělávají na nevědomosti lidí. Už před několika lety se řešily praktiky některých tzv. katalogových firem, které ve svých „bezplatných“ nabídkách malým písmem v rohu zavazovaly podnikatele k pravidelným splátkám. Čtěte více: Vypátrali jsme: Podvodníci se vás snaží nachytat s předraženými doménami

Posléze však přešly tyto firmy na rafinovanější způsob, jak vytáhnout z podnikatelů peníze a navíc zřejmě i legálně. Podnikatelům zasílaly dopis a složenku, ve kterém „nabízely“ zápis do Rejstříku obchodu a živnosti. Dopis se tvářil úředně, takže řada začínajících podnikatelů zaplatila v domnění, že se jedná o povinný zápis do živnostenského či obchodního rejstříku. Poprvé jsme o těchto nových technikách katalogových firem psali již v roce 2008. Jak jsme však zjistili, tyto firmy jsou i v roce 2011 stále aktivní, stále používají podobné metody a pořád nachytávají některé podnikatelské nováčky, kteří se ve světě práva a byznysu ještě příliš neorientují. Buďte proto ostražití, co podepisujete a za co vlastně platíte.

Poznámky pod čarou patří minulosti

Řada podnikatelů naletěla na počátku nového tisíciletí katalogovým podvodníkům typu Construct Data, Intercable Verlag AG či European City Guide. Zmíněné firmy kontaktovaly podnikatele s tím, že chtěly například jen potvrdit jejich adresu či jim nabízely bezplatné zařazení do katalogu. Ve skutečnosti se však firmy souhlasem či podpisem zavázaly k zaplacení nemalých částek, které byly uvedené někde pod čarou v nesrozumitelně napsaných podmínkách. V případě neshod pak měl o všem rozhodovat zahraniční rozhodce.

Po zveřejnění těchto metod však došlo k několika soudním procesům, které katalogové firmy většinou prohrály. V roce 2010 navíc schválili zákonodárci novelu obchodního zákoníku, která podnikatele před nekalými praktikami katalogových firem konečně více chrání. Změnily se zvyklosti u soudního řízení, kdy české subjekty vždy chrání český soud, a to i v případě, pokud by omylem sjednaly rozhodovací pravomoc soudu v cizím státě. Čtěte více: Novodobí upíři vašich financí – katalogové firmy

Do zákoníku se dále doplnil odstavec, podle kterého musí inzerce v rámci podnikatelské činnosti a pro účely hospodářského styku, která nabízí registraci v katalozích, obsahovat jednoznačně a zřetelně vyjádřenou informaci, že tato inzerce je výlučně nabídkou na uzavření smlouvy. Pokud dojde k porušení těchto paragrafů, stane se takováto smlouva absolutně neplatná. Novelizace též pomohla poškozeným podnikatelům v tom, že se již nemusí soudit o neplatnost uzavřené smlouvy, když přehodila dokazovací břemeno na stranu katalogových firem. Ty musí totiž u soudu prokázat, že smlouva byla uzavřena řádně. Přestože novela oklamaným podnikatelům ulehčila život, odborníci glosovali, že přišla pozdě, jelikož jsou katalogové firmy už na ústupu.

Ústup nebo renesance katalogových firem?

Že to není tak úplně pravda, potvrzuje neustávající aktivita firmy Informatik -Česká republika, spol. s r.o., respektive Firmdata-Česká republika, spol. s.r.o., resp. Firmreg k.s. (vysvětlení viz box). O jejich činnosti jsme poprvé informovali již v roce 2008. Tehdy se do podvědomí podnikatelské veřejnosti zapsaly tím, že začínajícím firmám a živnostníkům zaslaly dopis, ve kterém jim nabídly zařazení do jejich registru firem – Rejstříku obchodu a živnosti. Společnost sice zmínila, že se jedná o placenou službu, která nijak nesouvisí s živnostenským či obchodním rejstříkem, avšak se i tak našli podnikatelé, kteří složenku zaplatili pod dojmem, že se jedná o povinný zápis do státních rejstříků. Čtěte více: Katalogové firmy opět útočí. Pozor na to, co podepisujete a za co platíte

Firmy Firmdata-Česká republika, spol. s r.o., Informatik-Česká republika, spol. s r.o. i Firmreg k.s. byly totiž propojené, a ač vystupovaly pod jiným jménem, šlo v podstatě o tentýž subjekt. Firmy měly stejné sídlo, byly napsány vždy na jednoho člena rakouské rodiny Annerlových a jednatelkou byla Andrea Ernstová.

Podle odborníků však nešlo o nezákonnou činnost, protože se s ohledem k věcnému obsahu dopisu, jeho srozumitelnosti a i velikosti písma nejednalo o klamavou reklamu či jiné podvodné praktiky. Pokud by si živnostník pořádně přečetl ten sloupek vpravo, asi by jim nic neposlal. Problém bude v tom, že to neprostuduje a pošle jim rovnou peníze. Věc bychom zhodnotili jako na hraně práva, ale ne za jeho hranicí, okomentovala tehdy pro server Podnikatel.cz právnička Marie Wimmerová.

Dopis katalogové společnosti z roku 2008

firmreg dopis

Katalogové firmy nikdy nespí

Jak však server Podnikatel.cz upozornili podnikatelé a živnostenské úřady, katalogové firmy rodiny Annerlových stále působí na českém trhu a stále oslovují začínající podnikatele. Oproti roku 2008 se jen lehce změnila struktura katalogových firem a znění dopisu. V dopise nyní firmy již nezmiňují, že jejich Rejstřík nesouvisí se zápisem do povinných rejstříků, nýbrž píší větu: Rejstřík obchodu a živnosti obsahuje jen zápisy o činnostech firem, které jsou obsaženy v registru živnostenského podnikání nebo v obchodním rejstříku příslušného soudu.

Dopis katalogové společnosti v roce 2011

Informatik - Rejstřík obchodu a živnosti

Firma Firmdata – Česká republika, spol. s r.o. se totiž v roce 2009 nejprve přejmenovala na Regdata A Česká republika, s.r.o., aby ji majitelé na počátku letošního roku poslali do likvidace. Další společnosti Informatik – Česká republika, spol. s r.o a Firmreg k.s. pak stále fungují. Na místo firmy Regdata pak přibyla „do party“ firma INF.DAT. s.r.o., která vznikla v květnu loňského roku. K jednatelce Andreje Ernestové přibyla i Petra Zemánková.

Právě nová formulace může být podle podnikatelů i odborníků matoucí. Dne 13. července 2011 jsem zažádala o ŽL  a 18. července jsem obdržela dopis se složenkou na úhradu částky 1677 korun. Přišlo mi, že jde o reklamu a řešila jsem se svými známými, 6 z 10 by částku zaplatilo. Myslím, že začínající podnikatel, jak vidí v názvu slovo „živnosti“, myslí, že zapomněl něco zaplatit a zaplatí, a tak Informatik hřeší na lidskou nevědomost, uvedla serveru Podnikatel.cz Hana Melková.

Stejně tak reagovala čtenářka na serveru zlínském informačním serveru. Nám jako nově vzniklé PO také zaslali složenku, a to dne 13. června 2011. Strašně mně rozčiluje, že nejsou páky, jak jejich činnost zastavit, uvedla čtenářka. Jiná podnikatelka zase na webu Podvodnefirmy.cz v dubnu letošního roku uvedla: Já mám živnosťák dva dny a už jsem taky byla obeslána. Díky za varování, já vůl bych i byla zaplatila, ale nejdříve jsem koukla na net a ejhle. Další podnikatelka se na Rejstřík obchodu a živnosti tázala na serveru Emimino.cz: Dnes mi přišel dopis s poukázkou na 1677 korun – Rejstřík obchodu a živnosti, nikde není napsáno, do kdy to zaplatit a vůbec, za co bych to měla platit, nevíte někdo? Čtěte více: Katalogové firmy vstávají ze záhrobí, pozor na e-maily od World Business Guide

Může jít o nekalé praktiky

Zatímco ještě v roce 2008 označili právníci dopis na hranici práva, v současnosti již hovoří o nekalých praktikách. Podle advokáta Luďka Lisseho z advokátní kanceláře Lisse Legal není v pořádku užití obchodní firmy v kontextu se službou označenou jako Rejstřík obchodu a živností, protože to může na veřejnost působit klamavě a naplnit tak skutkovou podstatu vyvolání nebezpečí záměny, která je podle obchodního zákoníku nekalousoutěžním jednáním. V kontextu s tím, že společnost aktivně zasílá své nabídky na registraci do Rejstříku obchodu a živností jiným podnikatelům, je pak zřejmé, že tak činí záměrně a její činnost je nejen neetická, ale i v rozporu se zásadami poctivého obchodního styku, doplnil serveru Podnikatel.cz Lisse.

Podobně se pro server Podnikatel.cz vyjádřil i advokát Pavel Fabian z advokátní kanceláře FABIAN & PARTNERS, podle kterého může jednat o nekalou praktiku, která spoléhá na to, že uvede v omyl nově začínající podnikatele. Toto však odmítá advokátka Tamara Kolísková, která katalogovou firmu zastupuje. K vašemu dotazu můj klient sděluje, že nesouhlasí s názorem, že by jeho databáze mohla být zaměnitelná s oficiálními rejstříky, napsala serveru Podnikatel.cz Kolísková.

Živnostenské úřad varují pořád

Na dopis od katalogových firem pravidelně upozorňují i živnostenské úřady. Naposledy podnikatele varoval na počátku letošního června na svých internetových stránkách živnostenský úřad v Přelouči. Úřad totiž zaznamenal v první polovině letošního roku zvýšený počet dotazů na Rejstřík obchodu a živnosti a na to, zda podnikatelé musí daný poplatek uhradit. V letošním roce nám oznámil jeden podnikatel, že částku zaplatil, a pak se dotazoval, co je to vlastně za rejstřík. V předchozích letech nám také někteří podnikatelé oznámili, že tuto částku zaplatili, ale jejich počet jsme nikde neevidovali, upřesnila serveru Podnikatel.cz Petra Joštová z přeloučského živnostenského úřadu.

školení květen 24 - novinky

Na začátku června 2009 vydal podobné varování třeba živnostenský úřad v Holešově. Na počátku letošního roku se na webu připojil živnostenský odbor městského úřadu v Trhových Svinách.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).