Hlavní navigace

Kateřina Brožová do parlamentu? A proč ne třeba Hurvínek?

30. 4. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
ČSSD plánuje vytáhnout do voleb s několika esy v rukávu. Nečekejme však ekonomy či právníky. Volebním hitem sociálních demokratů se možná stane herečka a zpěvačka Kateřina Brožová, která má sociálním demokratům pojistit štěstí.

Jandák, Ploc, Šlégr a Brožová se potkají v jednom sále a budou se snažit pracovat na společné věci. Nejde však o žádnou zábavnou show v televizi, nejde ani o žádný charitativní projekt, jedná se o možnou podobu příští Poslanecké sněmovny ČR. Známá herečka a zpěvačka Kateřina Brožová totiž zvažuje kandidaturu do poslanecké sněmovny za ČSSD. Následovala by svého dřívějšího hereckého kolegu Vítězslava Jandáka, který je sociálnědemokra­tickým poslancem již několik let. Jiří Paroubek tak zřejmě začíná naplňovat svá dřívější slova, že vládnout bude klidně s Marťany.

Brožová jako pojištění štěstí

O tom, že Jiří Paroubek často využívá ve své politice různé průzkumy a řídí se veřejným míněním, není žádných pochyb a sám předseda nejsilnější opoziční strany to rád přiznává. Informace, že ČSSD chce na svoji kandidátku zařadit Kateřinu Brožovou a Jiřího Šlégra, to jen potvrzují. Podle politologů se tento tah může sociálním demokratům vyplatit, známé osobnosti totiž mohou přitáhnout pozornost voličů. Jenže, díváme-li si na to optikou České republiky, mohou herci a sportovci nějak v parlamentu pomoci občanům a naší zemi?

Myslím ale, že bych určitě našla mnoho témat, která mne zajímají, určitě by šlo o oblast, ve které se pohybuji a které rozumím, a tou je kultura, uvedla v rozhovoru pro Právo Brožová. Pokud by ji občané do poslanecké sněmovny zvolili, byla by již druhou „expertkou“ na kulturu v řadách ČSSD. Jako ekonomický redaktor se neodvažuji kritizovat herecké kvality paní Brožové. Už bych se ale odvážil zhodnotit, nakolik je schopná porozumět struktuře ministerstva kultury, způsobu financování kulturních projektů a vůbec celému systému fungovaní kultury v Česku. Asi nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že v lepším případě minimálně.

Ministr je především byrokrat a úředník

Zřejmě neustále dokola je třeba opakovat, že ministerská funkce se skládá především z práce úřednické, ekonomické a byrokratické. Ministr kultury nemá hrát divadlo nebo umět zpívat, má se ale starat o právní rámec financování určených uměleckým počinů. Utopické představy některých politiků, že financování kultury by nejlépe zařídil nějaký umělec, že o financování zdravotnictví by se postaral doktor, že ministerstvo obrany by měl řídit nějaký voják, či že ministerstvo školství má vést nějaký učitel, stále přetrvávají. Pseudoargumenty vztahující se ke kritice některých ministrů, že svému oboru nerozumí, jsou absurdní. Volání po „odbornících“ na ministerských postech stejně tak. Znovu a znovu. Ministr se hlavně stará o systém financování a ve spolupráci se svým týmem předkládá zákony poslancům. Ve svém pracovním týmu by již přímo povolané lidi zřejmě ministr i měl mít. Na postu vedoucího resortu však „odborník“ nemá co dělat. Pokud bereme za svůj systém ministerstev a státu, který se má do jisté míry v určitých oblastech lidského života angažovat, pak by měl v čele resortu stát především řádný hospodář. Na odborné věci si má pak najít vlastní poradce.

školení květen 24 - novinky

Ministr by měl být vystudovaným...

Paní Brožová je osobnost české kultury, vynikající herečka, velmi dobrá zpěvačka, je to dáma, která má názory podobné názorům ČSSD, uvedl v úterý na tiskové konferenci Jiří Paroubek. To možná ano, ale jakou kvalifikaci má paní Brožová na řešení například stávajících ekonomických problémů? Jsou schopní lidé typu Brožové a Šlégra najít klíč k hospodářským potížím? Rozhodně nikoli, ale pro ČSSD se stávají podobní lidé dobrou volbou. Neexistuje u nich velká šance, že by se rozhodli přeběhnout. Neexistuje u nich velká šance, že by se mohli nijak názorově proti své mateřské straně vyhranit. Stanou se přesně tím, co Jiří Paroubek žádá, povolným nástrojem pro jeho politické a ekonomické hry.

Pokud se Kateřina Brožová a Jiří Šlégr do vrcholné politiky dostanou, může to být ovšem i pro občany z jistého pohledu dobrá zpráva. Nějaká jiná strana by totiž příště mohla vytáhnout také neméně oblíbeného Spejbla a Hurvínka a konečně by bylo všem jasné, oč v tom parlamentu přece jen běží. A to o legraci. Jen tak dál, taťuldové.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).