Hlavní navigace

Katastr nemovitostí nemusí být nočním strašákem, stačí se jen dobře zorientovat

9. 7. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 258398
Katastr nemovitostí zastupuje ve společnosti nezastupitelnou roli. Nemůže se Vám díky jeho správě stát, že Vám někdo prodá střechu nad hlavou a zároveň se vyhýbáte riziku, že koupíte nemovitost od podvodníka. Leč každý úřad není neomylný a díky lidské chybě může nastat problém. Je proto dobré se v jeho evidenci řádně vyznat.

Předmětem ochrany v katastru není pouze vlastnické právo, ale také právo předkupní, věcné břemeno a zástavní právo. Všechna tato věcná práva podléhají zápisu a platí pro ně stejné podmínky jako pro vlastnictví. To znamená, že vznikají a mění se až vložením do katastru.

Vklady a jejich online sledování

V případě vkladu zřídil Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK) zprovoznil službu zvanou Nahlížení do katastru a průběh řízení. Zde jsou několikrát denně aktualizovány informace o stavu vyřizování podání. Je možno sledovat nejen celou frontu řízení, ale především proces zápisu určitého jednacího čísla.

Zamítnutí vkladu nemusí být konečné

Katastrální úřad při svém rozhodování zkoumá právní náležitosti každého převodu nemovitosti. Povolení vkladu váže na splnění zákonných podmínek. Nejsou-li dodrženy, vklad zamítne.

Obdržením dopisu se ale zamítnutím vkladu se převod nehroutí. Úřad tímto vyjadřuje názor, že právní úkon nemá předepsané náležitosti. Takový názor má však formu správního rozhodnutí a dle zákona proti němu není odvolání: nabývá právní moci dnem doručení účastníkům řízení podle správního řádu.

Brand24

Pokud po přečtení Odůvodnění rozhodnutí lze shledat námitky úřadu jako odůvodněné, zbývá právní vady odstranit, pokud je to možné. Nová žádost o vklad však s sebou přináší opět 500 Kč kolek – řízení běží zcela od začátku.

Povinné ohlašování změn

Každý vlastník a jiný oprávněný má povinnost ohlásit katastrálnímu úřadu změny údajů zapisovaných do katastru týkajících se jejich nemovitostí. Tuto povinnost musí splnit do 30 dnů od vzniku této změny.

Jste spokojeni se službami Katastrálního úřadu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).