Hlavní navigace

Kaufland a Albert prodávají polská vajíčka. Řetězce se záměrně vyhýbají českým

14. 7. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Maloobchodní řetězce obcházejí tuzemskou produkci vajíček. Prodávají polská s nejasným původem. Hříšníky jsou podle ministra zemědělství Kaufland a Albert.

Vajíčka se v obchodech prodávají zhruba za 1,2 Kč za kus, jenže jejich česká produkce stojí až 1,7 Kč za kus. Česká vajíčka tak z velkých obchodů mizejí a prodávají se polská, i když Česko je v produkci vajec soběstačné.

U polských vajíček je často nejasný původ

Upozornil na to ministr zemědělství Marian Jurečka. Ten také zdůraznil, že u polských vajec je často nejasný původ. Potvrdil tak slova ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda, podle kterého jeho inspektoři jen v červnu vrátili zpět do Polska více než 160 tisíc kusů vajec, z kterých část nebyla vůbec označena. 

Pouhý měsíc předtím jsme zase pozastavili prodej více než půl milionu polských vajec, kterých dodavatel původně nahlásil jen desetinu. Celkem bylo za první pololetí roku 2016 vydáno k obchodu s vejci 10 upozornění v Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva. Pro srovnání za celý rok 2015 to byly jen dvě, komentoval situaci na českém trhu Semerád.

Nejvíc polských vajíček prodává Kaufland a Albert

Nejvíce polských vajec prodává v Česku podle ministra zemědělství Kaufland a Albert. Vajíčka prodávají řetězce za dumpingové ceny. Máme informace, že dlouhodobě dochází na jednotném trhu EU k záměrné manipulaci s označením země původu vajec, a zároveň k umělému snižování cen dovážených vajec do ČR, řekla předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářská unie Gabriela Dlouhá.

Čtěte z archivu na Podnikatel.cz: 13,6 mil. pokuty pro Kaufland, bral na hůl dodavatele

Podle ní se obchodní řetězce navíc uchylují k zavádějícím praktikám. Například v krabičce, která deklaruje česká vejce, najde zákazník vejce dovezená ze zahraničí. Spotřebitel by proto měl při nákupu konzumních vajec věnovat pozornost označení jak na vejci, tak na krabičce, doplnila Dlouhá. 

Společnost Ahold, která provozuje obchody Alberty, se však nařčením brání: Téměř polovina vajíček různých velikostí a z různých typů chovů, které prodáme, pochází z České republiky, řekla serveru Podnikatel.cz mluvčí Aholdu Barbora Vanko.

Podle ní zákazníkům nákupem vajíček z Albertu nic nehrozí. Veškeré prodávané zboží prochází striktním systémem kontroly: Každý dovoz vajec řádně hlásíme na Státní veterinární správu dle platné legislativy. Ojedinělý případ neúplného značení vajec jsme řešili na jaře tohoto roku. Výrobce chybu napravil a vejce řádně označil, až poté proběhla distribuce do obchodů, doplnila Vanko.

Jenže obchod Albert nemá problémy poprvé. Na začátku července upozornil zpravodajský server iDnes.cz, že v regálu s potravinami v Albertu na frýdecko-místecké Hlavní třídě byly stovky živých červů, kteří hodovali na tortillách. Jejich výskyt přitom zákazníci poznali i podle silného zápachu. I v tomto případě Ahold tvrdil, že má nastavený striktní systém kontroly stejně jako u dovozu vajec. 

skoleni_15_4

Kupujte pouze česká vajíčka, vyzývá ministr zemědělství

Každý Čech ročně zkonzumuje přibližně 260 vajec, většinu pokryje tuzemská výroba. Zemědělské podniky vyprodukují přibližně 60 procent tuzemské výroby, zbytek je z domácích chovů. Cena zemědělských producentů vajec byla v loňském roce 1,88 Kč za kus, průměrná spotřebitelská cena 3,10 Kč za kus.

Čeští drůbežáři musí splňovat přísné normy a každé jednotlivé vejce přesně označit. Zákazník tak má u českých vajec jistotu kvality, navíc u každého vejce si může snadno dohledat přesný původ. Kupovat česká vejce i další české potraviny se vyplatí, uzavřel Marian Jurečka. 

Čtěte také: 14 kilo shnilého ovoce a zeleniny v běžné nabídce 3 supermarketů. Podívejte se

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).