Hlavní navigace

Každý 10. na neschopence může čekat u dveří kontrolu. ČSSZ rozdala více pokut

28. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Česká správa sociálního zabezpečení má za sebou úspěšný rok 2015. Daří se jí v kontrolách, nachytala více lidí, jak porušují svoji neschopenku.

Lidé v Plzeňském a Ústeckém kraji nejčastěji porušují režim neschopenky. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) právě v těchto krajích rozdala nejvíce pokut. Celkově pak rozdala za loňský rok 3650 postihů. Celkově pak provedla 154 610 kontrol.

ČSSZ upozorňuje, že její kontrolou tak projde zhruba každý 10. pojištěnec, který by měl dodržovat režim práceneschopného pojištěnce.

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Práce neschopný musí označit svůj zvonek

Ten má na neschopence právo rozhodnout o adrese svého pobytu v době nemoci. Nemusí se shodovat s jeho trvalým ani přechodným bydlištěm. Platnou adresu ovšem musí nahlásit svému ošetřujícímu lékaři a v době nemoci se na ní musí zdržovat.

Dočasně práceneschopný pojištěnec musí také zajistit, aby kontrolorovi nebyly kladeny žádné překážky ve výkonu jeho činnosti. Nemocný by měl mít proto označen zvonek svojí jmenovkou. Na kontrolu se může dostavit ČSSZ i v prvních třech dnech pracovní neschopnosti, i když za ni nenáleží žádná výplata náhrady mzdy.

Čtěte také: OSVČ na neschopence. Hloupost, nebo se to může vyplatit?

Režim dočasné pracovní neschopnosti umožňuje vycházky, které povoluje ošetřující lékař, a to ve stanovených časech. Vycházky může ošetřující lékař povolit nejvýše v celkovém rozsahu 6 hodin denně, a to v době od 7 hodin do 19 hodin.

Kontroly může provádět i zaměstnavatel

Kontroly může provádět i sami zaměstnavatelé, kteří za prvních 14 dnů pracovní neschopnosti zaměstnancům vyplácejí náhradu mzdy. Pokud kontrola provedená zaměstnavatelem prokáže, že jejich zaměstnanec porušil režim dočasně práceneschopného pojištěnce, postih se řídí zákoníkem práce.

Brand24

Čtěte také: ČSSZ si došlápla na zaměstnance na neschopence a nešetřila postihy

Výběr kontrolovaných je buď na základě vlastního výběru pracovníky ČSSZ, nebo na základě tipu od lékaře nebo na žádost zaměstnavatele.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).