Hlavní navigace

Kdy bude v Česku možné založit firmu z domova a za pár minut?

28. 7. 2017
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Snazší komunikace s úřady i založení firmy v řádech hodin. I to slibují politici před blížícími se volbami. Přinášíme přehled názorů na eGovernment.

Založení firmy je dnes poměrně zdlouhavý proces, který většinou vázne na rychlosti odbavování na úřadech. Navíc se nejedná o levnou záležitost. Přitom to jde i jinak.

Že je možné založit společnost s ručením omezeným snadno a i za současných podmínek během jediného týdne, dokázali před nějakým časem zástupci České pirátské strany. A nechali o tom osobně přesvědčit deset zájemců. Ti si mohli firmu založit bez zbytečných cest po úřadech na speciální webové stránce. Piráti tak v praxi ukázali, že jejich heslo o tom, že po úřadech mají obíhat data a ne lidé, je možné uvést do praxe. Ve svém programu počítáme s tím, že firmu musí jít založit během jediného dne online, s poplatkem do 500 korun a tento poplatek musí jít zaplatit kartou, uvedl předseda pirátů Ivan Bartoš

Elektronickou cestou by podle něj mělo být možné vyřídit si nové doklady včetně občanského a řidičského průkazu nebo cestovního pasu, registrovat auto nebo psa. Samozřejmostí má být možnost podat přes internet daňové přiznání, které by se mělo vejít na jednu stránku. Jsou to všechno věci, o kterých někteří včetně předsedy hnutí ANO Andreje Babiše jen sní. Zatím ale zůstává opravdu jen u snů, protože jeho člověk, ministr spravedlnosti Robert Pelikán, se nemá k tomu tyto představy realizovat, dodává Ivan Bartoš.

O eGovernmentu se mluví už dlouho a podle mnoha prohlášení patří zvyšování elektronizace státní správy mezi základní úkoly této správy směrem k občanům. Dokonce vznikla i iniciativa 202020, která má Česko do roku 2020 dostat mezi prvních 20 států v Evropě v rozvoji eGovernmentu. A je skutečně na čase. V loňském žebříčku OSN, který hodnotí úroveň zemí mimo jiné podle vyspělosti eGovernmentu, zejména pak úroveň možnosti komunikace s úřady prostřednictvím internetu a dalších informačních a komunikačních technologií, skončila Česká republika na 50. místě ze 193 hodnocených zemí. V roce 2012 bylo Česko na 46. pozici, a v roce 2010 dokonce na 33. místě. Dnes je kvalita elektronizace české státní správy srovnatelná s Brazílií a Běloruskem. A dobře si Česká republika nevede ani ve srovnání zemí podle jednoduchosti založení firmy. Světová banka jí mezi 190 sledovanými ekonomikami přisoudila až 81. pozici.

Server Podnikatel.cz se proto na základě těchto informací a zkušeností pirátů ptal i dalších významných politických stran a uskupení, jaký je jejich pohled na eGovernment a obtížnost zakládání firem. Ne všechny bohužel během tří týdnů a přes opakované výzvy odpověděly.

ČSSD

Své vyjádření neposkytla Česká strana sociálně demokratická. Nezbylo proto, než se podívat do jejího volebního programu pro blížící se parlamentní volby. Hned v jeho úvodu stojí, že je nejvyšší čas se přiblížit životní úrovni Západu. Na tomto místě je vhodné připomenout, že vzorem může být nejen Velká Británie, která má podle OSN nejvyspělejší eGovernment na světě, ale také země na východ od Česka. Inspirací mohou být především Estonsko, Jižní Korea a v mnoha směrech i sousední Slovensko. Například na Novém Zélandu trvá založení firmy půl dne a podnikateli k tomu stačí jeden krok. Snáz než v tuzemsku je možné založit firmu i v řadě rozvojových zemí.

Usnadníme vybudování mobilních i kabelových vysokorychlostních sítí, aby bylo internetové připojení dostupné ve vysoké kvalitě a za nízkou cenu na co největším území. Každá domácnost bez ohledu na region nebo velikost obce bude mít možnost rychlého a cenově dostupného internetového připojení. Budeme digitalizovat veřejnou správu s cílem urychlení administrativy. Lépe ošetříme bezpečnost dat a racionální řešení IT systémů ve veřejné správě. Stát a veřejná správa bude v daleko větší míře využívat svobodný software a zveřejňování dat v otevřené podobě. To je přínosné pro daňové poplatníky, občany i soukromý sektor, slibuje volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. Připomeňme, že když se na jaře konala schůzka premiéra s novým koordinátorem digitální agendy, žádal předseda vlády Bohuslav Sobotka Ondřeje Malého, aby jedním ze tří styčných bodů jeho činnosti byla právě elektronizace státní správy.

Hnutí ANO

Konkrétní odpovědi neposkytlo ani tiskové oddělení hnutí ANO. Dá se ale dohledat několik vyjádření předsedy Andreje Babiše, který si jako vzor bere Estonsko. Firmu jde mimochodem v této zemi založit online ani ne za 20 minut. Jakožto někdejší ministr financí oceňuje Babiš to, že eGovernment šetří nejen čas a nervy lidí, ale zároveň i peníze. Estonsko díky tomu šetří 2 % HDP ročně. Termín digitální stát není šéfovi hnutí zřejmě cizí ani proto, že se mu věnuje ve své knize O čem sním, když náhodou spím. Bohužel je v ní za moment, kdy bude fungovat úplně nový vztah mezi státem a podnikateli, zmiňován až rok 2035. Podle Babiše by pod úřadem předsedy vlády měla vzniknout centrální autorita, která by právě o problematice digitalizace rozhodovala.

Všechny informace, které podnikatelé předávají státu, musejí být podle něj na jednom místě a sdílené. Nikdo už je nebude posílat deseti různým úřadům. Údaje, které dnes podnikatelé zasílají několikrát za rok, se odešlou jenom jednou a žádný další úřad už je pak nesmí znovu vyžadovat. Každý bude mít po ruce elektronickou knihovnu. Po vložení kódu se tam zobrazí předvyplněné dokumenty. K dispozici bude elektronický budíček. Na počítači nebo telefonu uvidíme upozornění, že máme odeslat konkrétní dokument, a čas, který zbývá. Zakládání firmy dnes trvá aspoň tři týdny, a proto v téhle disciplíně uzavíráme první stovku zemí světa. Elektronicky to bude vždy do 24 hodin. A stát bude muset o jakékoli žádosti podnikatele rozhodnout do 30 dnů. Mlčení znamená souhlas, uvádí v knize Andrej Babiš.

KDU-ČSL

K eGovernmentu se staví pozitivně i lidovci. Přiklání se k jeho většímu rozšíření a popularizaci. V rámci elektronizace a digitalizace (viz Průmysl 4.0) je třeba nabídnout korektní možnost online komunikace podnikatelům i občanům se státní, regionální i místní správou. Příklady z Velké Británie, Estonska nebo Austrálie jsou podle nich zajímavé, ale je nutné důkladně analyzovat vhodnosti té které inspirace a možnosti implementace v Česku.

Obezřetnost je podle lidovců důležitá i při uvolňování podmínek pro zakládání firem. Určitě souhlasíme se snížením administrativní zátěže spojené se zakládáním společností. Určitou regulaci ve smyslu prokázání řádného podnikání však považujeme za vhodnou. Po doložení nutných dokumentů – bezdlužnost, bezúhonnost – považujeme za vhodné založení společnosti osobně nebo elektronickou formou v řádu dní, uvedl poslanec KDU-ČSL a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jaroslav Klaška.

KSČM

Komunisté se ztotožňují s názorem pirátů, že ideálním stavem by bylo, kdyby úřady obíhaly digitalizované informace a nikoliv samotní občané. Cílem KSČM je vytvoření prostředí spolehlivě fungující digitální ekonomiky, kam se mimo jiné řadí právě elektronické zřizování firem či živnostenského listu. Zmiňovaná služba by měla být, po vzoru některých digitálně efektivnějších a úspěšnějších zemí EU, realizována v řádu několika hodin a jediné finance, které by měl zájemce ze své kapsy vydat, by potom měly být státem určené správní poplatky. Proto však musí být státní registry trvale funkční, propojené a také zcela kompatibilní. Tato podmínka ovšem není, spolu s dostupným vysokorychlostním internetem, vždy splněna, komentuje Jiří Valenta, předseda sněmovního podvýboru pro ICT průmysl a eGovernment. 

Zároveň připomíná, že v roce 2014 investovalo Česko do ICT vybavení a softwaru nejvíce ze všech zemí EU v poměru k HDP, ale výsledky se i z výše citovaných důvodů nedostavily. Fungující eGovernment je podle komunistů naprostou nezbytností, protože prakticky každá firma s více než 250 zaměstnanci už u nás s veřejnou správou komunikuje prostřednictvím internetu. U menších firem s 10 až 50 zaměstnanci je jich v takovémto kontaktu už skoro 90 %.

Stejně jako lidovci jsou komunisté opatrní v bezhlavém přebírání zahraničních vzorů. Ze zemí dávaných za příklad se přiklání k Velké Británii. Estonsko je sice udáváno jako jeden ze vzorů implementace a využívání služeb eGovernmentu, ovšem obrovské finanční částky, které do tohoto projektu, tak trochu nekoncepčně, nainvestovalo, mu potom zase chyběly jinde. Spíše bychom se měli na této cestě inspirovat Velkou Británií, jejíž eGovernment je hodnocený jako nejlepší na světě. Studie společnosti GovDelivery Europe například zjistila, že každý občan, který na britských ostrovech využívá elektronické služby, takto přinese do státní pokladny ročně jednu a půl libry, nebo že skoro 50 procent lidí zruší svoji cestu na úřad nebo úmysl tam telefonovat poté, co jim požadovaná informace dorazila elektronicky e-mailem, říká Jiří Valenta.

ODS

Občanští demokraté půjdou do voleb se svým Velkým antibyrokratickým balíčkem, který mimo jiné obsahuje zjednodušení komunikace s úřady i podnikání. Strana bude prosazovat, aby bylo možné vyřizovat z domova základní úřední záležitosti a správní poplatky za ně hradit online převodem či kartou. Zároveň by mělo být možné stát se jen přes internet živnostníkem. Není žádný důvod, proč by to tak nemělo a nemohlo fungovat. Stát má dnes dost informací k tomu, aby si dokázal sám vše online prověřit a svázat onu konkrétní firmu s osobou i se všemi údaji, které daná firma pro své založení potřebuje, říká místopředseda ODS Martin Kupka.

Stav eGovernmentu považuje strana v zásadě za neuspokojivý a sleduje nejen vývoj ve Velké Británii nebo Estonsku, ale také v Jižní Americe, kde se eGovernmenty staví takříkajíc na zelené louce. Pro ODS je ale důležité využít toho, co už Česká republika má v podobě základních registrů datových schránek, Czech Pointů a podobně a tento systém rozvinout. Začínat z bodu nula podle ní není řešení. Česká republika je dál než jihoamerické země, jen to musí umět využít. 

Musí být možné přistupovat k elektronickým službám veřejné správy co nejjednodušším a uživatelsky nejpřívětivějším způsobem. Je nezbytně nutné, aby neexistoval pouze jeden možný způsob, jak se identifikovat. Nemá to být jenom elektronická občanka, ani jen datové schránky, je potřeba spolupracovat s dalšími subjekty, které identifikaci dobře umí, ať už je to například elektronické bankovnictví nebo další možné jiné služby, třeba sektor bankovních či kreditních karet. Zároveň je nezbytně nutné, aby se podařilo do praxe zavést princip jednoho úřadu a úřady už nebudou po občanech a podnikatelích chtít víc, než je nezbytně nutné a samy si budou ověřovat fakta, která mají k dispozici. Pořád se to děje dílem ze zvyku, dílem protože tohle pravidlo se bohužel nepodařilo předat úřadům s patřičnou váhou a autoritou, připomíná Martin Kupka.

Daně x

TOP 09

Podle názoru TOP 09 má mít občan možnost všechny úřední agendy a administrativní povinnosti vyřídit elektronicky, tedy také založení firmy. Je velká ostuda, že tomu tak u nás není. TOP 09 bude prosazovat rychlejší rozvoj služeb eGovernmentu, zásadně na principu servisu pro občany, ne pro úředníky. Bude chtít mimo jiné usnadnit přístup k základním registrům dokončením digitální identifikace občanů, podporovat princip otevřených dat, zvýšit potenciál datových schránek nebo zavést digitální RIA. Estonskem se chce strana inspirovat také například při zavádění elektronického hlasování ve volbách. Ráda by prosadila, aby první možnost hlasování občanů přes internet byla už ve sněmovních volbách v roce 2021.

Pokud jde o podnikatele, budeme pro ně chtít vytvořit právní informační systém, ve kterém stát uveřejní zdarma jejich povinnosti, které vůči němu mají. Za současné vlády jich bohužel hodně přibylo. Chceme také zřídit one stop shop pro malé podnikatele. Jedná se o možnost dobrovolné registrace do systému, kam podnikatel vkládá pouze faktury za zakoupené či prodané zboží a služby. Veškerou komunikaci se státem, včetně daňového přiznání, obstará tento systém. Zmíněné země pro nás mohou být inspirací, uvedl na dotazy Martin Plíšek, poslanec TOP 09 a člen sněmovního ústavně právního výboru a mandátového a imunitního výboru.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).