Hlavní navigace

Názor k článku Kdy a jak se daní příležitostný příjem? od JanaB - Dobrý den, pracuji jako zaměstnanec na HPP v neziskovce....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 12. 2010 8:04

    JanaB (neregistrovaný)
    Dobrý den,

    pracuji jako zaměstnanec na HPP v neziskovce. Kromě toho mám "příležitostné" ale opakované (cca 2-4x ročně) soukromé zakázky na grafické práce (letáky, návrhy webů). Ty provádím na dohododu o provedení práce, kdy dostanu částku už zdaněnou, daň za mě odvádí zadavatelská firma/živnostník. Tudíž (snad správně) předpokládám, že mi odpadá povinnost daňového přiznání. Pokud by se však jednalo o zakázku pro fyzickou osobu, která za mě nic neodvede, tak při překročení limitu 20.000,- je tato povinnost odvodu daně na mě, chápu to správně?

    Dále bych měla ještě jednu drobnou otázku: kdybych si na grafické práce pořídila živnostenské oprávnění (a k tomu měla pořád příjem z HPP v neziskovce), tak z příjmů za grafiku musím odvádět už jen daň, nebo musím jako živnostník odvádět i povinné minimum na zdravotním pojištění (tuším něco kolem 1600,-/měsíc) i když mi odvody na zdravotní pojištění odešly už z příjmu z neziskovky? A odváděla bych daň z příjmů ze živnosti i v případě, že by příjmy nepřekročily 20.000,- za rok?

    Děkuji za odpověď, je to pro mě trochu španělská vesnice a nerada bych se dopustila nějaké nedbalosti.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).