Hlavní navigace

Kdy se poprvé využije vyšší daňové zvýhodnění?

26. 4. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zaměstnanci se těší na vyšší daňové zvýhodnění na druhé a třetí dítě. Poprvé se uplatní v měsíci účinnosti novely. O který měsíc se jedná?

Dlouho očekávaná novela zákona o daních z příjmů z takzvaného daňového balíčku (sněmovní tisk číslo 873) brzy nabude účinnosti.

Čeká se na účinnost novely

Senát novelu vrátil k projednání Poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy. Ta však novelu opětovně schválila v původním znění. Fakticky tedy nabude účinnosti 15. dnem po vyhlášení ve Sbírce zákonů. Daňový balíček byl doručen k podpisu prezidentovi dne 10. dubna 2017 a do 15 dnů měl být prezidentem podepsán (v této lhůtě mohl prezident balíček vrátit Poslanecké sněmovně k již třetímu schvalování, nebo nechat uplynout 15denní lhůtu, ve které lze zákon vetovat). Odborníci spekulují s účinností od 1. června 2017 (při vyhlášení 17. května 2017), či dokonce až od 1. července 2017 (při vyhlášení 16. června 2017). Eventuálně může dojít i k situaci, kdy novela nabude účinnosti v průběhu některého z měsíců. 

Čtěte také: Aktuální změny v oblasti zaměstnávání a jejich účinnost

Část změn se využije již pro zdaňovací období roku 2017 (především zvýšení daňového zvýhodnění na dítě), některé se naopak použijí až pro zdaňovací období započaté po účinnosti novely. Použije se totiž přechodné ustanovení novely zákona, kde se píše, že pro daňové povinnosti u daní z příjmů za zdaňovací období přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona a za zdaňovací období, které započalo přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i práva a povinnosti s nimi související, se použije zákon o daních z příjmů ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona. A to z důvodu, že zdaňovací období daně z příjmů fyzických osob je kalendářní rok.

Zvýhodnění vzroste, zpřísní se podmínky pro bonus

S novelou přijde zvýšení daňového zvýhodnění na druhé, třetí a každé další dítě. Roční daňové zvýhodnění na první dítě se prozatím nemění. Na druhé dítě se zvýší na 19 404 korun a na třetí a každé další dítě na 24 204 korun. Jak pro server Podnikatel.cz upřesnila Petra PetlachováGenerálního finančního ředitelství. Za předpokladu, že poplatník uplatňuje daňové zvýhodnění u plátce daně ze závislé činnosti:

  • zvýšení se poprvé použije při zúčtování mzdy za měsíc, ve kterém došlo k účinnosti novely, např. květen, nastane-li účinnost v průběhu května,
  • zbývající část nároku na daňové zvýhodnění (např. leden až duben 2017) bude v rámci ročního zúčtování za zdaňovací období popř. v daňovém přiznání za 2017.

K dalšímu zvýšení daňového zvýhodnění, tentokrát na první dítě, by mohlo dojít od 1. ledna 2018. Jedná se o změnu, kterou se podařilo prosadit v rámci třetího čtení do novely zákona o státní sociální podpoře. Měsíční daňové zvýhodnění má vzrůst o 150 korun, celkově na 15 204 korun.

Maximální výše daňového bonusu na vyživované děti se nemění. Ovšem dojde ke zpřísnění podmínek pro jeho vyplácení. Nově se do limitu příjmů, který je nutný splnit pro získání ročního daňového bonusu (šestinásobek aktuální minimální mzdy), nebudou započítávat příjmy z pronájmu majetku a kapitálové příjmy. Bude se jednat pouze o takzvané aktivní příjmy, tedy příjmy ze zaměstnání a samostatné výdělečné činnosti. Jelikož zdaňovacím obdobím je kalendářní rok, změna se použije až pro zdaňovací období roku 2018. 

Čtěte také: Jaké příjmy se v daňovém přiznání uvádět nemusí?

Slevy na invaliditu a ZTP/P

Dalšími změnami je úprava podmínek pro uplatnění slev z titulu držitele průkazu ZTP/P a přiznání invalidity. Nově bude rozhodující okamžik jejich přiznání, ne okamžik vydání průkazu ZTP/P nebo pobírání invalidity. Změny se návazně projeví při uplatnění zvýšené slevy na manželku a zvýšeném daňovém zvýhodnění při přiznání statusu ZTP/P, eventuálně při přiznání invalidity třetího stupně vyživovanému dítěti. Jelikož se jedná o změny ve vztahu k daňovému přiznání, využijí se až pro zdaňovací období roku 2018. 

Čtěte také: Uplatnění slevy na invaliditu v daňovém přiznání

Srážková daň a příjmy malého rozsahu

Novelou zákona o daních z příjmů se rozšiřuje okruh příjmů, které budou podléhat srážkové dani dle § 6 odst. 4 zákona o daních z příjmů i mimo příjmy z dohody o provedení práce. Příjmy ze závislé činnosti takzvaně malého rozsahu (do 2500 Kč měsíčně u jednoho zaměstnavatele) budou zdaněny srážkovou daní. Ovšem za podmínky, že poplatník nepodepíše (neučiní) u tohoto plátce tiskopis Prohlášení k dani. Jelikož nelze měnit v průběhu roku způsob zdanění, využije se nový limit pro zdanění srážkovou daní až pro zdaňovací období roku 2018.

Učinění prohlášení k dani

Nově bude moci poplatník daně z příjmů ze závislé činnosti učinit prohlášení k dani i elektronicky. V současné době může do 30 dnů po nástupu do zaměstnání podepsat tiskopis prohlášení a tím si uplatnit měsíční slevy na dani a daňové zvýhodnění. Dále tento tiskopis podepisuje každoročně do 15. února. Podpisem tiskopisu stvrdí svůj projev vůle a pravdivost zde uvedených údajů. 

dan_z_prijmu

Čtěte také: Nové náležitosti mzdových listů zaměstnanců

Vzhledem k rozvoji elektronické komunikace bude možné tento projev vůle zaměstnanců zajistit nejen písemně, ale i elektronicky, pokud bude jednoznačně prokazatelné, že byl učiněn daným zaměstnancem. Z toho důvodu se bude měnit i tiskopis Prohlášení k dani. Opět až pro rok 2018. Na zdaňovací období 2017 již byly tiskopisy vydány (Prohlášení vzor číslo 25) a způsob zdanění se pro rok 2017 nemění. Nový vzor číslo 26, který bude obsahovat změny po účinnosti novely zákona o daních z příjmů, se využije až v následujícím zdaňovacím období.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).