Hlavní navigace

Každá čtvrtá firma zvažuje odchod z Česka

10. 9. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Více než čtvrtina firem zvažuje přesun alespoň části svých aktivit z Česka do jiných zemí. Důvodem tohoto uvažování je rekordní posílení koruny v tomto roce. Firmy jsou dále nuceny snižovat počet pracovních míst. A to většinou bez ohledu na obor, ve kterém podnikají. Vyplývá to z výsledků rozsáhlého průzkumu mezi českými firmami.

Tento průzkum jasně prokazuje, že prudké posílení koruny se nedotklo jen několika oborů, ale dopadlo v podstatě na celou českou ekonomiku. V posledním měsíci se situace mírně zlepšila, ale i tak bude na konci roku počítání ztrát a z nich plynoucí důsledky pro tuzemské společnosti velmi bolestivé, uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Martin Jahn. Čtěte více: Inflace, koruna, úrokové sazby. Tři překážky úspěšného podnikání v roce 2008.

Většina respondentů se domnívá, že je nutné co nejdříve přistoupit ke společné evropské měně. Čtěte více: Komu zvoní hrana? Měla by již pomalu koruně

Průzkumu organizovaného Americkou obchodní komorou, Svazem průmyslu a dopravy ČR, Hospodářskou komorou České republiky, Česko-německou obchodní a průmyslovou komorou, Nordickou obchodní komorou a Nizozemskou obchodní komorou se zúčastnilo 426 firem. Jednalo se o subjekty podnikající v oblasti výroby, služeb, logistiky, nemovitostí a turistického ruchu. Roční obrat většiny těchto firem přesahoval 100 milionů korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).