Hlavní navigace

Kdy se dýško bude muset evidovat v rámci EET? A víte, že se má i danit?

Daniel Morávek

Jestliže je příjemcem spropitného zaměstnanec podniku, nepodléhá elektronické evidenci tržeb (EET). Jiná situace však nastává, pokud patří majiteli.

V takovém případě dýško EET podléhá. Jedná se totiž o příjem ze samostatné činnosti, který podléhá evidenci tržeb a zároveň by se měl řádně zdanit. V takovém případě by tedy měl podnikatel zaslat správci daně údaje o evidované tržbě a vystavit zákazníkovi na spropitné, stejně jako na jiné hotovostní tržby, účtenku, uvedla serveru Podnikatel.cz již před časem Gabriela Štěpanyová z ministerstva financí.

Pokud spropitné připadá zaměstnancům, pod EET sice nespadá, podléhá ale, stejně jako tomu je dnes, daní z příjmů fyzických osob u zaměstnance. Osoba, která tak spropitné fakticky obdrží, ať už zaměstnanec restaurace či provozovatel restaurace, má povinnost z tohoto spropitného odvádět daň z příjmů, a v případě zaměstnanců platit i pojistné na sociální a zdravotní pojištění.

Z právního hlediska přitom nehraje roli, kolik se na spropitném vybere. V praxi nicméně dochází ke zdanění spropitného pouze ojediněle či spíše vůbec. Protože by bylo dokazování dýška minimálně problematické, finanční úřady ani tuto problematiku v současnosti neřeší.

Čtěte více: Víte, že dýško by se mělo danit? Čtěte, komu spropitné vlastně patří

Našli jste v článku chybu?
4. 11. 2016 16:54
Georg (neregistrovaný)

Buzerace lidí,co se pohybují řádově ve stokorunach až tisících nebere konce. Kdy se už konečně ty " blabišovci" začnou navážet do těch,co jedou v milionech a miliardách? To by ale byli sami proti sobě. Ať žije nás daňový a pojistný systém!!!

7. 11. 2016 14:49
petr 2 (neregistrovaný)

proč by se z něj platilo jen 15%daň z příjmu?jak ho bude zam.vykazovat